Foto: Shutterstock
Rieksti neapšaubāmi ir laba uzkoda tomēr, pateicoties to izsmalcinātajai garšai, mēs arvien vairāk sākam tos izmantot dažādu ēdienu gatavošanā kā brīnišķīgu sastāvdaļu gan desertos, gan salātos un pamatēdienos.

Mandeles


Saldās mandeles, pateicoties to maigajai un eļļainajai garšai, bieži tiek lietotas desertos un konditorejas izstrādājumos, bet labi saskanēs arī ar zivīm un putnu gaļu, tai skaitā - ar vistu.

Pistācijas


To garša ir saldena un delikāta. Tiek izmantotas aukstajos gaļas izstrādājumos (ruletēs, desās), pildījumos, mērcēs un maltās gaļas ēdienos.

Indijas rieksti


Grauzdēto Indijas riekstu saldenā un sviestainā garša brīnišķīgi iederas salātos, desertos, mērcēs un etiķa mērcēs, kā arī gatavo ēdienu pārkaisīšanai.

Ciedru rieksti


Dārgākie no riekstiem. To smalkā garša un nelielais saldums piešķirs papildu garšas nianses mērcēm (pesto), zivīm, dārzeņiem (tai skaitā spinātiem) un desertiem.

Lazdu rieksti


Parasti šos riekstus lieto konditorejā, kā arī dažādās mērcēs (marinara, tomātu mērces), dārzeņu ēdienos un salātos.

Zemesrieksti


Gardi un kraukšķīgi, mēģiniet tos pielikt krēmīgās mērcēs un marinādēs. Labi saskan ar pastu, dažādu gaļu (ar putna gaļu tai skaitā).

Valrieksti


Intensīvā valriekstu garša rada labu saspēli ar medu un sieru, svaigiem dārzeņiem, putna gaļu. Plaši tiek izmantoti pildījumiem, pastas mērcēm un desertos.

Kastaņi

Svaigi, cepti, vārīti – perfekta piedeva gaļai, labi sader ar kāpostiem un arī dažādos desertos un kūkās

Padomi

Kombinē riekstus ar svaigiem augļiem! Riekstos esošie veselīgie tauki palīdzēs labāk absorbēt svaigajos augļos esošos vitamīnus un karotīnus, savukārt, augļos esošās skābes un C vitamīns palīdzēs labāk uzsūkties riekstos esošajām minerālvielām.

Pagatavo dip mērci no riekstiem un avokado. Sajauc vienu sasmalcinātu avokado mīkstumu, 80 gramus negrauzdētu mandeļu (vai valriekstu, vai pistāciju), 3 marinēta ķiploka daiviņas, pievieno viena citrona sulu un pusglāzi eļļas, sāli, piparus, dažas piparmētru lapas, 4 šķēles baltmaizes bez garozas, 3 glāzes ūdens, visu sasmalcina, līdz iegūst smalkas konsistences krēmu.

Izbaudi riekstus svaigos salātos ar zemenēm. Sajauc rukolas un ūdenskreses lapas, pievieno dažas sagrieztas zemenes, dažus gabaliņus maiga kazas siera, nelielu sauju uz pannas (bez eļļas) apgrauzdētu ciedru riekstu un tikpat daudz sasmalcinātu valriekstu, aplaista ar etiķa mērci, kas gatavota no olīveļļas, balzametiķa, Dižonas sinepēm, zemeņu marmelādes, sāls un pipariem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!