Foto: Shutterstock
Ārā purina dzestrs vējš, saulīte ar zobiņiem liecina par to, ka iestājusies atvasara, bet tuvojošās kartupeļu talkas nozīmē tikai vienu – ir septembris. Un, tāpat kā citus mēnešus, arī šajā mēs turpinām domāt un priecāties par dažādajām garšīgajām veltēm, ko nobaudīt. Ko ēdīsim šomēnes?

Joprojām dedzīgi turpinām sēņot un meklēt to īsto vietu, kur baravikas sastājušās rindiņās viena aiz otras. Un ne tikai baravikas – zupās savārītas un burciņās iemarinētas tiks arī visas citas ēdamās sēnes, jo šis laiks ir jāizbauda! Tāpat noteikti nevaram aizmirst, ka nu jau sakņu dārzeņi zemē ir pietiekami nobrieduši un gaida to brīdi, kad aiz lakstiem tiks izrauti, noskaloti un pagatavoti visdažādākajos veidos.

Kā būtu ar spēcinošiem biešu salātiem vai krāsnī ceptiem burkāniem? Vai kartupeļu kūku, sacepumu, ruleti un biezeni? Šie gardumi pavisam noteikti ir tie, kas septembri padarīs jaukāku. Un kur nu bez āboliem! Tie beidzot ir kokos nosārtojušies un ar skaļu blīkšķi krīt no ābelēm, nevarēdami vien sagaidīt, kad tiks uz kādas plātsmaizes vai ievārījuma burciņā.

"Septembris viennozīmīgi ir mans mēnesis! Tā kā šajā mēnesī svinu dzimšanas dienu, ar lielu prieku katru gadu domāju, kādu kūku draugiem un kolēģiem cept šoreiz, kādu ballīti rīkot un ko celt galdā, jo zinu – draugus ar sviestmaizēm neapmānīt! Šajā mēnesī nedaudz sentimentāli atskatos uz piedzīvoto vasarā, steidzu vēl iepirkt labumus "Nakts tirgū" un iesaldēt, iekonservēt vēlākam laikam, kā arī izbaudīt svaigā veidā visu to, ko daba sniedz," par to, ko baudīt šomēnes, stāsta "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane.

Pie septembra garšām viņa arī min rudens avenes, baravikas un pēdējās gailenes, cūku pupas, jaunās bietes un citus gardumus, ko pagatavot visdažādākajos veidos. Lai uzkrātu vitamīnus ziemai, šomēnes arī nedrīkst aizmirst pilnām saujām noēsties brūklenes, kas nosārtojušās meža silos.

Tāds nu būs mūsu septembris. Kā garšos tavējais?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!