Foto: Shutterstock

Rudens ir klāt, un līdz ar to arī dzestrās gaisa masas, kas rosina meklēt kādu siltāku džemperi un atvadīties no vasarīgās ēdienkartes, kur dominēja augļi un viegli dārzeņu salāti. Laiks atgriezties pie pārbaudītām vērtībām un, patīk tas veģetāriešiem vai ne, pasaules virtuve jebkuros platuma grādos nav iedomājama bez sātīgajiem un gardajiem gaļas ēdieniem: Itālijā iecienītās gaļas bumbiņas tomātu mērcē, aromātiskais uzbeku plovs, marokāņu vistas tadžina, brāļu leišu kuģelis, ungāru gulašs un Gruzijā populārā teļa gaļas hašlama, kas papildināta ar bagātīgu zaļumu buķeti – tās ir tikai dažas no receptēm, ieskatoties Tasty recepšu lādītē, izvēlējāmies, lai iedvesmotu siltām un ģimeniskām maltītēm.

Gatavojot gaļas ēdienus, der atcerēties pāris pamatprincipus:

1. Iegādājies pēc iespējas svaigāku gaļu. Ja pērc to veikalā, noteikti pārbaudi derīguma termiņu, ja tirgū, tad labāk pie zināma pārdevēja.

2. Labāk palūdz, lai malto gaļu no tava izvēlētā gaļas gabala samaļ uz vietas, tad būs skaidrs, ka tai nav pievienotas liekas, nevajadzīgas piedevas. Vēl viens variants ir iegādāties sev tīkamu gaļas gabalu un samalt to mājās. Tas būs lielisks iemesls likt lietā novārtā atstāto, no omes mantoto antīko gaļas maļamo mašīnu.

3. Gatavojot gaļu, it īpaši treknākus gaļas gabalus, to apcepšanai, ja tas nepieciešams, neizmanto liekas taukvielas, kas būtiski palielinās gatavā ēdiena kaloriju daudzumu. Lielākoties gaļu var lieliski apcept kārtīgi uzkarsētā čuguna pannā vai pannā ar nepiedegošu pārklājumu.

4. Nežēlo naudu garšvielām. Izvēloties kvalitatīvas garšvielas, varēsi uzlabot ēdiena garšu, pievienojot mazāku daudzumu, līdz ar to iepakojums noderēs ilgākam laikam.

5. Nepārspīlē ar sāli, it īpaši, ja ēdiena sastāvā ir sojas mērce vai kāds garšvielu maisījums, kuru sastāvā jau bieži vien ir sāls.

6. Tici vai ne, bet jebkura gaļas ēdiena garšu būtiski uzlabos tējkarote brūnā cukura vai medus, radot patīkamu garšu līdzsvaru. Tas ir pārbaudīts!

7. Nebaidies izmēģināt jaunas garšas. Sāls, pipari un mums tik mīļās dilles, protams, ir pārbaudītas vērtības, bet dzīvojam taču vienreiz, tad kādēļ neizmēģināt kariju, kokosriekstu pienu, ingveru, laimu, čili piparus, austeru mērci un citus lieliskus produktus, kas ikdienu padarīs mazliet krāsaināku un gardāku.

'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.

Lasīt vairāk

Sulīgi tefteļi mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Citējot mafijas bosu Džo Espozito no "Mafijas pavārgrāmatas": "Ģeniāli vienkārša recepte, kuras dēļ nebūtu žēl pat mirt."

Lasīt vairāk

Vistas un dārzeņu voks ķīniešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Dienās, kad negribas daudz laika pavadīt pie plīts maltītes pagatavošanai, bet samierināties ar sviestmaizi arī nav vēlēšanās, noder vieglas un ātri pagatavojamas ēdienu receptes, kas arī neprasa izmantot dārgas sastāvdaļas. Lūk, viens klasisks piemērs, kā no pāris sastāvdaļām pagatavot sātīgu, gardu un ne tik ikdienišķu maltīti.

Lasīt vairāk

Jēra ļuļa - kebabs

Foto: Shutterstock

Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.

Lasīt vairāk

Sātīgā ungāru gulašzupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Foto: Vida Press

Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

Tadžīna ar vistas gaļu

Foto: Publicitātes foto

Ja mājās plauktos glabājas tadžīna, tad noteikti vērts to izmantot šī gardā ēdiena gatavošanā. Restorāna cienīgu maltīti mājas virtuvē piedāvā pagatavot šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Īstais uzbeku plovs

Foto: Shutterstock

Īstais uzbeku plovs - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Sulīgi cūkgaļas burgeri ar timiānu un karamelizētu ābolu

Foto: Vida Press

Šie burgeri noteikti garšos bērniem, jo tie ir vienkārši - bez asām mērcēm un neskaitāmām grūti savaldāmām sastāvdaļām. Turklāt, pateicoties pievienotajam rīvētajam ābolam un timiānam, gaļa izdodas īpaši sulīga un aromātiska.

Lasīt vairāk

Kuģelis

Foto: Shutterstock

Sendienu kārums, kas nācis no kaimiņiem - Lietuvas. Kuģeli pasniedz ar mērci, ko pagatavo no taukos apceptiem sīpoliem krējumā. Receptes iesūtītāja Irēna Mieze kuģeli gatavot iemācījusies no savas māmiņas, kura savukārt šo prasmi mantojusi no savas vecmāmiņas. Irēnas ģimenē kuģelis senāk bijis Ziemassvētku ēdiens, ko galdā pasnieguši ar asinsdesām vai ķilbasām jeb mājās gatavotām gaļas desām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!