Foto: Shutterstock
Burkānu kūkas ir jācep tagad. Tagad, kad burkāni svaigi, saldi un sulīgi. Tagad, kad rudens ir pienācis, bet mēs vēl neesam gatavi! Ar burkānu kūkas gabaliņu vai diviem uz šķīvja iesildīšanās rudenim ir daudz omulīgāka. Un kūku jau vispār nekad nevar būt par daudz.

Vēsturiski burkāni vienmēr bijis labs salduma avots, jo gadsimtiem ilgi cukurs un žāvēti augļi bija ārkārtīgi dārgi. Ir viedoklis, ka burkānu kūka pirmsākumos nemaz nav bijusi kūka, bet gan īpaši mitrināts un saldināts maltas gaļas ēdiens. Gadsimtu laikā gaļas ēdienā kļuva arvien mazāk, salduma arvien vairāk, un tā burkānu kūka kļuva arvien līdzīgākai tai, kādu to pazīstam šodien.

Īstu renesansi burkānu kūka piedzīvoja Otrā Pasaules kara laikā, kad cukurs vairumam ļaužu nebija dienišķa lieta, un vajadzēja saimnieciski un gudri likt lietā visus pieejamos salduma avotus. Un, eku, burkāni pašu dobēs bija labu labā manta, pilni ar saldumu!

Arī sviests kara laikā nav nekāda ikdienas lieta, tāpēc šāda vai tāda eļļa bija prasmīgi jāizmanto. Un eļļa burkānu kūkas receptē ir ideāla – ieliekot kūku ledusskapī, sviests sacietē un kūku nemitrina, bet eļļa, sajaukusies ar irdeno mīklu, notur kūkā vajadzīgo, patīkamo mitruma līmeni un nelīp pie zobiem, arī aukstumā noturēta.

Lai nu kā – mēs esam iemācījušies cept burkānu kūkas, un cepsim nebeidzami. Burkānu kūka ir kā pirmais rudens vēstnesis virtuvē un sākums rudens bagātīgajām garšām, garajiem vakariem ar karstu tēju un nebeidzamu omulību.

Daži domā, ka burkānu kūkai jābūt viegli saldenai, viegli pufīgai, tādai kā mīkstam mākonītim. Citiem liekas, ka īstai burkānu kūkai jābūt bagātīgai, piesūcinātai ar garšām, krēmīgai un sulīgai. Kāda ir tava mīļākā burkānu kūkas versija? Dalāmies ar "Tasty" saldākajām un sulīgākajām burkānu kūku receptēm.

Gardā burkānu kūka ar krēmsiera krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Kūkas biskvītā valrieksti mijas ar rozīnēm, kokosriekstu skaidiņām un kanēli, bet rīvēti burkāni gādā par nepārspējamu sulīgumu. Jau tā kārdinošo garšu buķeti papildina maigs krēmsiera krēms, kas bagātīgi ziests starp biskvīta kārtām. Recepti iesaka Jeļena Kreismane.

Lasīt vairāk

Burkānu kūka ar valriekstiem un skābā krējuma krēmu

Garda rudens kūka, kurai būtu vēlams izmantot sulīgus un saldus jaunās ražas burkānus. Skābā krējuma krēms sanāks jo gaisīgāks un noturīgāks, ja tas būs treknāks.

Lasīt vairāk

Burkānu kūka ar svaigā siera krēmu un lazdu riekstiem

Foto: Shutterstock

Nesen es pagatavoju pirmo burkānu kūku savā mūžā. Neliekuļošu, ka agrāk būtu par tām bijusi sajūsmā. Taču jau pēc pirmā kumosa es sapratu, ka gatavošu vēl! Nezinu, kur slēpjas atminējums. Varbūt izcilajā krēmā vai kanēlī un riekstos, bet šis tiešām ir ideāls garšu savienojums!

Lasīt vairāk

Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!

Lasīt vairāk

Sulīgā riekstu kūka 'Burkānu dobe'

Foto: Shutterstock

Ne tikai rudens ballītei - riekstu kūka "Burkānu dobe".

Lasīt vairāk

Burkānu torte ar siera krēmu

Svētku viesiem - gardā burkānu torte ar siera krēmu.

Lasīt vairāk

Rudenīga un kārdinoša - burkānu un šokolādes kūka

Burkānu kūka ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām kūkām. Parasti tā tiek gatavota bez šokolādes un kakao pievienošanas, bet, kad gribas sajust bagātīgu melnās šokolādes garšu, šis kārums būs viena no labākajām alternatīvām.

Lasīt vairāk

Burkānu kūka no burkānu biezumiem

Foto: Shutterstock

Burkānu kūka no burkānu biezumiem, kas palikuši pāri pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā burkānkūka

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama svaigu burkānu kūka - izmēģini, lai saprastu cik gardi!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Ātrā burkānkūka ar riekstiem un žāvētiem augļiem

Foto: DELFI

Gadās, ka gribas ko garšīgu, bet mājās nekā nav un uz veikalu doties ir slinkums. Šai burkānu kūkai sastāvdaļas var sagrabināt teju jebkurā virtuvē, turklāt šis ir labs veids, kā realizēt pērnos burkānus, jo tiem trūkst sulīguma, lai sarīvētu salātos. Ja nav kūku formas, nebēdā, mīklu var likt arī mafinu formiņās.

Lasīt vairāk

Burkānu un ananasu mafini bez olām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss

Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.​

Lasīt vairāk

Bezglutēna burkānkūka ar putoto kokosa krēmu

Foto: Publicitātes attēls

Neierasta kūka, kas patiks tiem, kuri uzturā nelieto kviešu miltus. Burkānkūku ar kokosriekstu krēma virskārtu piedāvā šefpavārs Normunds Baranovskis no "Rimi gardēžu" komandas.

Lasīt vairāk

Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.

Lasīt vairāk

Aromātiska burkānmaize ar sēkliņām

Foto: Privātais arhīvs

"Jā, recepte ir tieši tik vienkārša! Rezultāts ir ļoti labs, maize ir gana mitra un jūtams arī burkānu saldums," ar veiksmīgo cepienu dalās "Tasty" lasītāja Līva Immermane. Viņa iesaka ļauties eksperimentiem un citā reizē burkānus aizstāt ar batāti vai ķirbi.

Lasīt vairāk

Grandiozā burkānu un kokosriekstu torte ar krēmsiera kārtām

Foto: "Kikas virtuve" publicitātes foto

Burkānu torte ir labs triks Lieldienu zaķa pievilināšanai. Šī kārdinošā skaistule ir ne vien grandioza savos apmēros - ar to varēsi pamielot vismaz 12 saldummīļus, - bet arī grandiozi garšīga. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.

Lasīt vairāk

Burkānu torte ar Filadelfijas krēmu un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Burkānu torte ar Filadelfijas krēmu un valriekstiem - dzimšanas vai vārda dienas ballītei.

Lasīt vairāk

Burkānu torte ar kanēli

Foto: Shutterstock

Burkānu torte ar kanēli - Mārtiņdienas cienastam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!