Foto: Shutterstock

Latviešu tradicionālie Ziemassvētki nav iedomājami bez deviņu, divpadsmit vai pat vēl vairāk ēdienu likšanas galdā – tā, lai bagātīgi un pēc paražām, jo nākamajam gadam solītā laime jāķer aiz cūkas šņukura (vai stilba, kā nu pavārs izlēmis). Ar savlaicīgu svētku maltītes plānošanu nenošausi greizi, tāpēc labāk būt gatavam un pagatavojamo recepšu un nepieciešamo produktu klāstu apzināties ātrāk par 23. decembra pēcpusdienu. Ja idejas vēl neraisās – "Tasty" steidz palīgā!

Zirņi un pupas – lai nauda turas un nav jāraud


Absolūta klasika svētku galdā ir pelēkie zirņi ar speķi. Ja neēdam tos ikdienā, tad vismaz reizi gadā Ziemassvētkos gan! Tomēr, lai turētos pie tradīcijām, obligāti nav jāaprobežojas vien ar pelēkajiem zirņiem – pa kādam zaļajam zirnītim vienmēr atradīsies rasolā vai kādos citos salātos. Līdzīgi ir ar pupām, tāpēc šai tradīcijai pieej radoši un sarūpē svētku galdam, piemēram, kraukšķīgas pupiņas uzkodām, ar kurām sākt vakaru.

Ja gribi pārsteigumus – ēd pīrāgus


Pīrāgi, pīrādziņi, rauši – pusapaļi un apaļi mēnestiņi, bez kuriem arī svētku galds nav iedomājams. Klasiski pēc vecmāmiņu receptes vari gatavot ar paša raudzētu mīklu un gaļas pildījumu. Steidzīgajiem un tiem, kuri gatavošanā vienmēr mīl atrast īsceļus, iesakām pagatavot kādu ātro pīrāgu recepti vai ļauties kārtainās mīklas burvībai.

Veselībai – bietes, burkāni un citi dārzeņi


Veselība šobrīd, kad aiz muguras jau divi gadi pandēmijas zīmē, jo īpaši liela nozīme, tāpēc neaizmirsti svētku galdā likt arī bietes, burkānus un citus dārzeņus. Tie var būt krāsnī cepti, salātos rīvēti vai kā piedeva gaļas ēdieniem. Galvenais, lai ir!

Mīlas pilnam nākamajam gadam – piparkūkas


Kā aicina latviešu tautas ticējumi, piparkūkas Ziemassvētkos ēdam, lai taptu mīlēti. Un vispār, lai mīlestība netrūktu. Būsim godīgi, līdz Ziemassvētku vakaram piparkūku jau bijis gana daudz, jo tās ēdam jau kopš Pirmās adventes. Tomēr, ja svētku galdā jāliek, pieej šim uzdevumam radoši – izmanto jau iepriekš saceptas (vai nopirktas, mēs nedusmosimies) piparkūkas, lai no tām pagatavotu kādu desertu svētku vakariņu noslēgumam. Piparkūku tornīši, siera kūka, fiksais deserts ar putukrējumu – ideju netrūks.

Spēkam – štovēti kāposti


Ja galdā nav lielas bļodas, kurā karsti kūp tikko pasniegti štovētie kāposti, vai tie vispār ir Ziemassvētki? Taču nē! Arī tos var pagatavot visdažādākajās gaumēs – klasiskus, ar ķimenēm, apelsīnu sulā štovētus vai ar desiņām. Cik gatavotāju, tik variantu.

Pavisam apaļi cepumi un rauši – saulainam gadam


Latviešu paražas vēsta, ka, lai nākamais gads būtu saulains, Ziemassvētkos no deviņiem ēdieniem jābūt vismaz vienam apaļam rausim vai cepumam. Sacīts, darīts – varam uzcept apaļus cepumiņus, kādu rausīti ar pildījumu. Vai pieiet tradīcijai mūsdienīgi, jo apaļas taču ir arī kūkas! Kārtu kārtās likta, apaļa meduskūka (tehniski, medus biskvīts izskatās pēc apaļa cepuma), apaļš un salds smilšu mīklas pīrāgs un vēl daudz kas cits var aizpildīt šo punktu.

Putns, zivs un cūkgaļa – jā, šiem galdā jābūt visiem!


Ja nākamajā gadā vēlies panākumus, tad būs jāgatavo putna gaļa. Naudai un bagātībai – zivs, bet laimei – cūkgaļa. Un to visu taču gribas iegūt! Tas gan nenozīmē, ka visu dienu jāstāv pie cepeškrāsns un uz maiņām viens pēc otra jāliek iekšā trīs lieli cepeši. No katra sanāks gardi uztaisīt kā lielo cepeti, tā, piemēram, kādu uzkodu. Ja plānā cūkgaļas cepetis, kādā galda stūrītī liec šķīvi ar lašmaizītēm, bet citā – vēl vistas karbonādītes. Un galu galā, arī "Siļķe kažokā" ir zivs ēdiens. Formai nav nozīmes, galvenais ir izpildījums!


Bez visa uzskaitītā, nevar aizmirst par kādu uzkodu, maizīti, mērcēm, ceptiem vai vārītiem kartupeļiem un kaut kā salda. Tā plānojot, var nonākt no deviņiem līdz svarīgajiem 12 ēdieniem, un vakara plāns gatavs. Lūk, idejas no "Tasty" recepšu klāsta, lai plānošana veiktos vieglāk, bet pagatavojamais būtu saprotams. Lai ģimeniski, silti un svarīgākais – garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!