Foto: Shutterstock
Viduslaikiem raksturīgs ļoti vienkāršs ēdiens, kuru gatavošanai izmantoja produktus no vistuvākās apkārtnes. Ēdieni izmainījās 12. un 13. gadsimtā, kad kristieši karoja ar Austrumu zemēm un tautām, un iepazinās arī ar Austrumu garšvielām. Jo nams un saimnieks bija bagātāks, jo vairāk garšvielu izmantoja tā virtuvē. Viduslaikos dzēra dažādu zālīšu tējas, alu, sidru un bagātie ļaudis dzēra arī vīnu.

Portāls www.medieval-life-and-times.info raksta, ka pirmā recepšu grāmata tika izdota 1306. gadā franču valodā, bet angļu valodā pirmā pavārgrāmata iznāca 1390. gadā. Tajā bija apkopotas 196 receptes, kuras bija iesnieguši karaliskā nama pavāri. Grāmatā bija ne tikai receptes gaļai, zivīm, putniem, augļiem un maizei, bet arī dota informācija par dažādām garšvielām: pipariem, kanēli, krustnagliņām, muskatriekstu, ingveru, safrānu, kardamonu, koriandru, romiešu ķimenēm, kurkumu, anīsu un sinepēm. Tās bija garšvielas, kuras Eiropā no austrumiem ieveda krustneši.

Sagaidot Muzeju nakti, esmu apkopojusi dažas Viduslaiku receptes un receptes, kurās saglabājusies šī laika vienkāršība un ēdienu gatavošanas pamatprincipi:

Puravu zupa ar vistas stilbiņiem

Foto: Shutterstock
Fantastiski smaržīgā puravu zupas recepte saglabājusies no Viduslaikiem, ko raksturo pievienotās garšvielas - safrāns, kanēlis, muskatrieksta ziedi, krustnagliņas un ingvers. Zupai, protams, netika pievienoti kartupeļi, jo tajā laikā Eiropa kartupeļus vēl nepazina. Ja vēlies, tu vari zupu papildināt arī ar kartupeļiem. Zupai ir ļoti patīkama, svaiga garša, un ingvers kombinācijā ar pipariem tai piešķir nelielu asumiņu.

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem Viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Lauku stila groziņi ar rabarberiem un zemenēm

Foto: Shutterstock
Dobēs izspraukušies rabarberi un no tiem var pagatavot pavasarīgas kūciņas - lauku stila groziņus ar rabarberu un zemeņu pildījumu. Visērtāk groziņus veidot un pildīt uzreiz uz cepamplāts, lai tie vairs nebūtu jācilā.

Lasīt vairāk

Buljons no vistas cepeša

Foto: Shutterstock
Pavasarī, kad pārmaiņus uzspīd saule un uzpūš vējš, labsajūtai un ģimenes veselības stiprināšanai var vārīt vistas buljonu. Šoreiz piedāvājam recepti buljonam, kas vārīts no vistas cepeša. Šāds buljons ir īpaši gards un aromātisks. Buljona vārīšanai var izmantot arī vistas vai jebkura cita putna kaulus pēc cepeša apēšanas. Ja buljonu vāra no cepeša, tad daļu gaļas saglabā vēlākai pasniegšanai ar buljonu, jo pārējā gaļa pēc ilgajām vārīšanas stundām būs zaudējusi garšu un derēs tikai mīļam četrkājainim.

Lasīt vairāk

Karamelizēti āboli ar riekstiem

Foto: Shutterstock
Gardam našķim - karamelizēti āboli ar riekstiem.

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Sivēna cepetis uz iesma

Foto: Shutterstock
Cepetis uz iesma spēj kārdināt ikvienu. Fantastiskā ceptās gaļas smarža cilvēka smadzenēs sasniedz vissenākos, arhaiskākos apetīti rosinošos refleksus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!