Foto: Shutterstock

Tagad, kad sācies gada mierīgākais laiks un klusi ģimenes lokā atzīmējam pirmo adventi, pārdomu laikam piederas atcerēties bērnību. Un kas nu bija bērnība bez saldumiem. Saldi putukrējumi, silti ķīseļi, ko dzērām tāpat, uzreiz no krūzītes, un nekur citur pasaulē neatrodamā "Cielaviņa".

Tāpēc pārdomu laikā esam apkopojuši 14 receptes, kas sauktin sauc atcerēties bērnību. Atliek atrotīt piedurknes un pagatavot saldo žagariņu vai kādu biezpienu pončiku mīklu. Vai sameklēt bēniņos sen noputējušo sēnīšu cepumu pannu un pagatavot tās. Un kur nu bez saldā rīsu krēma, ko ēst kopā ar ievārījumu, siltu ogu ķīseli vai piparkūku drupačām.

Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā

Foto: Privātais arhīvs

"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!

Lasīt vairāk

Svaigu ābolu un dzērveņu ķīselis

Foto: Shutterstock

Gards un ātri pagatavojams svaigu ābolu ķīselis.

Lasīt vairāk

Saldie 'Žagariņi'

Foto: Shutterstock

Saldie "Žagariņi" - bērnu īpaši iecienītie cepumi.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock

Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!

Lasīt vairāk

Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts

Foto: Foto: Z.Bitmane

Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.

Lasīt vairāk

Maigs banānu uzputenis ar saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Gards banānu uzputenis ar saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Biskvīta rulete ar aveņu ievārījumu

Foto: Shutterstock

Biskvīta rulete ar aveņu vai kādu citu ievārījumu lielisks papildinājums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Bērnības kūka - saldais 'kartupelis'

Foto: Shutterstock

Saldās bērnības klasika - kūciņas 'kartupelis'. Tās ēdot vienmēr nosmērējās rokas un mute, bet seju rotāja laimīgi apmierināts smaids. Pagatavo un noskaidro, vai tā vēl arvien garšo tikpat lieliski, kā tavās atmiņās.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Vecie, labie un pavisam vienkāršie biezpiena pončiki

Foto: Shutterstock

Gardie, gaisīgie un aromātiskie biezpiena pončiki. Tik vienkārši pagatavojami un piemēroti, ja vēlies kārumu gatavošanā iesaistīt arī ģimenes jaunākos locekļus. Sadaliet pienākumus, bērniem uzticot mīklas bumbiņu veidošanu, lai vēlāk tās pārvērstu gaisīgajos pončikos.

Lasīt vairāk

Mājās cepta torte 'Cielaviņa'

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo torte "Cielaviņa"? Mutē kūstošs bezē, šokolādes krēms un kraukšķīgi rieksti, mmmm! Vēl gardāka kūka būs, ja pagatavosi to pati! Vien nedaudz jāiemanās, cepot bezē kārtas, pārējais jau pavisam vienkārši! Piedāvājam portāla "Cālis.lv" lietotājas Sonicfox recepti. Pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.

Lasīt vairāk

Cepumu 'Sēnītes' vai 'Vāverītes' mīkla

Foto: Shutterstock

Gardās "Sēnītes" vai "Vāverītes" ir cepumi, kurus ar sentimentu atceramies vēl no pavisam agras bērnības. Jau tolaik tiem bija īpaša vērtība, jo ne visām saimniecēm mājās bija smagā sēnīšu vai vāverīšu cepamforma - īpašs veidojums, ar kuru vajadzēja rīkoties ļoti uzmanīgi, jo cepumi tika gatavoti nevis cepeškrāsnī, bet uz gāzes plīts riņķa. Šo bērnības garšu atmiņā iespējams atsaukt arī tagad - ja paveicies kādā krāmu tirdziņā vai vecmāmiņas pieliekamajā uziet cepamformu! Recepte no portāla "Cālis.lv" virtuves foruma krājumiem.

Lasīt vairāk

Rīsu un saldā krējuma krēms

Foto: Shutterstock

Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem saldēdieniem - rīsu krēms ar saldo krējumu! Ēd tāpat vai ar ogu ķīseli!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!