Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka svētku galda klājums ar mājas sieru, pīrāgiem, salātiem, dažādām uzkodām nebūs pilnīgs, ja kaut kur rokas stiepiena attālumā kārdinoši nestāvēs plātsmaizes gabaliņi. Tieši vieglās pagatavošanas un gardā rezultāta dēļ kārums ierindojies par klasiku šajos svētkos, tāpēc ilgi gatavojamās kūkas un tortes aizvieto ar plātsmaizi, un tici, viesi būs pārlaimīgi.

Līdz brīdim, kad var beidzot mierīgi apsēsties, baudīt un ļauties svētku noskaņai, jāpadara daudz, tāpēc doma, ka jāpagatavo vēl arī kaut kas salds, var radīt galvassāpes namamātei. Bet nemet plinti krūmos! Vien nieka 20 minūtēs var pagūt pagatavot mīklas pamatni (starp citu, elementāra recepte visām plātsmaizēm atrodama šeit), pildījumu, un tad jau pašu galveno – cepšanu – padarīs krāsns.

Līgo un Jāņu svētku mielastā iederēsies jebkādas plātsmaizes, atkarībā no tā, kas mājās pieejams. Zemenes, rabarberi, ķirši, pērno gadu ievārījumi, aprikozes, citroni, persiki un pat saldētās ogas būs kā radītas plātsmaizēm. Atceries par drupaču pagatavošanu – daļu mīklas pietaupi tām, jo tieši zeltaini izcepušies krikumiņi virskārtā padara plātsmaizi īpaši kārdinošu.

Lai gards svētku saldais mielasts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!