Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka svētku galda klājums ar mājas sieru, pīrāgiem, salātiem, dažādām uzkodām nebūs pilnīgs, ja kaut kur rokas stiepiena attālumā kārdinoši nestāvēs plātsmaizes gabaliņi. Tieši vieglās pagatavošanas un gardā rezultāta dēļ kārums ierindojies par klasiku šajos svētkos, tāpēc ilgi gatavojamās kūkas un tortes aizvieto ar plātsmaizi, un tici, viesi būs pārlaimīgi.

Līdz brīdim, kad var beidzot mierīgi apsēsties, baudīt un ļauties svētku noskaņai, jāpadara daudz, tāpēc doma, ka jāpagatavo vēl arī kaut kas salds, var radīt galvassāpes namamātei. Bet nemet plinti krūmos! Vien nieka 20 minūtēs var pagūt pagatavot mīklas pamatni (starp citu, elementāra recepte visām plātsmaizēm atrodama šeit), pildījumu, un tad jau pašu galveno – cepšanu – padarīs krāsns.

Līgo un Jāņu svētku mielastā iederēsies jebkādas plātsmaizes, atkarībā no tā, kas mājās pieejams. Zemenes, rabarberi, ķirši, pērno gadu ievārījumi, aprikozes, citroni, persiki un pat saldētās ogas būs kā radītas plātsmaizēm. Atceries par drupaču pagatavošanu – daļu mīklas pietaupi tām, jo tieši zeltaini izcepušies krikumiņi virskārtā padara plātsmaizi īpaši kārdinošu.

Lai gards svētku saldais mielasts!

Mīkla sulīgām plātsmaizēm

Foto: Privātais arhīvs

Lai piepildītu mājokli ar kārdinošu aromātu, palutinātu kāri pēc saldumiem, nevajag nemaz ilgas pūles. Receptes autores Mairas mājās plātsmaizes ir lielā cieņā, jo, papildinot virskārtu ar sezonā pieejamajiem augļiem un ogām, gardums nekad neapnīk.

Lasīt vairāk

Vienkāršā drumstalkūka ar upenēm no saldētavas krājumiem

Foto: DELFI

Ja tā padomā, tad saldētavas tīrīšana ir visai patīkama nodarbe, ja pēc tās seko kaut kā garda pagatavošana. Šajā gadījumā upenes, kas tā arī lielāko daļu ziemas glabājās neskartas, nu gardu uzmanību izpelnas plātsmaizē. Vienkārši un garšīgi – vai vajag vēl kādu iemeslu receptes izmēģināšanai?

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar mandeļu skaidiņu virskārtu

Foto: DELFI

Mazliet citādāka ābolu plātsmaize, kuras pamatne ir no drumstalu mīklas, vidū gardi āboli, bet virskārta nosēta ar saldenām mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka

Foto: DELFI

Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Skābā krējuma un upeņu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar auzu pārslu drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

"Brīvdienu rīts smaržo pēc kanēļa ar pašmāju jauno rabarberu skābumiņu un auzu pārslu drumstalām. Lielu kafijas krūzi un ceriņu aromātu, kas iezogas pa logu," brīvdienu recepšu konkursa pieteikumā raksta Agate.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar drumstalām un plūmju ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārši pagatavojama plātsmaize ar plūmju ievārījumu un mandeļu skaidiņu drumstalām. Patīkamu garšu piešķirs ievārījuma saldums un mīklas sastāvā esošie mandeļu milti.

Lasīt vairāk

Citronu krēma plātsmaize ar drupačām

Foto: Shutterstock

Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ātrā banānu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Salds našķis kārumniekiem - ātrā banānu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Gaisīgā biskvīta plātsmaize ar aprikozēm

Foto: mosfood

Recepte, kas noteikti jāizmēģina un jānobauda - gaisīgais un maigais biskvīts ar aprikozēm, kas burtiski kūst mutē.

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Lasīt vairāk

Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.

Lasīt vairāk

Ātrā drumstalu plātsmaize ar ievārījumu

Foto: Shutterstock

Ja pieteikušies negaidīti viesi vai nezini, kā patērēt iepriekšējā gada ievārījumu, noderēs šī recepte - ātrā drumstalu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!