Sukāžu gatavošanai noderēs ogas, augļi un dārzeņi ar stingru, bet salīdzinoši mīkstu miziņu. Tam noderēs dzērvenes, pīlādži un brūklenes, ananasi, cidonijas, teju visi citrusaugļi – jo īpaši citroni, apelsīni, kā arī ķirbji, burkāni, bietes un pat kabači. Gardas sukādes var pagatavot arī no spēcinošā ingvera.
- Vitamīniem bagātās cidonijas – receptes un ieteikumi pagatavošanai
Lai sagatavotu ogu sukādes, nedrīkst aizmirst, ka ogu miziņas nedaudz jāsadursta, lai cukurs tajās var iesūkties un izdalīt sulu. Tālākā sukāžu gatavošana neatšķiras – kad ogas ar cukuru ir piesātinājušās un sīrups atdalījies, masu uz sieta notecina un liek žāvēties.
Pareizi sagatavotas sukādes saglabā savas īpašības ilgu laiku – 6 līdz 12 mēnešus, jo bojāšanās procesu kavē cukura kristāli.
Sukādes uzglabā tumšā, vēsā telpā stikla burciņās, kā arī slēgtās kartona kārbās, kurās ieklāts papīrs.