Foto: Shutterstock
Ja ir viens Ziemassvētku vakariņu elements, par ko ir jādomā laikus, tad tas ir saldais ēdiens. Deserts ir ilgi gaidīto vakariņu finišs, tāpēc tam ir jābūt iespaidīgam – tā, lai mājinieki un viesi pēc paēšanas baudpilni noelstos. Ja vēl nevari izvēlēties, ko tādu pagatavot Ziemassvētkos, "Tasty" vienmēr ir idejas no mūsu plašā recepšu krājuma!

Ja izvēle nav kritusi par labu kādam no latviešu tradicionālās virtuves desertiem – rupjmaizes kārtojumam, sklandrausim vai debesmannai – tad iedvesmu var smelties citu valstu tradīcijās. Svētku maltīte noteikti būs izdevusies, ja pamēģināsi Eiropā populāro Ziemassvētku ruleti jeb "pagali", ko it nemaz nav grūti pagatavot, ja zināma biskvīta rulešu recepte. Briti iecienījuši žāvēto augļu kūkas, kas arī pie mums ieguvušas lielu popularitāti. Bet īpašu svētku sajūtu radīsi, ja katram ēdājam pasniegsi individuālā trauciņā pagatavotu desertu, piemēram, rīsu pudiņu ar gardu ogu mērci, šokolādes krēmu, vaniļas krēmu ar dzērvenēm vai neparasto plūškoka želeju.

Lai garšīgi svētki!

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.

Lasīt vairāk

Biskvīta, saldējuma un bezē kūciņas jeb 'Aļaskas'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ceptās "Aļaskas" ir franču un amerikāņu virtuvē plaši pazīstams deserts, kura pamatā ir biskvīts, saldējuma bumba un apcepta olbaltumu masa. Pamēģini šo gardumu pagatavot arī tu – Ziemassvētku noskaņās biskvītu piesūcini ar olu liķieri, bet zem bezē cepurītes paslēp olu liķiera saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Rulete ar krēmsiera pildījumu un glazūru jeb 'Ziemassvētku pagale'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldās ruletes jeb "Ziemassvētku pagales" (Yule log) jo īpaši iecienītas franču, nīderlandiešu, beļģu un citu Eiropas valstu nacionālajās virtuvēs. Šoreiz mazliet citādāks variants bez šokolādes, bet ar krēmsieru un piparkūku garšu.

Lasīt vairāk

Apgāztā citronu un dzērveņu siera kūka bez cepšanas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka mazliet citādākā izpildījumā – to gatavo, kā ierasts, tikai pēc pagatavošanas pasniedz apgāztu. Kūkas pamatā ir maskarpones un citronu masa, kas papildināta ar dzērveņu un aveņu mērci.

Lasīt vairāk

Žāvētu augļu, bumbieru un sarkanvīna tarte svētkiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīga žāvētu augļu, saldētu ogu un bumbieru karstvīna tarte svētku galdam. To var pasniegt uzreiz, pildījumu necepot, vai uzsildīt pirms piedāvāšanas viesiem.

Lasīt vairāk

Apaļā Ziemassvētku kūka ar šokolādes virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ziemassvētku šokolādes kūka – īstens svētku galda šedevrs. Tās pagatavošana gan prasīs pacietību, bet gardais rezultāts noteikti būs tā vērts. Vari ietaupīt laiku un dekorēšanai izvēlēties jau gatavus konditorejas šokolādes rotājumus.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes lavas kūka jeb fondants ar brendiju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta šokolādes kūka ar kārdinošu pildījumu – lavu. Pasniedz kūciņas uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr pildījums vēl silts. Pats jaukākais – šajā receptē netiek izmantoti milti.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!

Lasīt vairāk

Klasiskais tiramisu

Foto: Shutterstock

Īpašām viesībām gardais un tradicionālais itāļu deserts - tiramisu.

Lasīt vairāk

Mitrā un īpaši sulīgā medus kūka

Foto: Privātais arhīvs

"Šī medus kūka sanāk ļoti mitra un sulīga, jo biskvīta kārtiņas ir ļoti plānas. Recepti kādu laiku atpakaļ noskatīju internetā, un, kopš to izmēģināju, medus kūku cepu tikai šādā veidā," recepti iesaka Evita Sitnika.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!