Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vismaz reizi nedēļā vajag ļauties saldajiem gatavošanas priekiem un pagatavot kādu grēcīgāku gardumu. Kāpēc lai svētdienā tas nebūtu kāds pašu cepts kēkss ar pūdercukura sniedziņu, krēma glazūru vai kausētas šokolādes virskārtu? Lūk, 20 gardi varianti, ko pamēģināt!

Klasiskais rozīņu, žāvētu augļu, burkānu kēkss, citronu un pat ķirbju – biezajā mīklā var pievienot teju visu, ko sirds kāro. Neatkarīgi no tā, vai izvēlēta garenā vai apaļā kēksa forma, piņķerīgākais darbs ir izceptā garduma izvilināšana no formas. Tāpēc jau pirms mīklas ieliešanas tajā, pārliecinies, ka forma ietaukota pamatīgi un ieklāta ar plānu miltu kārtiņu.

Gatavo gardumu nedaudz atdzesē un tikai tad izņem no formas – tā kēkss saglabās savu formu un nesalūzīs. Un kad smaržīgā kūka uzlikta uz deserta šķīvja, papildini to ar kādu pūdercukura glazūru, krēmsiera triepienu vai izkausētas šokolādes lāsi. Dzīvo garšīgi!

Mandeļu miltu kēkss ar aveņu glazūru

Gaisīgs un ļoti gards kēkss ar mandeļu miltiem. Papildini kēksa kukulīti ar aveņu un pūdercukura glazūru, lai būtu vēl gardāk.

Lasīt vairāk

Bagātīgais kēkss

Katras dienas kārumam vai svētku galdam pagatavots bagātīgs kēkss. Sastāvdaļas izvēlies pats – derēs gan visdažādākie žāvētie augļi, gan rieksti.

Lasīt vairāk

Apaļais kēkss ar eksotisko augļu sīrupu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ļoti gaisīgs vaniļas kēkss ar grieķu jogurtu. To papildina skābeni saldais eksotisko pasifloras augļu sīrups.

Lasīt vairāk

Citronu kēkss

Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Šokolādes un skābā krējuma apaļais kēkss

Šokolādīgs un porains apaļais kēkss. Tas būs īpaši sulīgs, jo mīklai pievienots skābais krējums. Gatavo kēksu pēc izņemšanas no formas var dekorēt ar pūdercukuru vai izkausētu šokolādi.

Lasīt vairāk

Ogu kēkss ar piparmētrām un apelsīna miziņu

Ārkārtīgi vienkārši pagatavojams kēkss, kas īpaši labi garšos ar tasi siltas tējas. Rīvētas apelsīna miziņas un sīki sakapātas piparmētras aromāti katrā kumosā veido patīkamu garšu saspēli ar sulīgajām ogām. Recepti iesaka Sandra.

Lasīt vairāk

Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu

Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.

Lasīt vairāk

Sulīgais banānu–šokolādes kēkss ar kārdinošu glazūru

Kad galdā tiek celts sulīgs banānu–šokolādes kēkss, svinības var sākties!

Lasīt vairāk

Kefīra mīklas kēkss ar rabarberiem un zemenēm

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojams kārums ar sulīgiem rabarberiem, zemenēm ģimenes palutināšanai.

Lasīt vairāk

Citronu un jogurta kēkss

Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.

Lasīt vairāk

Ķirbja kēkss ar valriekstiem

Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!

Lasīt vairāk

Šokolādes kēkss ar riekstiem un žāvētiem augļiem

Šokolādes kēkss ar žāvētiem augļiem un valriekstiem, piemērota recepte tiem, kuri neēd olas, jo šajā receptē tās netiek izmantotas!

Lasīt vairāk

Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām

Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.

Lasīt vairāk

Dievīgais šokolādes kēkss

Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Vienkāršs apgāztais ābolu kēkss

Āpgāztais ābolu kēkss – sulīgs, pūdercukurots kārums, kas kusīs mutē, baudot ar tasi aromātiskas tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Sulīgais augļu kēkss

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
"Šo kēksu pirmo reizi cepu pirms gadiem desmit, kad dzīvoju Portugālē. Neaprakstāmi skaistās zemes veikalos nebija pieejams nekas, kas līdzinātos mums zināmajam kēksam "Auseklis", bet ik pa brīdim uzjundītās alkas pēc tāda kārtīga kēksa apmierināt gribējās. Pirmsākumos kēksu cepu ar sviestu, bet kaut kā īsti nepatika, tagad izmantoju vīnogu kauliņu eļļu, jo mitrāka kēksa konsistence man pie sirds iet krietni labāk. Tāpat iespējams variēt ar žāvētajiem augļiem un riekstiem, izmantojot to, kas labāk garšo vai ir dotajā brīdī pie rokas," recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss

Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.​

Lasīt vairāk

Ātrais majonēzes kēkss

Ātrais majonēzes kēkss – ikdienai un svētkiem. Pat ja šķiet neparasti, majonēze kēksu padarīs īpaši sulīgu.

Lasīt vairāk

Foto recepte: debešķīgs banānu un šokolādes kēkss

Dažkārt tās labākās idejas rodas spontāni. To noteikti var teikt par šo saldo kēksu, kas tapa no diviem jau iebrūnējušiem banāniem, kas itin nemaz vairs nešķita tik kārdinoši, šokolādes un saujas dateļu, kas arī vientulīgi gozējās našķu traukā. Rezultātā tapa debešķīgi garšīgs kēkss, kas, malkojot tēju un kafiju, pazuda zibens ātrumā. Spontānais cepiens izdevās tik gards, ka būtu grēks ar jums nepadalīties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!