25. martā ik gadu Zviedrijā un daudzās citās pasaules valstīs atzīmē Vafeļu dienu ("Våffeldagen" zviedriski). Domājams, ka kārumniekiem tas ir pietiekami labs iemesls, lai no plauktiņa izņemtu vafeļpannu un mājā ielaistu vilinošo vafeļu smaržu. Laiks svinēt!

Paši zviedri ir īsteni saldummīļi un iecienījuši vidēji biezas, kraukšķīgas vafeles, bauda tās ar putukrējumu un ievārījumu, vēsta "Visit Sweden". Turklāt zviedri obligāti pie vafelēm dzer kafiju! 17. gadsimta sākumā zviedri iepazina šī mīklas ēdiena gatavošanu, bet Vafeļu diena saistīta ar 25. martu, jo kristīgajā pasaulē šajā dienā Ercenģelis Gabriels nolaidies no debesīm un Jaunavai Marijai pavēstījis, ka pēc deviņiem mēnešiem viņa laidīs pasaulē dieva dēlu. Zviedru apzīmējums šai dienai ir "Vårfrudagen", kas ļoti līdzinās "Vafeļu dienas" nosaukumam. Tā nu abas atzīmējamās dienas saplūdušas vienā.

Kā tad svinēt vafeļu dienu? Pagatavo sirsniņvafeles zviedru gaumē ar putukrējumu un ievārījumu. Ja slinkums vafeles cept mājās, dodies uz tuvējo kafejnīcu, kurā zini, ka gatavo gardākās vafeles, un baudi! Vietnē "National Day" iesaka, ka pats labākais, ko Vafeļu dienā vari darīt, ir palutināt sevi ar vafelēm, un mēs nevaram nepiekrist.

Gatavo biezās vafeles no paniņu vai biezpiena mīklas, pievieno tām šokolādes gabaliņus, ja tīk. Kad pēdējo reizi gatavoji plānās vafeles ar vārīta iebiezinātā piena pildījumu? Pēdējais laiks to izdarīt!

Saldumi nav tava stihija? Tad zini, ka izcili gardas vafeles vari pagatavot arī sāļas, mīklai pievienojot, piemēram, sieru. Nogaršo kartupeļu vafeles ar kādu bekona šķēlīti!

Zemāk vari atrast lērumu vafeļu recepšu no "Tasty.lv" plašajiem krājumiem – lai garda Vafeļu diena!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!