Foto: Shutterstock

Aukstie ziemas mēneši, kad mūsu platuma grādos par vietējo augļu un ogu ražu varam aizmirst, ir piemērots brīdis, lai ļautos sezonas piedāvājumam no siltajām zemēm. Veikalu plauktus šobrīd aizņēmuši dažādu šķirņu apelsīni, tāpēc būtu grēks neizmantot, lai savā mājas virtuvē uzburtu ko gardu!

Desertos lielākoties izmanto svaigi spiestu apelsīnu sulu un smalki sarīvētu miziņu, bet rūpīgi izgrieztas sulīgā augļa šķēlītes – kūku dekorēšanai. Sulīgais un saldais citrusauglis ir itin saderīgs ar šokolādi, kā arī paspilgtinās irdenu un gaisīgu miltu biskvītu garšu.


Kā izvēlēties labāko augli veikalā? Negrāb pirmo, kas izskatās skaists. Gatava apelsīna miziņa ir plāna, košas krāsas un ar spirgti svaigu smaržu, norāda vietnes "Real Simple" eksperti. Rokās paņemot, jājūt, ka apelsīns ir "tvirts", pat smagnējs – tas nozīmē, ka auglis būs pietiekami sulīgs. Ja apelsīns ir viegls, tas var liecināt par sausu mīkstumu.

Apelsīnus gan nevajag vērtēt pēc miziņas krāsas – arī tie, kuri vietām ir ar zaļu nokrāsu, var būt pietiekami gatavi un sulīgi. Svarīgākais, lai mizā nebūtu acīmredzamu mīkstu iespiedumu, balta pelējuma pēdas vai sažuvumi. Nopirktos apelsīnus neglabā plastmasas maisiņā, tiem jāļauj "elpot"! Ja apelsīnus pēc iegādes plāno izmantot uzreiz, tos droši var glabāt virtuvē, istabas temperatūrā pat nedēļu. Apelsīnus droši var uzglabāt arī ledusskapī t.s. dārzeņu atvilktnē, lai tie nepārgatavotos un nesabojātos istabas temperatūrā.


Kā saldi pagatavot apelsīnus? Ja tev ir tikai piecas minūtes, apelsīnus pievieno kādam gardam smūtijam, piemēram, kopā ar hurmu. Izcili gards būs šokolādes muss, kam pievienots citrusauglis. No tiem var pagatavot kēksus un gardas kūkas, piemēram, portokalopitu grieķu gaumē. Un suflē, ak gaisīgie apelsīnu suflē! Ielūkojies kādā no "Tasty" apkopotajām receptēm un garšīgi mirkļi garantēti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!