Foto: Shutterstock
Ja ir viena lieta, kas latviešiem ir kopīga ar itāliešiem, tad tā ir lielā mīlestība pret makaroniem jeb pastu. 4. janvāris ir ideāli piemērota diena, lai sasparotos un pagatavotu kādu sen noskatītu spageti recepti – kā vēsta neoficiālais svinamo dienu kalendārs, šī diena pasludināta par Spageti dienu. Tāpēc "Tasty" ielūkojās savā recepšu vācelītē un atlasīja dažas maltītes, ko pagatavot!

Spageti formas makaroni, atšķirībā no penne, fusilli vai kādas citas, ir diezgan unikāli. Tas tāpēc, ka spageti var iejaukt jebkurā no klasiskajām itāliešu mērcēm – derēs gan klasiskā Boloņas mērce, gan Alfredo mērce, bazilika pesto, kā arī vienkāršā marinara. Atliek vien izvēlēties to, kas vislabāk garšo, un pagatavot.

Runājot par to, cik daudz spageti vajadzīgi, lai pabarotu ģimeni, var vadīties pēc šo makaronu svara. Aptuveni 225 grami nevārītu spageti pietiks četrām porcijām. Gatavošanas viltība, kas jāņem vērā, lai makaroni nesaliptu – tos vienmēr iemaisi karstajā mērcē. Tā garšas sajauksies labāk un pastas maltīte izdosies tik garda, ka mēli varēsi norīt!

Spageti ar avokado, kaltētiem tomātiem un pupiņām

Ātri un viegli pagatavojams makaronu un uzturvielām bagātu dārzeņu ēdiens, kas iepriecinās ar saviem garšas kontrastiem. 
Avokado krēmīgums, sarkano pupiņu maigums un tomātu asums atklāsies jaunā spageti receptes versijā. Ir labi baudīt ēdienus, kas sastāv no veselīgiem un gardiem produktiem.

Lasīt vairāk

Spageti ar mīdijām tomātu mērcē

Jūras velšu cienītāju delikatese – ātri pagatavojams ēdiens bez piena produktiem. Galvenais izvēlēties svaigas un kvalitatīvas mīdijas. Ja gaidāmi viesi, pasniedz spageti lielā traukā. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām

Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!

Lasīt vairāk

Spageti ar sautētiem dārzeņiem un garnelēm

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem

Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.

Lasīt vairāk

Boloņas mērce ar ķirštomātiem

Foto: Vida Press

Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!