Foto: Shutterstock
Kad tev ir iedvesma un enerģija gatavot ēdienu, izmanto to, lai pagatavotu uzreiz vairākus ēdienus. Faktiski tu vari pagatavot maltītes visai nedēļai, tās sasaldēt un lietot tajos vakaros, kad nemaz negribas gatavot ēst.

Saldēšanai ļoti piemērotas ir zupas, sautējumi, sacepumi, saldēt var pat marinētu gaļu, kuru atkausējot uzreiz var cept gatavu. Saldēt var arī pilnībā caurkarsētu gaļu, bet vidēji vai viegli cepta gaļa nav piemērota saldēšanai. Ja pirms gatavošanas ēdiena atkausēšanai nav laika, tad jārēķinās ar papildu laiku ēdiena atkušanai, to sildot ēšanai. Ēdienu, piemēram, zupu var sasaldēt vienas vai divu porciju lielumā, tad tas sasils ļoti ātri.

Tā kā ēdiens paredzēts sasaldēšanai, ir jāparūpējas, lai tas pēc iespējas ātrāk pēc termiskās apstrādes atdzistu. Izmanto dzesēšanai aukstu ūdeni ar ledu. Kad ēdiens vairs nav ļoti karsts, to var turpināt dzesēt ledusskapī. Ja ēdienu nav paredzēts uzglabāt ilgāk par trīs dienām, to var atstāt ledusskapī, bet ilgākai glabāšanai to vajadzētu sasaldēt. Liec ēdienu saldēšanai paredzētās kastītēs, noteikti uzraksti dienu, kad ēdiens gatavots un kas tas ir par ēdienu. Tā tev būs vieglāk orientēties saldētavas krājumos.

Maltās gaļas ēdienu nedēļa


Piedāvājam sešus ēdienus, kurus tu vari pagatavot vienā dienā. Cepeškrāsnī uz diviem plauktiem var uzreiz izcept divus krāsnī ceptus ēdienus, piemēram, lazanju un maltās gaļas kārtojumu ar kartupeļu biezputru. No sagatavotās maltās gaļas tu vari sacept arī kotetes un sagatavot maltās gaļas mērci, kuras vienu daļu iepildi lazanjā. Savel zupai frikadeles. Tu uzreiz izmantosi malto gaļu piecos dažādos ēdienos, bet maltās gaļas mērci divos ēdienos.
Uz plīts virsmas bez steigas izvāri arī zupu, izsutini befstrogonova mērci, lai tev nebūtu jāēd tikai maltā gaļa, un savāri lielāku daudzumu rīsus, kuri tev noderēs kā piedeva pie dažādām mērcēm, vai varēsi tos izmantot, lai nedēļas vidū izceptu pildītus kabačus vai papriku. Visiem šiem ēdieniem tiek bagātīgi izmantoti sīpoli, ķiploki, burkāni un tomāti. Tīrot un sagatavojot dārzeņus, tu varēsi tos sagriezt uzreiz visiem ēdieniem.

Klasiskā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.

Lasīt vairāk

Befstroganovs

Sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei pagatavo befstroganovu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Kārtainais maltās gaļas kukulītis

Foto: Shutterstock

Svētku reizē vai kādā lēnā svētdienā var izcept atraktīvo un glīto kārtaino gaļas kukulīti. To pasniedz ar zaļajiem salātiem un mērci.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.

Lasīt vairāk

Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!