Foto: Shutterstock
Nav īsti zināms, vai sildošos, omulīgos un bezgalīgi gardos vasaras sacepumus izgudroja slavenie Septiņi brāļi gulētāji, kārtīgi ielīstot pareizajā dienā, bet skaidri zināms, ka slavenie brāļi Ziemeļi sacerējuši dziesmu par to, ka "vienmēr uz pasaules kāds, kuram bez tevis ir auksti". Sacepums ir tieši tas, kas lietainā vasaras vakarā vajadzīgs: omulība un siltas vakariņas, kuras silda gan sirdi, gan vēderu.

Vasara ir lieliska, nupat jau sanāk gardu gardie sacepumi katram gulētājam: kartupeļu, gaileņu, kabaču, baklažānu, burkānu un zirnīšu, pupiņu... Makaroni, siers un maltā gaļa pat neskaitās – tās ir mūžīgas un starpsezonālas vērtības, bez kurām, protams, arī vasarā nevar un nevajag dzīvot.

Jaunie kartupeļi bieži tiek vainoti kartupeļu biezputras krīzē, jo jaunajiem, redz, cietes par maz, biezputra sanāk mazliet ūdeņaina. Jaunība nav netikums, kā mēdz teikt, pāries; turklāt – dažādos sacepumos jaunie kartupeļi ir lieliski! Gan tajos, kur pietiek tikai ar kartupeļiem, sīpoliem, olu un un kādu krējuma karoti vien, gan tajos, kur kartupeļus vai kombinēt ar krāsainiem dārzeņiem, gan tajos, kur īru gaumē kartupeļu kārta nosedz sulīgu maltās gaļas slānīti. Izcili arī tas, ka jaunos kartupeļus joprojām var nemizot, un sacepumam tas nekādu skādi nevar nodarīt.

Foto: Shutterstock

Gaileņu sacepumi ir sezonas ekstra un mazlietiņ tāda smalkāka padarīšana, te bez krējuma un cauraudzīša nu nekā. Pacepam sagrieztu žāvējumu un sēnes, sajaucam ar sastampātiem, vēl kūpošiem kartupeļiem, piesitam klāt olu, kādu krējuma karoti, sāli, piparus, kādu miltu karoti arī varbūt – un šo maisījumu liekam krāsnī. Pa virsu, protams, siera kārtiņa. Īsta bauda!

Sezona “Kabaci nevajag?” strauji uzņem apgriezienus, un kabaču sacepumi līdz ar to. Ir burvīgas tās olā un miltos apvārtītās kabaču ripiņas, kaut cepot gana liela noņemšanās, ir gardas tās kabaču pankūkas, bet vakarpusē prasās ko kārtīgāku. Un kabaču sacepums ar malto gaļu ir lieliskas vasaras vakariņas nudien! Turpat jau arī baklažāni, paprika un kāds čili, kas lieliski komponējas ar kabačiem un kopā spēj radīt vasaras garšu simfoniju vienā sacepuma veselumā. Un tomāti – tomāti dod vasaras sulīgo garšu ikvienā sacepumā!

Foto: Shutterstock

Ar gulētājiem vai bez, bet tie, kas vēl neguļ, pelnījuši šo pasaulē labāko komforta ēdienu: karstu sacepumu, kas tikko izņemts no cepeškrāsns. Vienam zeltainā siera virsiņa vēl vietām verdoši karsta burbuļo, citam kartupeļu vilnīšu galotnes kraukšķīgi brūnganas sacepušās, vēl citam ar sieru pārklātās kabaču ripiņas pamīšus ar tomātiem kūp un raida kārdinošas smaržas... Nav ne vainas vēsākām un lietainākām dienām, ja vien cilvēks dabū verdoši karstu, neprātīgi garšīgu un bezgalīgi omulīgu sacepumu tikko no krāsns!

Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums

Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm

Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Gardais kartupeļu sacepums ar sieru

Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!

Lasīt vairāk

Čagans kartupeļu un olu sacepums ar bekonu

Pateicoties olām un pašbriestošajiem miltiem, šis kartupeļu sacepums izdosies īpaši čagans, zem zeltainās garoziņas slēpjot krēmīgu pildījumu.

Lasīt vairāk

Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm

Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru

Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu sacepums ar sieru

Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Cukīni un kartupeļu sacepums ar sēnēm

Sēņu - cukini sacepums, kas pasniegts ar gardu jogurta mērci, būs garda atvasaras maltīte.

Lasīt vairāk

Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums

Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums - sātīga maltīte arī bez gaļas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar saldo krējumu un ķiplokiem

Kartupeļu sacepums ar saldo krējumu un ķiplokiem - lieliska piedeva jebkuram gaļas ēdienam vai salātiem.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci

Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu

Sātīgai maltītei cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju

Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru

Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Gardais puķkāpostu sacepums ar sieru

Krāsnī cepti puķkāposti ar krēmīgu siera mērcīti un zeltaini brūnu virsiņu ir gards un sātīgs komforta ēdiens, kas sasilda un iepriecina. Mums to vajag!

Lasīt vairāk

Sildošais Gaujas sacepums ar dārzeņiem un saldo krējumu

Valmieras novads bagāts ar ēdieniem, kuru nosaukumi saistās ar novada dabas skaistumu un bagātībām. Grūti gan iedomāties, kādēļ šis veģetārais sacepums nosaukts tieši Gaujas vārdā. Taču recepte izklausās garšīga un sildoša, vai ne?

Lasīt vairāk

Ātrais kartupeļu un meža sēņu sacepums

Ja jums mājās ir sēnes, kartupeļi un mazliet kausētā siera, viss ir vienkārši. Līdz ļoti garšīgam un ļoti sātīgam vakariņu ēdienam ir tieši tik minūtes, cik nepieciešams, lai izceptu kartupeļus! Lai cik liela būtu panna, visu apēdīs pa tīro! Recepte ir ģeniāla ne tikai savā vienkāršībā, bet arī tāpēc, ka produktu daudzumi un proporcijas ir katra gatavotāja ziņā. Labu apetīti!

Lasīt vairāk

Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem

"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar malto gaļu un sieru

Sulīgs dārzeņu, siera un maltās gaļas sacepums, kas ar savu dzīvespriecīgo krāsu salikumu priecēs acis jau gatavošanas procesā. Recepti iesaka Everita Sāra Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu

Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputras, maltās gaļas un tomātu sacepums

Kartupeļu, maltās gaļas un tomātu sacepums – sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kabaču un siera sacepums

Ļoti vienkāršs un gards sacepums, kam nevajadzēs daudz sastāvdaļu. Atliks vien sarīvēt kabačus, sajaukt ar sieru, rīvmaizi, garšvielām un olām.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Vistas un puravu pīrāgs - sacepums

Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami

Ātrām un sātīgām vakariņām - makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kabači ar tomātiem un sieru

Kabaču, tomātu un siera sacepums - sātīgi, bet tajā pašā laikā ļoti viegli!

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Kāpostu sacepums ar tomātiem un siera 'cepuri'

Pusdienām vai launagam, ēdienkartes dažādošanai noderēs šī kāpostu sacepuma recepte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!