
Nav īsti zināms, vai sildošos, omulīgos un bezgalīgi gardos vasaras sacepumus izgudroja slavenie Septiņi brāļi gulētāji, kārtīgi ielīstot pareizajā dienā, bet skaidri zināms, ka slavenie brāļi Ziemeļi sacerējuši dziesmu par to, ka "vienmēr uz pasaules kāds, kuram bez tevis ir auksti". Sacepums ir tieši tas, kas lietainā vasaras vakarā vajadzīgs: omulība un siltas vakariņas, kuras silda gan sirdi, gan vēderu.
Vasara ir lieliska, nupat jau sanāk gardu gardie sacepumi katram gulētājam: kartupeļu, gaileņu, kabaču, baklažānu, burkānu un zirnīšu, pupiņu... Makaroni, siers un maltā gaļa pat neskaitās – tās ir mūžīgas un starpsezonālas vērtības, bez kurām, protams, arī vasarā nevar un nevajag dzīvot.
Jaunie kartupeļi bieži tiek vainoti kartupeļu biezputras krīzē, jo jaunajiem, redz, cietes par maz, biezputra sanāk mazliet ūdeņaina. Jaunība nav netikums, kā mēdz teikt, pāries; turklāt – dažādos sacepumos jaunie kartupeļi ir lieliski! Gan tajos, kur pietiek tikai ar kartupeļiem, sīpoliem, olu un un kādu krējuma karoti vien, gan tajos, kur kartupeļus vai kombinēt ar krāsainiem dārzeņiem, gan tajos, kur īru gaumē kartupeļu kārta nosedz sulīgu maltās gaļas slānīti. Izcili arī tas, ka jaunos kartupeļus joprojām var nemizot, un sacepumam tas nekādu skādi nevar nodarīt.

Gaileņu sacepumi ir sezonas ekstra un mazlietiņ tāda smalkāka padarīšana, te bez krējuma un cauraudzīša nu nekā. Pacepam sagrieztu žāvējumu un sēnes, sajaucam ar sastampātiem, vēl kūpošiem kartupeļiem, piesitam klāt olu, kādu krējuma karoti, sāli, piparus, kādu miltu karoti arī varbūt – un šo maisījumu liekam krāsnī. Pa virsu, protams, siera kārtiņa. Īsta bauda!
Sezona “Kabaci nevajag?” strauji uzņem apgriezienus, un kabaču sacepumi līdz ar to. Ir burvīgas tās olā un miltos apvārtītās kabaču ripiņas, kaut cepot gana liela noņemšanās, ir gardas tās kabaču pankūkas, bet vakarpusē prasās ko kārtīgāku. Un kabaču sacepums ar malto gaļu ir lieliskas vasaras vakariņas nudien! Turpat jau arī baklažāni, paprika un kāds čili, kas lieliski komponējas ar kabačiem un kopā spēj radīt vasaras garšu simfoniju vienā sacepuma veselumā. Un tomāti – tomāti dod vasaras sulīgo garšu ikvienā sacepumā!

Ar gulētājiem vai bez, bet tie, kas vēl neguļ, pelnījuši šo pasaulē labāko komforta ēdienu: karstu sacepumu, kas tikko izņemts no cepeškrāsns. Vienam zeltainā siera virsiņa vēl vietām verdoši karsta burbuļo, citam kartupeļu vilnīšu galotnes kraukšķīgi brūnganas sacepušās, vēl citam ar sieru pārklātās kabaču ripiņas pamīšus ar tomātiem kūp un raida kārdinošas smaržas... Nav ne vainas vēsākām un lietainākām dienām, ja vien cilvēks dabū verdoši karstu, neprātīgi garšīgu un bezgalīgi omulīgu sacepumu tikko no krāsns!