Tradicionāli Ziemassvētku galds ir bagātīgi klāts, un pēc senču paražām tiek rūpēts par deviņiem ēdieniem, sākot ar piparkūkām, gaļas un zivju ēdieniem, pīrāgiem un štovētiem kāpostiem, ko nereti papildinām ar kādu žāvētu speķīti. Tomēr nereti svētku galda plānošanai ir jāpievērš lielāka uzmanība, jo kādam mājiniekam vai viesim jāseko līdzi cukura līmenim asinīs.

Ko tad likt Ziemassvētku galdā cukura diabēta pacientam? Lūk, sešas veselīgas receptes svētku galdam - apelsīnu sulā štovēti kāposti, sulīgi gards tītara šķiņķa cepetis, deserts ar aprikožu mērci, ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Receptes sagatavojusi uztura speciāliste Liene Sondore un "Msdpacientiem.lv".

"Svētku galdā ierasts pasniegt štovētus kāpostus, kurus tradicionāli papildinām ar kādu žāvētu speķīti, kas, protams, ir garšīgi, bet arī trekni, tāpēc šoreiz gatavojām kāpostus kopā ar svaigi spiestu apelsīnu sulu. Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un svētku galdam gatavojām tītara cepeti, un sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes. Neiztrūkstoša svētku galda sastāvdaļa ir saldie ēdieni un deserti, bet ar mēru, jo deserts ir un paliek deserts – ar savu saldumu un piedevām. Šajos svētkos piedāvājam pagatavot vieglu un gardu biezpiena un bezpiedevu jogurta krēmu, kas papildināts ar aprikožu mērci. Arī ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu svētkus padarīs gardākus," skaidro uztura speciāliste.

Plānojot cukura diabēta pacienta svētku galdu, jāievēro veselīgas ēšanas paradumi un saldie ēdieni arī svētkos jāatstāj vien kā neliels kārums. Ziemassvētku galds jāveido pēc šķīvja principa, kur puse šķīvja tiek veltīta dārzeņiem – svaigiem vai salātos (bet bez treknām mērcēm un rūpnieciski gatavotām mērcēm), papildinātiem ar vieglu olīveļļas un citrusaugļu mērci. Ceturtdaļa šķīvja jāatvēl olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, piena produktiem, olām, pākšaugiem, bet atlikusī daļa šķīvja - ogļhidrātiem – cieti saturošiem produktiem. Laba izvēle ir pilngraudu produkti – pilngraudu pasta, brūnie rīsi, dažādi rupja maluma putraimi un graudi.

"Gatavošanai vislabākā izvēle ir cepeškrāsns, sautējamie trauki, kuros var ēdienu pagatavot bez liekas taukvielu piedevas," uzsver Liene Sondore cerībā, ka šīs Ziemassvētku galda receptes noderēs un vēl, lai Ziemassvētku galds šogad ikvienam izdodas īpaši gards, protams, ievērojot veselīgas ēšanas paradumus!

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis

Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu

Siera kūkas Latvijā kļūst aizvien populārākas! Izmēģini šo vienkāršo recepti.

Lasīt vairāk

Biezpiena un svaigā jogurta deserts ar aprikožu mērci

Neiztrūkstoša svētku galda sastāvdaļa ir saldie ēdieni un deserti, bet ar mēru, jo deserts ir un paliek deserts – ar savu saldumu un piedevām. Šajos svētkos piedāvājam pagatavot vieglu un gardu biezpiena un bezpiedevu jogurta krēmu, kas papildināts ar aprikožu mērci.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar plūmēm

Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu

Gardākiem svētkiem - rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!