Foto: Shutterstock
Tā vienmēr ir laba doma - izcept ābolkūku, jo citādi taču āboli apvainosies. Ābolu kūka ir viņu augstākais karjeras punkts, jo tik daudz "ak, cik gardi, dod vēl!" nesaņem neviens cits ābolu ēdiens! Šoreiz par vienkāršajām, ātrajām un lielu ieguldījumu neprasošām kūkām!

"Būtu laiks kādai ābolkūkai," nosaka vīrs, pacilājot ābolus grozā, kur lēnām sāk notikt drozofilu festivāls. Viņš uzskata, ka ābolkūka pilnībā var aizstāt vakariņas un neko citu nevajag. Tiesa, vīram ir savas prasības – kūkai jābūt tartes tipa, vislabāk apgāztās, ar cukura karameli un timiāna noti. Dažkārt viņa vēlmes piepildās, bet citkārt jāēd arī eksperimenti un jaunumu.

Līdzās jau ierastai smilšu mīklas ābolkūkai ar karamelizētiem āboliem, es katru gadu izmēģinu jaunas receptes. Taisnības labad jāsaka, ka katru gadu uzkāpju uz grābekļa, kas saucas "Kefīra ābolu kūka". Pēc manas un ģimenes garšas pārāk maizīga sanāk, taču es neatlaižos un turpinu eksperimentēt. Reiz pat biju tā satrakojusies, ka pagatavoju kūku ar vārīto krēmu, kur cieši cita pie citas bija saplaukušas ābolu rozītes. To gatavošana un locīšana aizņēma vairākas stundas. Garšīgi? Jā! Vai es to esmu atkārtojusi? Nē! Manā izpratnē ābolkūkai jābūt vienkāršai, ātri pagatavojamai un garšīgai!

Kas tad vajadzīgs ideālajai ābolkūkai?

Pareizie āboli


Laba ābolmaize nozīmē pareizus un labus ābolus. Tie savukārt nozīmē, ka āboli ir stingri un skābi. Ne velti tiek slavēta senā ābeļu šķirne " Antonovka" - skāba un formu saglabājoša, tāda, kas nepārvēršas ābolu biezenī.

Mizot vai nemizot? Tas atkarīgs no receptes, piemēram, tartēm tīri labi piestāv āboli ar miziņu, bet ja āboli tiek bērti mīklā gabaliņos, tad labāk nomizot.

Sauc talkā gatavās mīklas!

Foto: Shutterstock


Kā visātrāk tikt pie ābolkūkas, ja kāre pēc tās uznāk te un tūlīt? Vajag novērtēt priekšrocības, ko sniedz saldētava. Vienam kārtainās mīklas iepakojumam tur jābūt vienmēr! Tas noderēs ne tikai ātru ābolu našķu pagatavošanā, bet arī kišu, sāļo pīrāgu un citos gadījumos.

Vēl viens sliņķu un steidzīgo variants ir iegādāties jau gatavu smilšu vai rauga mīklu, bet plānotāji receptē minēto "pagatavo mīklu" var pagatavot jau iepriekšējā dienā un nolikt ledusskapī, gaidot uznācienu.

Biskvīts ar piedevām

Foto: Shutterstock


Lielisks pamats ābolkūkām ir biskvīts. Tas ļaujas dažādām pārvērtībām. Biskvītu var izmantot, pagatavojot kārtainu ābolkūku. Tajā var sabērt ābolu gabaliņus un īsi pirms gatavības bagātīgi noziest ar skābo krējumu. Galu galā – akurāti sarullēta rulete ar ābolu biezeni arī kvalificējas kā kūka.

Minimālisms it visā

Foto: Shutterstock


Ābolu kūka nav jāsarežģī, tai piedien vienkārši, saprotami produkti: olas, cukurs, milti, sviests, krējums, kefīrs. Cepamais pulveris, ja ir vēlme pēc pufīgas kūkas. Ak, jā, mikseris arī dažkārt noder!

Jautā mammai, omei un krustmātei!


Nevar nepamanīt sakarību ābolkūkas gadījumā – jo vienkāršāka, jo gardāka! Kad prasīju šefpavāram Rūdolfam Šteinbergam, kur dabūt visgardāko ābolkūkas recepti, dabūju atbildi: "Jautā omei, mammai vai krustmātei!"

Viņš ir pārliecināts, ka komforta ēdieni, un pie tiem tiek pieskaitīta arī ābolmaize, jāgatavo pēc ģimenes receptes, jo tā ir visgardāk! Visgardākās ir gadu desmitiem pārbaudītas receptes, tādēļ, ja vēl esi savas ideālās ābolkūkas meklējumos, tad jautā omei, jo cilvēkā, kurš prata pagatavot supergardu ābolkūku deficīta laikos, ir vērts ieklausīties.

Ekvivalents variants ir parakņāties grāmatu plauktos vai antikvariātos, meklējot vecās pavārgrāmatas. Brīdinājums – receptes satur daudz sviesta un cukura!

Bez kanēļa nekur!


Gluži kā dāma pirms iziešanas iepūš smaržas, ābolkūka pirms došanās krāsnī iesmaržojas ar kanēli! Vai vispār iespējama īsta rudens ābolkūka bez šīs satriecošās garšvielas? Es teiktu, ka nē un esmu gatava dibināt atbalsta biedrību "Kanēli uz ābolkūkām"!

Manai ābolkūkai jābūt siltai, pārlietai ar skāba krējuma, cukura un kanēļa maisījumu, lai varu aizceļot laikā un atkal sēdēt uz mūrīša un ēst omītes cepto rausi. Manai ābolkūkai jābūt aromātiskai un ar cukura karameli, tādai, kurai kompānijā prasās kalvadoss. Kādai jābūt tavai ideālai ābolkūkai? Padalies ar savām receptēm, sūtot tās uz receptes@delfi.lv!

Lai aromātiski un gardi jūsmājās! "Tasty.lv" ir atradis pārbaudītas, vienkāršas un ātri pagatavojamas ābolkūkas! Laiks purināt ābeli un smērēt pannu!

Ābolu plātsmaize ar bezē cepurīti

Ja ir āboli, tad izcept ābolkūku, plātsmaizi vai kādu kārumu ir ikrudeņa obligātais pasākums. Var gatavot recepti, kas izturējusi gadu desmitu pārbaudes, var izmēģināt, ko jaunu vai salikt kopā vairākas receptes un radīt savējo.

Lasīt vairāk

Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūka

Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."

Lasīt vairāk

Elzas vecmammas supervienkāršā ābolmaize

Ābolu laikā viens no aktuālajiem jautājumiem ir: "Vai zini kādu labu, gardu un ātru ābolkūkas recepti?" Arī mēs vienu tādu zinām! Nošpikojām no kolēģes vecmammas!

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize no 'Billītēm' pēc senas kurzemnieku receptes

Ciemiņus gaidot, dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājās "Billītes" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi. Augustā līdz ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.

Lasīt vairāk

Ābolmaize ar valriekstiem

Burvīga ābolkūka, kuras garšu bagātinās citronu sula un drupināti valrieksti. Piemērota nelielām viesībām un mājīgai ģimenes pasēdēšanai ar tēju un siltu, smaržīgu abolkūkas gabaliņu.

Lasīt vairāk

Dienas kārums – ābolu plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni

Smaržīga, tikko no plīts izņemta, mutē kūstoša un kārdinoša ābolu plātsmaize, ko vari veikli pagatavot darbdienā, lai iepriecinātu ģimeni. Saldā ābolmaize ar karsti kūpošu tēju vai kakao piemērota baudīšanai. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā

Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.

Lasīt vairāk

Gardā rudens ābolkūka

"Ja jūsu draugu, radu vai paziņu lokā ir kāds, kuram šogad antonovkas ražo bagātīgi, nekautrējieties uzprasīties uz kādu maišeli āboļu. Pretī varat droši apsolīt šo gardo rudens kūku. Pietiks ar vienu iebarošanas reizi. Protams, ja iedosiet recepti, tad nāksies vien pašam audzēt antonovkas, jo var gadīties, ka antonovkas saimnieks turpmāk kūku ceps pats un uz jautājumiem, vai nav kāds maišelis āboļu, atbildēs izvairīgi, kā sēņotājs par savām labākajām baraviku vietām. Tik garda ir šī kūka!" Tā savu kūku raksturo Anna no saimniecības SIA "Starspace", kas nodarbojas ar aitkopību.

Lasīt vairāk

Gardā, sulīgā un krēmīgā ābolkūka

Kad sezonas āboli stāv virtuvē maisos un trūkst ideju, kur vēl tos pielietot, pagatavo šo garšīgo ābolkūku. Tās smarža gatavošanas laikā radīs ziemīgu noskaņu, un gardu muti ar to mielosies visa ģimene. Recepti iesaka "Instagram" lapas "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Ābolkūka no ātrās kārtainās mīklas

Ābolkūka no ātrās kārtainās mīklas ikdienas našķim vai svētku reizei.

Lasīt vairāk

Neparastā ābolu kūka bez mīklas iejaukšanas

"Kur vēl vienkāršāku recepti! Grūtākais ir samizot ābolus un tos sarīvēt. Kūka ir sulīga, bezgala garšīga un tās vienmēr ir par maz. Recepti pilnveidoju, lai kūkai ir umami garša – zinātniski pierādīta piektā garša, kas rada debešķīgu sāta sajūtu pēcgaršā. Tautas valodā varētu teikt, ka šī ābolkūka ir ļoti ņammīga!" tā recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci

Vienkāršais un fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci darbdienu kārumam vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Kefīra - ābolu kūka ar mannu

Garda kefīra - ābolu kūka ar mannu gardam našķim rudens noskaņās.

Lasīt vairāk

Kapātās mīklas ābolkūka

Kapātās mīklas ābolkūkas trauslā, zeltaini kraukšķīga mīklas garoziņa slēpj bagātīgu kārtu sulīga pildījumu.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar gardu biezpiena mīklu

"Ierastās rauga, kārtainās un kefīra mīklas vietā pagatavo ābolu plātsmaizi no gardās biezpiena mīklas, kura nevienu neatstās vienaldzīgu," tā recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Agita Valtere.

Lasīt vairāk

Fiksā kefīra mīklas ābolkūka

Ābolkūka steidzīgajiem – gardums pie tējas, kafijas vai piena glāzes.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar mandeļu skaidiņu virskārtu

Mazliet citādāka ābolu plātsmaize, kuras pamatne ir no drumstalu mīklas, vidū gardi āboli, bet virskārta nosēta ar saldenām mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Ābolkūka ar bezē 'cepurīti'

Garda un rudenīga ābolkūka ar gaisīgu bezē virskārtu, ko Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska. Šī ir viena no receptēm, kas piedalījās Cālis.lv un Zoombook rīkotajā recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Ābolu biskvītkūka ar karameļu mērci

Burvīga, maiga ābolkūka ar pikantu kanēļa garoziņu. To pasniedz ar karameļu mērci, kurai pievienots nedaudz jūras sāls. Tas mērci padarīs īpaši gardu un šoreiz parastā galda sāls nedos pareizo garšu. Dotais produktu daudzums piemērots kūkai, kuras diametrs ir aptuveni 20 cm.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainās mīklas ābolkūka ar marcipānu

Vizuāli pievilcīga un ļoti ātri pagatavojama kūka ābolu ražas laikam.

Lasīt vairāk

Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize

"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar drumstalām

Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!

Lasīt vairāk

Mutē kūstošā biezpiena-ābolu plātsmaize mājas gaumē

Kad mājās tiek cepta šī garšīgā biezpienmaize, pirmie gabaliņi pazūd no pannas pavisam karsti, pirms vēl mamma paspēj tos skaisti izkārtot uz šķīvja. Šis gardums patiesi rada mājas sajūtu, recepte nākusi no paaudzes paaudzē, un plātsmaize ir pavisam vienkārši pagatavojama.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas

Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar kārtainās mīklas pamatni un biezpiena pildījumu

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maliņas, sulīgs biezpiena pildījums un cukurotas ābolu šķēles – šī plātsmaize ir tik garda, ka nenoēsties! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar rauga mīklas pamatni un kokosriekstu krēmu

Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Chaka street bakery" autori, aicinot uz vegāniskā ēdiena svētkiem "Augam", kas tiks svinēti 20. oktobrī.

Lasīt vairāk

Leģendārā ābolu kūka 'Sapnis'

"Viena no visgaršīgākajām bērnības ābolkūkām "Sapnis" – tā ir drupena, bet ne sausa, mutē kūstoša un reizē svaiga," raksta Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".

Lasīt vairāk

Ābolu rausis bez olām

Kad slinkums iet uz veikalu, bet gribas kaut ko garšīgu, tad jāpārskata savi krājumi. Parasti kūku pagatavošanā jāizmanto olas, bet arī to man nebija, toties pārējās sastāvdaļas gan. Tā tapa ābolu kūka bez olām!

Lasīt vairāk

Ābolkūka ar bezē un valriekstu drumstalām

Garda ābolkūka ar bezē un valriekstu drumstalām - viesībām un ballītēm.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!