
Tā vienmēr ir laba doma - izcept ābolkūku, jo citādi taču āboli apvainosies. Ābolu kūka ir viņu augstākais karjeras punkts, jo tik daudz "ak, cik gardi, dod vēl!" nesaņem neviens cits ābolu ēdiens! Šoreiz par vienkāršajām, ātrajām un lielu ieguldījumu neprasošām kūkām!
"Būtu laiks kādai ābolkūkai," nosaka vīrs, pacilājot ābolus grozā, kur lēnām sāk notikt drozofilu festivāls. Viņš uzskata, ka ābolkūka pilnībā var aizstāt vakariņas un neko citu nevajag. Tiesa, vīram ir savas prasības – kūkai jābūt tartes tipa, vislabāk apgāztās, ar cukura karameli un timiāna noti. Dažkārt viņa vēlmes piepildās, bet citkārt jāēd arī eksperimenti un jaunumu.
Līdzās jau ierastai smilšu mīklas ābolkūkai ar karamelizētiem āboliem, es katru gadu izmēģinu jaunas receptes. Taisnības labad jāsaka, ka katru gadu uzkāpju uz grābekļa, kas saucas "Kefīra ābolu kūka". Pēc manas un ģimenes garšas pārāk maizīga sanāk, taču es neatlaižos un turpinu eksperimentēt. Reiz pat biju tā satrakojusies, ka pagatavoju kūku ar vārīto krēmu, kur cieši cita pie citas bija saplaukušas ābolu rozītes. To gatavošana un locīšana aizņēma vairākas stundas. Garšīgi? Jā! Vai es to esmu atkārtojusi? Nē! Manā izpratnē ābolkūkai jābūt vienkāršai, ātri pagatavojamai un garšīgai!
Kas tad vajadzīgs ideālajai ābolkūkai?
Pareizie āboli
Laba ābolmaize nozīmē pareizus un labus ābolus. Tie savukārt nozīmē, ka āboli ir stingri un skābi. Ne velti tiek slavēta senā ābeļu šķirne " Antonovka" - skāba un formu saglabājoša, tāda, kas nepārvēršas ābolu biezenī.
Mizot vai nemizot? Tas atkarīgs no receptes, piemēram, tartēm tīri labi piestāv āboli ar miziņu, bet ja āboli tiek bērti mīklā gabaliņos, tad labāk nomizot.
Sauc talkā gatavās mīklas!

Kā visātrāk tikt pie ābolkūkas, ja kāre pēc tās uznāk te un tūlīt? Vajag novērtēt priekšrocības, ko sniedz saldētava. Vienam kārtainās mīklas iepakojumam tur jābūt vienmēr! Tas noderēs ne tikai ātru ābolu našķu pagatavošanā, bet arī kišu, sāļo pīrāgu un citos gadījumos.
Vēl viens sliņķu un steidzīgo variants ir iegādāties jau gatavu smilšu vai rauga mīklu, bet plānotāji receptē minēto "pagatavo mīklu" var pagatavot jau iepriekšējā dienā un nolikt ledusskapī, gaidot uznācienu.
Biskvīts ar piedevām

Lielisks pamats ābolkūkām ir biskvīts. Tas ļaujas dažādām pārvērtībām. Biskvītu var izmantot, pagatavojot kārtainu ābolkūku. Tajā var sabērt ābolu gabaliņus un īsi pirms gatavības bagātīgi noziest ar skābo krējumu. Galu galā – akurāti sarullēta rulete ar ābolu biezeni arī kvalificējas kā kūka.
Minimālisms it visā

Ābolu kūka nav jāsarežģī, tai piedien vienkārši, saprotami produkti: olas, cukurs, milti, sviests, krējums, kefīrs. Cepamais pulveris, ja ir vēlme pēc pufīgas kūkas. Ak, jā, mikseris arī dažkārt noder!
Jautā mammai, omei un krustmātei!
Nevar nepamanīt sakarību ābolkūkas gadījumā – jo vienkāršāka, jo gardāka! Kad prasīju šefpavāram Rūdolfam Šteinbergam, kur dabūt visgardāko ābolkūkas recepti, dabūju atbildi: "Jautā omei, mammai vai krustmātei!"
Viņš ir pārliecināts, ka komforta ēdieni, un pie tiem tiek pieskaitīta arī ābolmaize, jāgatavo pēc ģimenes receptes, jo tā ir visgardāk! Visgardākās ir gadu desmitiem pārbaudītas receptes, tādēļ, ja vēl esi savas ideālās ābolkūkas meklējumos, tad jautā omei, jo cilvēkā, kurš prata pagatavot supergardu ābolkūku deficīta laikos, ir vērts ieklausīties.
Ekvivalents variants ir parakņāties grāmatu plauktos vai antikvariātos, meklējot vecās pavārgrāmatas. Brīdinājums – receptes satur daudz sviesta un cukura!
Bez kanēļa nekur!
Gluži kā dāma pirms iziešanas iepūš smaržas, ābolkūka pirms došanās krāsnī iesmaržojas ar kanēli! Vai vispār iespējama īsta rudens ābolkūka bez šīs satriecošās garšvielas? Es teiktu, ka nē un esmu gatava dibināt atbalsta biedrību "Kanēli uz ābolkūkām"!
Manai ābolkūkai jābūt siltai, pārlietai ar skāba krējuma, cukura un kanēļa maisījumu, lai varu aizceļot laikā un atkal sēdēt uz mūrīša un ēst omītes cepto rausi. Manai ābolkūkai jābūt aromātiskai un ar cukura karameli, tādai, kurai kompānijā prasās kalvadoss. Kādai jābūt tavai ideālai ābolkūkai? Padalies ar savām receptēm, sūtot tās uz receptes@delfi.lv!
Lai aromātiski un gardi jūsmājās! "Tasty.lv" ir atradis pārbaudītas, vienkāršas un ātri pagatavojamas ābolkūkas! Laiks purināt ābeli un smērēt pannu!