Foto: Shutterstock
Lai saglabātu veselīgu ādas, matu un nagu stāvokli, kas pēc nogurdinošā ziemas perioda ir īpaši svarīgi, ārsti un dietologi iesaka vismaz pāris reizes nedēļā iekļaut ēdienkartē zivis. Šis ieteikums nereti tiek ignorēts ģimenes budžeta ekonomijas nolūkos, bet kādēļ gan pārmaksāt, pērkot dārgos nēģus, lasi vai mencu, ja tepat Baltijas jūrā nozvejotas reņģes daudzviet šobrīd nopērkamas pat zem eiro kilogramā.

Svaigas reņģes patīkami smaržo pēc jūras un vislabāk garšo "pa vienkāršo" – apviļātas miltos, zeltaini apceptas un pirms ēšanas pārslacītas ar citronu sulu.

Vienīgais šo zivteļu trūkums ir tāds, ka cepšanas laikā tās piesmaržina pilnu māju, taču šajā rakstā mēs atklājām knifu, kā izcept zeltainas reņģītes bez piedūmotas virtuves un iespaidīga eļļas patēriņa.

Arī uztura speciāliste Eva Kataja portālā "Viņa" uzsver, ka reņģes ir vērtīgs produkts, ko noteikti jāiekļauj ikdienas ēdienkartē. "Mazās reņģītes nudien ir vienas no vērtīgākajām zivīm mūsu platuma grādu iedzīvotājiem. Kāpēc tieši mazās? Tāpēc, ka tām ir mazāka piesārņojuma iespējamība. Jo vecāka zivs, jo vairāk smago metālu un citu piesārņojumu veidu tā var saturēt. Reņģes vislabāk pirkt svaigas un gatavot pašam, cepot kvalitatīvās taukvielās. Kūpinātas reņģes ikdienā lietot nevajadzētu, taču nekūpinātas zivis var (un vajag) droši ēst vairākas reizes nedēļā. Tās ir izcils omega-3 taukskābju avots, satur daudz selēna (kas ir spēcīgs antioksidants), kā arī ir lielisks olbaltumvielu produkts. Mazās zivtiņas vislabāk ēst ar visām asakām, kas cepot paliek mīkstas, jo tādā veidā tiek uzņemts vairāk vērtīgo minerālvielu, kā, piemēram, kalcijs."

Mums padomā ir viltība, kā sagatavot zivis cepšanai, lai, tās ēdot, asakas nebūtu jūtamas. Kā rīkoties, lai, mielojoties ar ceptām zivīm, nebūtu jāuztraucas par asakām, uzzināsi, izlasot šo padomrakstu.

Lūk, 13 reņģu patavaošanas idejas no "Tasty" recepšu apcirkņiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!