Foto: Shutterstock
Brūklenes ir demokrātiskākās no rudens ogām - to lasīšanai nav jādodas dziļi purvā, šīs ogas nav izvēlīgas augšanas apstākļu ziņā, un tās var pagatavot vienas pašas vai kopā ar citiem rudens labumiem (āboliem, plūmēm utt.).

Izrādās, brūklenēm ir ne tikai īpaša un neatkārtojama garša, bet tām piemīt arī labvēlīga ietekme uz mūsu veseslību - šīs ogas stiprina mūsu asinsvadus un sirdi, kā arī pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni.

Brūklenēm ir arī augsta uzturvērtība, jo sastāvā esošajiem polifenoliem un biolompleksam tiek piedēvētas antisklerozes īpašības. Tās pazīst arī kā līdzekļi cīņā ar gastrītu, paaugstinātu asinsspiedienu, aknu slimībām, reimatismu un kuņģa čūlu. Turklāt brūklenes ir spēcīgs antiseptiķis.

Kāda ir ietekme uz vielmaiņu? Brūklenes stiprina asinsvadu sieniņas, sekmē minerālu vielmaiņu un neitralizē toksīnus, tādējādi uzlabojot gremošanas procesu un tonizējot organismu. Šīs mazās rudens odziņas ir pilnas ar A, B un C vitamīniem un tādiem vērtīgiem elementiem kā kalcijs, magnijs, fosfors, kālijs un nātrijs. Ņemot vērā visu iepriekšminēto, uztura zinātnieki un ārsti uzskata, ka brūklenes uzlabo asins sastāvu un kaulu veselību, kā arī palīdz cīnīties ar dažādām alerģijām.

Ar brūklenēm uzņemsi lielu daudzumu vērtīgo Omega-3 taukskābju, kuras ir pazīstamas kā spēcīgs antioksidants un tām piemīt pretiekaisuma iedarbība. Ja šīs ogas uzturā lietosi regulāri, ļausi savam organismam veiksmīgāk cīnīties ar apkārtējā vidē esošajiem un mūsu organismā nonākušajiem brīvajiem radikāļiem.

Rupjmaizes kārtojums

Foto: Shutterstock
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Brūklenes sīrupā

Foto: Shutterstock
Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Brūkleņu želeja

Foto: Shutterstock
Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar plūmēm

Foto: Shutterstock
Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!