Siera varā! Labākās idejas siera baudīšanai
Foto: Shutterstock

Kad klājam sieru uz maizītes, tad atliek vien izvēlēties iecienītāko siera veidu, bet, kad gatavojam to ēdienos, pēkšņi atklājas siera cimperlīgums, un tad jāzina daži knifi, ko iesaka šefpavārs Tomass Godiņš. Turklāt "Tasty" no sava arhīva izvēlējās siera ēdienus, lai iedvesmotu tevi palutināt savu ģimeni ar gardu maltīti.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Gatavojot ēdienus, vispirms jāsaprot, vai sieram labi jākust, vai tieši pretēji – jāsaglabā tā konsistence. "Ja vēlies grilēt, tad iesaku izmantot kamambēru vai brī sieru. Kamambērs man patīk pat labāk, tam ir izteiksmīgāka garša. Bet jāuzmanās to grilēt par ilgu, citādi tas iztecēs. Ieteiktu ņemt to mazākos gabalos un gatavot veselu, jo tad siera miziņa saturēs mīkstumu, un siers izdosies labāks. Ja ņemam veikalos sagrieztos trijstūrus, tad nevaram tos veselā gabalā sacept, jo viss mīkstums iztecēs," iesaka šefpavārs Tomass Godiņš.

Ja vēlies panēt sieru, šefpavārs iesaka panēt miltos, olās un panko rīvmaizē. Panējumam var pievienot zaļumus, nedaudz čili. Cepot fritierī, siers izdosies kraukšķīgs. Panējot sagriez sieru nelielos gabaliņos – aptuveni divus centimetrus lielos kubikos. "Man patīk panēt brī sieru vai kamambēru pievienot salātiem, papildinot ar aveņu mērci un svaigām avenēm." Turklāt, ja sieru liec salātos, tad svarīgi, ka tas ir silts. "Siers nav tas produkts, kas var pēc pagatavošanas stāvēt, jo tad siers atkal kļūst stingrs."

Siera mērcēs jāizmanto kūstošie sieri. "Varam sajaukt dažādus veidus. Man patīk apvienot maigāku sieru ar kādu pikantāku un izteiksmīgāku. Piemēram, kad gatavo brī siera mērci, var pievienot nedaudz zilā siera, arī Šalotes sīpolus, nedaudz maurloku. Tad veidojas garšīga mērce, kas lieliski sader ar gaļas ēdieniem, sevišķi putnu gaļas," teic Godiņš.

Ja gatavo fondī, tad nepārkarsē sieru. Garšas izteiksmīgumam var pievienot arī nedaudz vīna un nedaudz garšvielu. Var miksēt vairākus sieru veidus, piemēram, Ementālu, kas ļoti labi kūst, grijēras sieru, kam izteiksmīgāka garša, nedaudz brī siera un kamambēra. Tā iegūst niansētāku un labāku garšu.

Sieri jāuzglabā ledusskapī. "Iesaku uzglabāt tos cepamajā papīrā vai kādā noslēgtā traukā, lai tie neapkalst un neuzņem mitrumu, kas notiek, uzglabājot to veikalā ietītajā plēvē. Pirms pasniegšanas, tieši mīkstos sierus vajag paturēt istabas temperatūrā, lai tie sasilst, tad būs garšīgāki. Cietos sierus var pasniegt uzreiz." Tomass Godiņš iesaka parmezāna tipa sierus pasniegt plānās šķēlēs, nevis biezās, jo tad garša būs labāka. Un sierus var pasniegt ne tikai kā sāļo uzkodu, bet arī desertā. "Tad izvēlies sierus ar riekstiem un žāvētām ogām vai augļiem. Tos pasniedz ar marmelādēm, francūžu gatavotām augļu sinepēm, vīnogām un deserta vīniem. Arī krekeri un pašcepta maizīte vai brioš maize sader ar sieriem gan desertā, gan kā uzkoda. Sierus pasniedz kopā ar vīniem, jo tie labi viens otru papildina. "Bet jāzina, pie kāda vīna der katrs siers," papildina šefpavārs.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Siers ēdienos Siers Brokastis Pusdienas Vakariņas
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form

Luminor biznesam