Foto: Shutterstock
Kad klājam sieru uz maizītes, tad atliek vien izvēlēties iecienītāko siera veidu, bet, kad gatavojam to ēdienos, pēkšņi atklājas siera cimperlīgums, un tad jāzina daži knifi, ko iesaka šefpavārs Tomass Godiņš. Turklāt "Tasty" no sava arhīva izvēlējās siera ēdienus, lai iedvesmotu tevi palutināt savu ģimeni ar gardu maltīti.

Gatavojot ēdienus, vispirms jāsaprot, vai sieram labi jākust, vai tieši pretēji – jāsaglabā tā konsistence. "Ja vēlies grilēt, tad iesaku izmantot kamambēru vai brī sieru. Kamambērs man patīk pat labāk, tam ir izteiksmīgāka garša. Bet jāuzmanās to grilēt par ilgu, citādi tas iztecēs. Ieteiktu ņemt to mazākos gabalos un gatavot veselu, jo tad siera miziņa saturēs mīkstumu, un siers izdosies labāks. Ja ņemam veikalos sagrieztos trijstūrus, tad nevaram tos veselā gabalā sacept, jo viss mīkstums iztecēs," iesaka šefpavārs Tomass Godiņš.

Ja vēlies panēt sieru, šefpavārs iesaka panēt miltos, olās un panko rīvmaizē. Panējumam var pievienot zaļumus, nedaudz čili. Cepot fritierī, siers izdosies kraukšķīgs. Panējot sagriez sieru nelielos gabaliņos – aptuveni divus centimetrus lielos kubikos. "Man patīk panēt brī sieru vai kamambēru pievienot salātiem, papildinot ar aveņu mērci un svaigām avenēm." Turklāt, ja sieru liec salātos, tad svarīgi, ka tas ir silts. "Siers nav tas produkts, kas var pēc pagatavošanas stāvēt, jo tad siers atkal kļūst stingrs."

Siera mērcēs jāizmanto kūstošie sieri. "Varam sajaukt dažādus veidus. Man patīk apvienot maigāku sieru ar kādu pikantāku un izteiksmīgāku. Piemēram, kad gatavo brī siera mērci, var pievienot nedaudz zilā siera, arī Šalotes sīpolus, nedaudz maurloku. Tad veidojas garšīga mērce, kas lieliski sader ar gaļas ēdieniem, sevišķi putnu gaļas," teic Godiņš.

Ja gatavo fondī, tad nepārkarsē sieru. Garšas izteiksmīgumam var pievienot arī nedaudz vīna un nedaudz garšvielu. Var miksēt vairākus sieru veidus, piemēram, Ementālu, kas ļoti labi kūst, grijēras sieru, kam izteiksmīgāka garša, nedaudz brī siera un kamambēra. Tā iegūst niansētāku un labāku garšu.

Sieri jāuzglabā ledusskapī. "Iesaku uzglabāt tos cepamajā papīrā vai kādā noslēgtā traukā, lai tie neapkalst un neuzņem mitrumu, kas notiek, uzglabājot to veikalā ietītajā plēvē. Pirms pasniegšanas, tieši mīkstos sierus vajag paturēt istabas temperatūrā, lai tie sasilst, tad būs garšīgāki. Cietos sierus var pasniegt uzreiz." Tomass Godiņš iesaka parmezāna tipa sierus pasniegt plānās šķēlēs, nevis biezās, jo tad garša būs labāka. Un sierus var pasniegt ne tikai kā sāļo uzkodu, bet arī desertā. "Tad izvēlies sierus ar riekstiem un žāvētām ogām vai augļiem. Tos pasniedz ar marmelādēm, francūžu gatavotām augļu sinepēm, vīnogām un deserta vīniem. Arī krekeri un pašcepta maizīte vai brioš maize sader ar sieriem gan desertā, gan kā uzkoda. Sierus pasniedz kopā ar vīniem, jo tie labi viens otru papildina. "Bet jāzina, pie kāda vīna der katrs siers," papildina šefpavārs.

Panējumā cepts mājas siers

Foto: DELFI

Tie jau nu nebūs Līgo svētki, ja ledusskapī neglabāsies pāri palicis siera ritulis. Nepārspējami labi tas garšos, ja biezās šķēles apviļāsi rīvmaizē un olā un pēc tam eļļā apcepsi. Tikai ņem vērā, ka šādi izcept sanāks vien tādu sieru, kura sastāvā nav olu, jo citādi siers kūstot plūdīs pa pannu un neturēs formu.

Lasīt vairāk

Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā

Foto: Shutterstock

Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Vistas–ananasu salāti ar sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Gardi un sātīgi kūpinātas vistas un ananasu salāti, papildināti ar kraukšķīgiem valriekstu gabaliņiem, ir pagatavojami zibens ātrumā, kad viesi jau teju klauvē pie durvīm.

Lasīt vairāk

Šprotu – siera kārtainie salāti ar lociņiem un olām

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami šprotu – siera kārtainie salāti, ko var baudīt gan tāpat vien, gan ziest uz maizītēm vai izmantot kā lavaša pildījumu.

Lasīt vairāk

Panēts siers ar salātiem

Foto: Shutterstock

"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.

Lasīt vairāk

Kabaču daiviņas ar zilo sieru un kaltētiem tomātiem

Foto: DELFI

Sagriez kabačus vai cukīni gareniski apmēram pirksta izmēra daiviņās. Ja miziņa ir bieza, to nogriež. Liec visu lielā bļodā un sajauc ar sāli, pipariem, eļļu. Var piemest arī kādu bazilika vai timiāna šķipsniņu.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Kārtainie grauzdiņu, siera un kukurūzas salāti

Foto: Shutterstock

Viegli īstenojama ideja darbdienu maltītei vai viesu uzņemšanai. Ātri, vienkārši, garšīgi!

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.

Lasīt vairāk

Burkānu un siera salāti ar papriku un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami burkānu un siera salāti.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Foto: Shutterstock

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Krabju un siera salāti

Foto: Shutterstock

Krabju nūjiņu un siera salāti, ko pagatavot nieka 15 minūtēs. Ja tīk, salātiem var pievienot sarīvētus vārītus burkānus un zaļos zirnīšus krāsainībai.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Krēmīga kausēta siera – šampinjonu zupa

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīga kausēta siera un šampinjonu zupa ar dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika

Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!

Lasīt vairāk

Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Sulīga pildītā paprika ar kuskusu un sieru

Foto: Shutterstock

Sātīga, cepeškrāsnī cepta pildīta paprika ar kuskusu un sieru.

Lasīt vairāk

Zilā siera un saldkrējuma mērce makaroniem vai rīsiem

Foto: Shutterstock

Ļoti garda, vienkārši un ātri pagatavojama zilā siera un saldā krējuma mērce rīsiem.

Lasīt vairāk

Spinātu - siera sacepums

Foto: Shutterstock

Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Laša un dārzeņu siera zupa

Foto: DELFI

Reizēm garšu kārpiņas ir teju izslāpušas pēc kaut kā klasiska. Laša zupa ar krāsainiem dārzeņiem un kausēto sieru garšos vairāk nekā dievīgi un pabaros pat izsalkušākos zupu skeptiķus.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!