Sildošas lēcu zupas ātrām ziemas sezonas vakariņām: 14 sātīgas un gardas receptes

Sildošas lēcu zupas ātrām ziemas sezonas vakariņām: 14 sātīgas un gardas receptes
Foto: Bonduelle

Ja var droši apgalvot, ka šķeltie zirņi ir uzkatāmi par vienu no latviskas ēdienkartes stūrakmeņiem, tad uz to radiniecēm, eksotiskajām lēcām, vēl joprojām daudzi skatās ar aizdomām. Tiesa gan, tikai tik ilgi, līdz saņemas tās nogaršot. Lēcas ir maigākas par zirņiem, turklāt to garša, pateicoties augstajam olbaltumvielu saturam, ir patīkami gaļīga. Nav mazsvarīgi, ka lēcas ir arī ļoti parocīgas lietošanā – pirms pagatavošanas tās nav jāmērcē. Lai pārbaudītu mūsu apgalvojumu patiesumu, ierosinām sākt ar sātīgas un spēcinošas lēcu zupas pagatavošanu, kas šajā stindzinoši aukstajā gada laikā būs īpaši garšīgs veids, kā ātri sasildīties.

Kā skaidro portāls "Medical News Today", lēcas satur ne vien ievērojamu olbaltumvielu daudzumu, bet arī daudz šķiedrvielu, kā arī ir izcils vitamīna B9 (folijskābes) un minerālvielu – dzelzs, fosfora, cinka – avots, tādēļ noteikti būtu iekļaujamas ziemas sezonas ēdienkartē.

Lēcas lieliski papildinās teju jebkuru zupu, piešķirot tai sātīgumu un patīkamu struktūru, jo šī graudauga delikātā garša sader gan ar gaļu, gan dažādiem dārzeņiem, bet īpaši gardas ir lēcu krēmzupas un biezzupas.

Kvalitatīvas lēcas visas ir aptuveni vienāda izmēra un krāsas. Tām ir vairāki desmiti šķirņu, bet galvenokārt tās apzīmē pēc dažādajām krāsām.

Lēcu krāsa var variēt no olīvzaļas, pelēkbrūnas, sarkanoranžas līdz pat dzeltenai. Tās atšķiras arī pēc izmēra, jo lēcas mēdz pārdot gan veselas, gan šķeltas – ar vai bez miziņas. Starp citu, der zināt, ka ir arī tāds jēdziens kā "dāls" (no sanskrita vārda "dal", kas nozīmē – šķelt), kas ir no ārējās miziņas izlobīti un sašķelti pākšaugi. Pie tiem pieder konkrēti lēcu, pupu un zirņu tipi (arī mūsu šķeltie zirņi ir pieskaitāmi pie dāliem), tādēļ arī pupas un zirņi dažkārt maldīgi tiek nodēvēti par lēcām. Piemēram, melnās beluga lēcas (pagatavotas tās ir spīdīgi melnas – kā belugas kaviārs, šī iemesla dēļ arī cēlies nosaukums) īstenībā ir "urad" pupas, ko mēdz saukt arī par uraddālu.

Par lēcām esam rakstījuši arī agrāk. Izsmeļošāku informāciju par dažādajiem lēcu veidiem un to pielietojumu, atradīsi šajā rakstā.

Lēcu pagatavošanas laiks ir aptuveni 10-45 minūtes, atkarībā no to šķirnes, izmēra un apstrādes veida. Piemēram, šķeltu un lobītu sarkano lēcu pagatavošanas laiks ir vien 10 minūtes, bet veikalā ir nopērkamas arī konservētas lēcas, kas gatavošanas procesu paātrina vēl vairāk.

Izmēģini kādu no mūsu receptēm, lai pārliecinātos, ka lēcu zupas ir sātīgas, aromātiskas un ļoti garšīgas.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Pregnancy widget logo Pregnancy widget logo
Aprēķināt
Norādi pēdējo mēnešreižu
pirmo dienu
Kļūda!
Lūdzu, norādiet korektu
datumu pagātnē.
Tasty iesaka