Foto: Shutterstock

Rudenīgā brīvdienā, lai mājās uzburtu omulību un ēdiens jauki sasildītu, ļoti piemēroti ir krēmīgie risoto. Bieži par risoto tiek saukti vārīti rīsi ar dārzeņiem, bet tā tas gluži nav. Risoto ir maiga, krēmīga rīsu biezputra, varētu teikt - rīsi krēmīgā mērcē. Turklāt risoto var būt gan kā pamatēdiens, gan kā deserts.

Risoto variācijas ir bezgalīgas un, ja izprot risoto gatavošanas pamatprincipus, tad ikviena saimniece var uzburt īpašo, neatkārtojamo un vienīgo risoto, izmantojot tās sastāvdaļas, kas ir ledusskapī.

Protams, dažas sastāvdaļas tiks izmantotas vienmēr, vismaz pamatēdienam piemērotajos risoto - īsgraudu rīsi, buljons, glāze sausā baltvīna, sīpoli, rīvēts cietais siers, sviests.

Ja vēlas ļoti autentisku risoto, tad visatbilstošākie būs Itālijā audzētie īsgraudu rīsi. Buljons var būt jebkāds, kāds ir pieejams. Noderēs arī buljonu kubiņi, vēlams ekoloģiskie, bez ķīmiskiem, veselībai kaitīgiem pievienojumiem. Vīns risoto dod patīkamu garšu un vieglu skābumu. Vēlams izvēlēties vīnu, kas pašam garšo. Ja mājās nav vīna, to var aizstāt ar citronūdeni. Siers būtu vēlams pēc iespējas cietāks, ja vien nevēlas īpašo siera risoto ar kūstoša siera mērci. Sviesta vietā var pievienot arī saldo krējumu.

Gatavošanas pamatprincipi sāļajam risoto - apcep nelielā eļļas daudzumā sīpolus un citus dārzeņus, kurus izvēlas, pievieno rīsus, apcep, pievieno vīnu, uzvāra un iztvaicē, pievieno kausiņu karsta buljona un, kad tas uzsūcies, lej nākamo kausiņu. Tā buljonu pamazām pa kausiņam pievieno, līdz rīsi mīksti, krēmīgi un tieši tādi, kā garšo. Iemaisa sieru, sviestu vai jebkādas citas izvēlētās piedevas. Gatavojot risoto, rīsi visu laiku jāmaisa, lai nepiedegtu un lai no rīsiem izdalītos to ciete un veidotos krēmīga mērce.

Piedāvājam 10 gardu risoto idejas no Tasty pavārgrāmatas. Lai izdodas!

Risoto ar tomātiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.

Lasīt vairāk

Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.

Lasīt vairāk

Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.

Lasīt vairāk

Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.

Lasīt vairāk

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Risoto ar sviesta ķirbi un papriku

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!

Lasīt vairāk

Brokastu risoto ar bekonu

Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!