Foto: Shutterstock

Maize ir tas ēdiens, bez kura nav iedomājama neviena zupas bļodiņa, vai brokastis, kad uz baltmaizes vai rupjmaizes rikas tiek smērēts sviests vai ievārījums. Tāpēc, tā vietā, lai maizi pirktu veikalā, vēl patīkamākus mirkļus ēdāji piedzīvos, ja baudīs to pavisam siltu, smaržīgu un mīkstu, tieši no krāsns. Maizi mēs baudām visdažādākajās formās vai veidos, bet kā desertu ēdam smalkmaizītes, piemēram, gardus, ar ievārījumu pildītus virtuļus. Ir vērts apsiet priekšautu, sameklēt miltu paku un raugu, un veltīt laiku mīklas raudzēšanai un mīcīšanai, lai pēc tam vēderi būtu pilni, bet virtuve aromātiska.

Kas jāņem vērā, maizi cepot mājās? Vispirms jau jāatceras par to, ka, gatavojot mīklu, to labi jāizmīca, vislabāk ar dūrēm. Bet pēc tam jāļauj rauga mīklai uzpūsties, lai tā ir apjomīga un gaisīga. Nedrīkst aizmirst arī par cepeškrāsns uzkarsēšanu, pirms maizes klaipiņi, magoņmaizītes vai virtuļi tiek likti tajā iekšā. Bet ūdens kliņģeri pirms cepšanas jānovāra karstā ūdenī – tieši tajā slēpjas to garšas noslēpums.

Maize ar kraukšķīgo garoziņu 'ciabatta'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardā Vidusjūras maizīte ciabatta jeb latviski dēvēta par čabatu garšos ikvienā maltītē. No kviešu miltiem gatavotās mīklas sanāks divi maizes klaipiņi, kurus baudīt siltus kopā ar olīveļļu, balzamiko etiķi vai sviestu.

Lasīt vairāk

Krējuma bezrauga maizītes

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojamas krējuma maizītes. To galvenās sastāvdaļas - milti un saldais krējums - ņemti vienādās svara proporcijās (1:1). Tās pasniedz ar tēju vai kafiju, griežot vai laužot uz pusēm. Uz maizītēm smērē sviestu un liek ievārījumu, bet īpašos gadījumos sviestu aizvieto ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Mājās ceptas beigeļu maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!

Lasīt vairāk

'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Prāvā ražas svētku maize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tā kā augusts ir laiks, kad uz laukiem tiek novākti graudi, īstā lieta, ar ko šo notikumu svinēt, ir maizīte. Vadoties pēc attēlos redzamās pamācības, arī mājās iespējams izcept lielu un izskaistinātu kviešu baltmaizes kukulīti. Vajadzīgi vien milti, pacietība un uzticama cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Indiešu maize Naana

Foto: Shutterstock

Svaiga, pašcepta un garda indiešu maize Naana.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize

Foto: Shutterstock

Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Pildītā maize itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.

Lasīt vairāk

Kanēļmaizītes ar gardu krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.

Lasīt vairāk

Saldās rauga mīklas bumbiņas jeb pončiki

Foto: mosfood

Daudziem viens no bērnības kārumiem savulaik bija eļļā vārītas (ceptas) rauga mīklas bumbiņas, sauktas arī par pončikiem. Lūk, recepte, kas ļauj pagatavot ļoti maigus, mīkstus un gaisīgus pončikus!

Lasīt vairāk

Magoņu maizītes

Foto: Shutterstock

Magoņu maizītes - gardums jebkuriem svētkiem vai brīvdienām.

Lasīt vairāk

Kruasāni ar mandeļu krēmu un aprikozēm

Foto: Vida Press

Salda brokastu ideja, ja vēlies īpaši pārsteigt kādu kārumnieku.

Lasīt vairāk

Vienkāršā mājas baltmaize

Foto: Vida Press

Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!