Foto: Shutterstock
Ceptas garneles ir vienas no iecienītākajām delikatesēm pasaulē. Tās ļoti daudzveidīgi izmanto dažādās uzkodās, salātos, kā arī sātīgu un pamatīgu pusdienmaltīšu gatavošanai.

Garneles nav lēts produkts un tiešām būtu žēl to fantastisko garšu sabojāt ar pārāk lielu centību, jo garneles ir gatavas burtiski 1-2 minūtēs. Līdzko, cepot garneles, tās ir kļuvušas sārtas, var uzskatīt, ka delikatese ir gatava un nav nepieciešams "drošs paliek nedrošs" pacept vēl.

Pēc pieredzes varu teikt, ka piemērotas siltām uzkodām ir tikai svaigas garneles. Tās var būt gan svaigas, gan saldētas, bet tā kā mēs nedzīvojam okeāna krastā, manuprāt, Latvijā kvalitatīvākās ir saldētās garneles, jo tās uzreiz pēc nozvejas tiek sasaldētas. Toties svaigās garneles uz ledus ceļo pārāk ilgi, līdz nonāk pie Latvijas pircēja veikalā vai tirgū.

Kvalitatīvi saglabātai garnelei jābūt dzīvai, līdzīgi kā vēzim, pirms to strauji sasaldē vai iemet verdošā ūdenī. Kad redzu tos izstieptos ķermenīšus guļam uz ledus, man nav ne mazāko ilūziju, ka šīs garneles, uzliekot uz karstas pannas, savilksies ritenītī - pazīme, kas liecina, ka garnele nav sākusi bojāties. Protams, reizēm pārdošanā uz ledus var redzēt skaistas, kamolos savilkušās garneles.

Ir nopērkamas arī saldētas, jēlas garneles bez čaulām. Tādas ir ļoti ērtas gatavošanai, jo tās atkausējot, uzreiz var likt marinādē vai karstā sviestā uz pannas. Garneles vēlams atkausēt lēnām, tad tās arī ir garšīgākas, tādēļ es vienmēr tās atkausēju pa nakti, no saldētavas pārliekot parastā ledusskapja nodalījumā. Protams, neparedzētos gadījumos, iepakojumu var strauji atkausēt karstā ūdenī.

Kam tad ir domātas saldētas, jau vārītas garneles? Tās izmanto aukstajām uzkodām un dažādiem salātiem.

Vēlies kaut ko īpašu brīvdienās? Pie tevis ciemosies draugi? Izvēlies vienu no Tasty.lv cepto garneļu receptēm un iepriecini mīļos!

Garneļu un kukurūzas plācenīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgās kokosriekstu skaidiņās

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinoša un garda uzkodiņa, kas neatstās vienaldzīgu nevienu ēdāju. Viesībās to var izmantot kā starteri, pasniedzot ar aukstu, sausu dzirkstošo vīnu.

Lasīt vairāk

Spageti ar garnelēm ķiploku sviesta mērcē

Foto: Publicitātes foto

Receptē garneles ir goda vietā. Tās kombinē ar ķiploku un nedaudz brūninātu sviestu, kas piešķir mērcei riekstaini tīkamu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!

Lasīt vairāk

Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.

Lasīt vairāk

Sviestā ceptas garneles

Foto: Shutterstock

Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā garneļu uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazā uzkoda jautrai ballītei. Šoreiz garneles vajadzīgas visā to krāšņumā – ar astītēm un acīm, kas padara šo uzkodu vēl jo skaistāku. Bet garšu atspirdzinās laima sula un čili mērce.

Lasīt vairāk

Fritēti tīģergarneļu kumosiņi ar ķiploku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi, kraukšķīgi tīģergarneļu kumosiņi, kas mērcēti sidra mīklā un fritēti eļļā. Tos pasniedz ar mājas ķiploku majonēzi. Majonēzei piemērotākā būs eļļa bez intensīvas garšas. Tā varētu būt filtrēta olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, dārzeņu eļļa vai cita. Fritēšanai noteikti izvēlies filtrētu eļļu, kas piemērota augstām temperatūrām.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti

Foto: Vida Press

Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.

Lasīt vairāk

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.

Lasīt vairāk

Garnelītes ķiplokos

Foto: Shutterstock

Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.

Lasīt vairāk

Paelja ar vistu, citronu un jūras veltēm

Foto: Shutterstock

Paelja - baudījums jūras produktu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Garneles ar dārzeņiem un spageti

Foto: Shutterstock

Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā

Interesanta uzkoda draudzīgām sarunām pie vīna vai alus glāzes - garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!