Foto: Shutterstock
Septembra svētdienas ir kā ilgas un maigas atvadas no vasaras. No rīta dārzā ir klājiens ar kritušiem āboliem, un kaut kur tepat staigājusi Morra, atstājot aiz sevis salnas sliedes. Atvadīties vajag skaisti un garšīgi – ar svētdienas rīta pankūkām. Tā jaukāk.

Ir pankūkas, tās, ar tām trauslajām, kraukšķīgajām maliņām, kas ir kā tādas smalkas, tamborētas galdsedziņas. Un ir pankūkas kā tādi mazi spilventiņi – tādas omulīgi pufīgas un mīkstas. Ir pankūkas, kas nebēdnīgi izlīst pa visu pannu un ne nieka nesatraucas – esmu, kāda esmu, liela un garda, satin mani rullītī, olalā! Un ir tās, kas skaisti un godīgi sarūmējas uz pannas aplītī, kamēr kāda neiztur un pieskaras otrai ar maliņu, cerot uz skaistu sacepšanos. Ai, kādas tikai nav tās pankūkas! Kādas cepsi šorīt?

Foto: Shutterstock

Ābolu pankūkas šajā laikā liekas burvīga izvēle. Plānplānus ābola gabaliņus iejaucot mīklā, tie sacepas kā tādi mīksti, dzintara gabaliņi, un katrs kumoss ir sulīga, maiga salduma pilns.

Ja mājās jau ir jauno ābolu zapte, tad jau der visas – gan mazās, apaļās, pufīgās, gan lielās, ar karaliski mežģīņotajām maliņām, gan klasiskās, kārtīgi apaļās, ar rakstiem kā uz Mēness – liela vai maza, katra pankūka pelnījusi kārtīgu ābolu zaptes piku kā tādu zeltainu rudens ordeni.

Foto: Shutterstock

Vispār jau pavisam ātru ābolu zapti pankūkām var savārīt no rīta, ja esi tā paagrāk augšā – cik tur tā darba: sagriežam ābolu gabaliņus, savāram kopā ar šļuku ūdens, šķipsnu kanēļa un dažām cukura karotēm. Tikko vārīta, silta, smaržīga ābolu zapte pie svaigi ceptām, vēl karstām pankūkām – tas jau ir kaut kas pavisam īpašs. Mazs rīta varoņdarbs un skaistas rūpes.

Vārot ātro ābolu zapti un jaucot pankūku mīklu, kamēr visi vēl guļ, reizēm ir sajūta, ka tāda maza, neredzama laimīte tepat virtuvē sēž kaut kur uz ledusskapja maliņas, aizgrābti vēro, kā tu rosies, un omulīgi šūpo kājas. Jo pankūkas jau vienmēr ir kas vairāk par brokastīm. Svētdienas pankūku rīts ir kā idille, kurā gribas uzkavēties saldās atmiņās, skaistā nekā nedarīšanā, tikai pašiem saprotamos jokos, sildoties vienam otra mīlestībā. Un tam jau der visas pankūkas – ar un bez āboliem, plānās, biezās, pufīgās, kraukšķīgās... un pat mazliet piedegušās. Jo pa piedegušai pankūkai gadās pat lielākajā idillē. Bet tas ir pilnīgs sīkums.

Te dažas idejas no "Tasty" plašās pankūku kolekcijas – ne pārāk daudz, ne pārāk maz, tā, lai pagūsti izvēlēties un iejaukt mīklu. Lai skaists, mīlīgs un garšīgs svētdienas rīts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!