Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Foto: Shutterstock

Ar kefīru vai ūdeni, ar bietēm vai bez? Likt klāt desu vai, pasarg visi svētie, nekādā gadījumā!? Aukstā zupa ir īsta drāmas karaliene, gluži kā rasols. Katram gatavotājam ir sava taisnība un argumenti, bet skaidrs ir viens – vasara ir klāt un laiks aukstajai zupai!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Aukstās zupas koncepts ir tikpat sens, cik karstas vasaras. Veldzi ir gribējies kā senajiem romiešiem, tā modernajiem itāļiem. Dabūt sātu un atveldzēties – to darījuši gan mūsu senči ar skābputru, gan spāņi ar gaspačo. Taču šoreiz aiz borta atstāsim sentēvu mantojumu un pasaules slavu ieguvušas zupas, tāpat neapskatīsim visu veidu saldās augļu – ogu zupas, jo galvenā būs aukstā zupa, kas mūsu platuma grādos parādās līdz ar gaisa uzsilšanu pāri 20+ grādiem un pazūd atvasarā.

Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Foto: Shutterstock

Dāmas un kungi, aukstā zupa vulgaris. Neskatoties uz savām slāvu saknēm, kefīrā vai ūdenī, dažkārt arī kvasā mērcētas bietes, zaļumus un gaļu dēvējam par savējo.

Taču, ak, ja viss būtu tik vienkārši! Nekā tamlīdzīga!

Aukstā zupa drāmas rīkošanā tur līdzi rasolam! Ja tev šķiet, ka tā nav, tad pastāsti kādam savu aukstās zupas recepti vai tās ēšanas paradumus. Viens, divi, trīs un tu jau karsti diskutēsi!

Te, lūk jums neliels ieskats, kā uzrīkot diskusiju! Vai bietes ir obligāta sastāvdaļa aukstajā zupā? Vai aukstā zupa jāēd ar siltu kartupeli blakus? Vai tomēr svaigi nolobītu olu, kas sašķēlēta četrās daļās? Vai kefīrs jālej klāt? Vai tomēr paniņas? Un, ko darīt tiem, kam laktoze ir veselības vai pārliecības jautājums? Un, ko darīt ar kvasu? Vai tiešām šis putojošais dzēriens pelnījis vietu aukstajā zupā?

Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Foto: Shutterstock

Protams, ka jāgatavo un jāēd tieši tā kā garšo un gribas!Personīgi mana aukstā zupa ir ar kefīru un bez bietēm vai kvasā gatavotā okroška. To reiz nobaudīju Odesā un metos mājās atkārtot. Bietes vispār ir mana bērnības trauma, ko esmu iemācījusies ēst tikai pēdējos gados. Taču, ja ēdienkartē būs baltā un rozā zupa, tad uzvarēs baltā. Galu galā – draudzīgāka baltām, vasarīgām drēbēm!

Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Foto: Shutterstock

Atzīšos, ka neizprotama man ir biešu zupa bez kefīra. Hallo! Tas taču vienkārši ir auksts borščs! Taču, stop! Borščs ir zupa. Un atdzesēta tā ir pilnībā tiesīga saukties par auksto zupu. Faktiski jebkura zupa ar laiku kļūst auksta, bet tas jau ir cits stāsts.

Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Foto: Shutterstock

Vēl vienu asu disputu var izsaukt, ja sāk apspriest desas pievienošanu zupai! Oi!!!! Tur ir, ko noklausīties! Desai vieta ir uz maizes! Zupa nav rasols! Taču, ja esam atklāti pret sevi, tad aukstā zupa tomēr drusku ir rasols. Šķidrais rasols, jo sastāvdaļas diezgan līdzīgas, tāpat mārrutki un sinepīte klāt, tik majonēzes un krējuma vietā tā pavairāk kefīra.

Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Foto: Shutterstock

Kapājiet zaļumus! Rīvējiet bietes! Vāriet kartupeļus! Lejiet kefīru! Lejiet ūdeni un piekristiet klāt krējumu! Iemaisiet paniņas vai kvasu! Lieciet desu kā uz maizes, tā zupā! Viss ir pareizi! Viss ir garšīgi! Galvenais, ka vasara un aukstās zupas sezona ir sākusies!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form