Foto: Shutterstock
Ar kefīru vai ūdeni, ar bietēm vai bez? Likt klāt desu vai, pasarg visi svētie, nekādā gadījumā!? Aukstā zupa ir īsta drāmas karaliene, gluži kā rasols. Katram gatavotājam ir sava taisnība un argumenti, bet skaidrs ir viens – vasara ir klāt un laiks aukstajai zupai!

Aukstās zupas koncepts ir tikpat sens, cik karstas vasaras. Veldzi ir gribējies kā senajiem romiešiem, tā modernajiem itāļiem. Dabūt sātu un atveldzēties – to darījuši gan mūsu senči ar skābputru, gan spāņi ar gaspačo. Taču šoreiz aiz borta atstāsim sentēvu mantojumu un pasaules slavu ieguvušas zupas, tāpat neapskatīsim visu veidu saldās augļu – ogu zupas, jo galvenā būs aukstā zupa, kas mūsu platuma grādos parādās līdz ar gaisa uzsilšanu pāri 20+ grādiem un pazūd atvasarā.

Foto: Shutterstock

Dāmas un kungi, aukstā zupa vulgaris. Neskatoties uz savām slāvu saknēm, kefīrā vai ūdenī, dažkārt arī kvasā mērcētas bietes, zaļumus un gaļu dēvējam par savējo.

Taču, ak, ja viss būtu tik vienkārši! Nekā tamlīdzīga!

Te, lūk jums neliels ieskats, kā uzrīkot diskusiju! Vai bietes ir obligāta sastāvdaļa aukstajā zupā? Vai aukstā zupa jāēd ar siltu kartupeli blakus? Vai tomēr svaigi nolobītu olu, kas sašķēlēta četrās daļās? Vai kefīrs jālej klāt? Vai tomēr paniņas? Un, ko darīt tiem, kam laktoze ir veselības vai pārliecības jautājums? Un, ko darīt ar kvasu? Vai tiešām šis putojošais dzēriens pelnījis vietu aukstajā zupā?

Foto: Shutterstock

Protams, ka jāgatavo un jāēd tieši tā kā garšo un gribas!Personīgi mana aukstā zupa ir ar kefīru un bez bietēm vai kvasā gatavotā okroška. To reiz nobaudīju Odesā un metos mājās atkārtot. Bietes vispār ir mana bērnības trauma, ko esmu iemācījusies ēst tikai pēdējos gados. Taču, ja ēdienkartē būs baltā un rozā zupa, tad uzvarēs baltā. Galu galā – draudzīgāka baltām, vasarīgām drēbēm!

Foto: Shutterstock

Atzīšos, ka neizprotama man ir biešu zupa bez kefīra. Hallo! Tas taču vienkārši ir auksts borščs! Taču, stop! Borščs ir zupa. Un atdzesēta tā ir pilnībā tiesīga saukties par auksto zupu. Faktiski jebkura zupa ar laiku kļūst auksta, bet tas jau ir cits stāsts.

Foto: Shutterstock

Vēl vienu asu disputu var izsaukt, ja sāk apspriest desas pievienošanu zupai! Oi!!!! Tur ir, ko noklausīties! Desai vieta ir uz maizes! Zupa nav rasols! Taču, ja esam atklāti pret sevi, tad aukstā zupa tomēr drusku ir rasols. Šķidrais rasols, jo sastāvdaļas diezgan līdzīgas, tāpat mārrutki un sinepīte klāt, tik majonēzes un krējuma vietā tā pavairāk kefīra.

Foto: Shutterstock

Kapājiet zaļumus! Rīvējiet bietes! Vāriet kartupeļus! Lejiet kefīru! Lejiet ūdeni un piekristiet klāt krējumu! Iemaisiet paniņas vai kvasu! Lieciet desu kā uz maizes, tā zupā! Viss ir pareizi! Viss ir garšīgi! Galvenais, ka vasara un aukstās zupas sezona ir sākusies!

Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu

Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar paniņām un kečupu

Ātri pagatavojama un liesa aukstā zupa uz paniņu bāzes. Tā izceļas ar bagātīgu garšu, ko zupai piešķir ar mārrutkiem, franču sinepēm un kečupu satrīti zaļumi.

Lasīt vairāk

Atdzesētais borščs ar mārrutkiem

Atdzesētais borščs jeb klasiskā biešu zupa, kas pielāgota tveicīgā laika pusdienām vai vakariņām. Ja zupu gribas īpaši vēsu, beigās pievieno kādu ledus gabaliņu.

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa

Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.

Lasīt vairāk

Pikanta aukstā zupa ar balto redīsu un mārrutkiem

Vasarīgam laikam - atvēsinošā, pikanta un ātri pagatavojama aukstā zupa.

Lasīt vairāk

Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām

Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm

Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.

Lasīt vairāk

Ātra aukstās zupas alternatīva – kefīra un gurķu kokteilis

Atvēsinošs, ātri pagatavojams un svaigs kefīra kokteilis – ideāla maltītei tveicīgā dienā, kas garšo kā aukstā zupa, tikai citā formā.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari

Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.

Lasīt vairāk

Vegāniskā aukstā zupa

"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Lietuvas garšas: Šaltibarščiai jeb aukstā zupa

Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem

Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.

Lasīt vairāk

Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu

Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.

Lasīt vairāk

Gurķu un piparmētru aukstā zupa

Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Okroška ar kvasu

Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.

Lasīt vairāk

Okroška ar kefīru un kvasu

Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar girosu

Kefīra un marinētu biešu aukstā zupa ar girosu - sātīgākām vasaras pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu

Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!