Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tagad, kad septembris jau ir iegriezies tā otrajā pusē un rudens būs sācies arī astronomiski, vēl vairāk jūtam to, ka vēderu ir vēlēšanās palutināt ar ko siltu un garšīgu. Tāpēc svētdiena ir ideāli piemērota tādai kulinārajai atrakcijai, kā cepumu gatavošana. Atliek tikai sameklēt miltus, cukuru, sviestu, pienu vai krējumu un garšīgās piedevas, lai radītu īstu šedevru, kuru piekost klāt pie lielas karstas tējas krūzes.

Gaisīgie meringi vai mazi olbaltuma bezē cepumi, kraukšķīgi auzu pārslu cepumi, vai sviesta cepumi ar patīkamu pārsteigumu – šokolādes gabaliņiem. Un kur nu vēl aizmirst par cepumiem, kuros ir arī gards un salds ievārījums! Apsien priekšautu, uzroti piedurknes un ļaujies gatavot priekam. Virtuve patīkami smaržos, bet kāre pēc saldumiem būs apmierināta. Un tam visam pa vidu – lepnums par padarīto!

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Mīkstie biezpiena cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena mīkstie cepumiņi, ne pārāk saldi un ne pārāk trekni. Neliels gardumiņš pie pēcpusdienas tējas. Var pasniegt arī ar medu vai ievārījumu.

Lasīt vairāk

Veikli pagatavojamie dateļu cepumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi kumosa lieluma cepumi, kas pagatavoti no miltu, brūnā cukura un skābā krējuma mīklas. Dateles cepumiem piešķirs patīkamu saldumu, bet brūnais cukurs – aromātisku smaržu. Lieliski garšos pie tējas tases drēgnā rudens pēcpusdienā.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.

Lasīt vairāk

Saldie 'Žagariņi'

Foto: Shutterstock

Saldie "Žagariņi" - bērnu īpaši iecienītie cepumi.

Lasīt vairāk

Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.

Lasīt vairāk

Saldie bezē cepumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tik skaisti un gardi – bezē cepumi, kas izzīmēti sirdīs un lāsītēs. Būs lieliski īpašiem gadījumiem, mājās gatavotām dāvanām vai tematiskām ballītēm.

Lasīt vairāk

Citronu smilšu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.

Lasīt vairāk

Klasiskie franču cepumi – meringi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no olbaltumu cepumu klasiskākajām receptēm - meringi, kuri ir pamats ne tikai pavlovas kūkām, bet arī var tikt izmantoti kā lielisks kūkas rotājums, ja tos cep pavisam nelielus. Un nevajag baidīties no ilgā gatavošanas laika, jo kad tie ir gatavi, tie ir neticami gardi!

Lasīt vairāk

Ātrie ingvera cepumi

Foto: Vida Press

Cepumi ar Ziemassvētku garšu. Tie nedaudz atgādina piparkūkas, tomēr nav tik pikanti. Vienkāršos un ātri pagatavojamos ingvera cepumus vari uzlabot ar marmelādes, krēma vai putukrējuma kārtiņu, bet arī bez tā visa tie garšo lieliski.

Lasīt vairāk

Sātīgie zemesriekstu sviesta cepumi

Foto: Z.Bitmane

Zemesriekstu sviesta cepumi - ļoti mīksti, sulīgi, turklāt izceļas ar patīkamu saldās un sāļās garšas balansu.

Lasīt vairāk

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock

"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Cepumi ar šokolādes gabaliņiem un žāvētām plūmēm

Foto: DELFI

Pie karstas tējas krūzes, aromātiskas kafijas vai putota kakao noteikti kārojas klāt arī kāds salds našķis. Pašu gatavoti cepumi noteikti būs labākā izvēle, tāpēc izmēģini šos grēcīgi kārdinošos cepumus, kas tev noteikti neliks vilties! Ja plūmes netīk tavām garšu kārpiņām, vari tās aizvietot ar kaltētām dzērvenēm, riekstiem vai rozīnēm.

Lasīt vairāk

Citronu sviesta cepumi bez glutēna

Foto: Vida Press

Saldākai dzīvei un ikdienas priekam - vienkārša cepumu recepte, kuru novērtēs arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Vienkāršie kokosriekstu-pekanriekstu cepumi

Foto: Vida Press

Grezni cepumi, kurus vari glīti iesaiņot un uzdāvināt kādam īpaši mīļam cilvēkam. Tavas pūles noteikti tiks atzinīgi novērtētas.

Lasīt vairāk

Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi

Foto: Vida Press

Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Ievārījuma kvadrātiņi ar bērnības garšu

Foto: Vida Press

Šie ievārījuma kvadrātiņi nedaudz garšo pēc bērnības - it īpaši, ja ar tiem našķējas, uzdzerot glāzi piena.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – banānu cepumi

Foto: Shutterstock

Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!