Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc brīvdienām, kad "uz pilnu klapi" ir baudīta bezrūpīga dzīve, ļaujot sev pēc sirds patikas mieloties ar sātīgiem ēdieniem, var gadīties, ka, uzkāpjot uz svariem, tie signalizē - ir laiks "pievilkt grožus". Tas gan nenozīmē, ka turpmāk tev būs jāpārtiek tikai no ūdens un kāpostu lapām. Ņem talkā pasaules pieredzi - lassi no austrumiem un smūtiju no rietumiem. Tie ir veselīgi, gardi un sātīgi kokteiļi, ar kuriem aizvietojot vienu vai vairākas ēdienreizes, tu veiksmīgi atbrīvosies no lieko kilogramu nastas. Šo kokteiļu sastāvdaļu variācijas ir bezgalīgas, tādēļ mūsu piedāvātās septiņas receptes izmanto iedvesmai, lai katru dienu pagatavotu arvien jaunas gardu un veselīgu dzērienu variācijas.

Lassi

Lassi ir tradicionāls Indijas, Bangladešas un Pakistānas deserta dzēriens, kas tiek pagatavots uz kefīra, paniņu vai jogurta bāzes un papildināts ar dažādām garšvielām un augļiem. Lassi ir viegls dzēriens, kas atsvaidzina un dod enerģiju visai dienai! Lassi gatavo, sajaucot jogurtu ar ūdeni, sāli un garšvielām, kamēr tas kļūst putojošs.

Tradicionālajam lassi pievieno apgrauzdētu kuminu. Salds lassi ir vairāk pēdējā laika jaunievedums. Tam pievieno cukuru, vai citronu, mango, zemenes vai citus augļus. Dažkārt šim ekotiskajam dzērienam indieši mēdz pievienot arī tādas eksotiskas sastāvdaļas kā, piemēram, etiķi, palmu ziedu sēklas vai rožūdeni.

Kaut lassi tradicionāli ir salds, ievērojot tā pagatavošanas pamatprincipus, iespējams pagatavot arī dažnedažādus sāļo lassi vairiantus.

Smūtijs

Smūtija pirmsākumi meklējami Holivudas ziedu laikos, kad aktieri filmēšanās starplaikos sāka lietot smalcinātus dārzeņus ātrai un enerģiju sniedzošai maltītei. Šo gardo kokteili gatavo vienkārši sasmalcinot visu augli vai ogu, tādējādi dzēriens saņem visas ogā vai auglī esošās vielas, neko nelaižot zudumā.

Smūtijiem var pievienot arī pienu, jogurtu, sojas pienu, vitamīnus un garšvielas. Smūtijs var būt gan kā atsevišķa ēdienreize, gan kā našķis. Ja negribas ķēpāties ar augļu vai ogu saldēšanu, vari nopirkt lielveikalā jau sasaldētus augļus. Tad atliks vienīgi atvērt paciņu un iebērt tās saturu blenderī.

Ņem vērā:

• Jo vairāk saldētu augļu un ogu izmantosi, jo smūtijs būs biezāks un gardāks. Smūtijs ir savā vislabākajā formā, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas, taču vērts atcerēties, ka ledu tik un tā blendēšanas procesā vienmēr pievieno kā pašu pēdējo no sastāvdaļām. Lai neizmantotu tikai ledu, vērts eksperimentēt. Piemēram, saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un izmantot tos smūtiju gatavošanai ledus vietā.

• Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas.

• Pievieno smūtijam linsēklas – tās neietekmē dzēriena garšu, bet ir vērtīgs šķiedrvielu avots. Savukārt auzu pārslas dod sātu un paātrina metabolismu.

• Jogurta vietā, ko bieži vien paredz smūtija recepte, vari tam pievienot kefīru vai paniņas.

• Labākai konsistencei smūtijam ieteicams izmantot zemesriekstu, mandeļu vai citu riekstu sviestu, avokado, apceptas auzu pārslas, grieķu jogurtu vai kokosriekstu eļļu vai banānu.

Mango lassi

Foto: Shutterstock
Lassi - atspirdzinošs padzēriens ar netradicionālu garšu.

Lasīt vairāk

Veselīgais smūtijs ar auzu pārslām un žāvētiem augļiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Labam dienas sākumam - brokastu veselīgais kokteilis.

Lasīt vairāk

Janas Duļevskas smiltsērkšķu kokteilis

Foto: Publicitātes foto
Populārā TV šovu vadītāja un humoriste Jana Duļevska piedāvā veselīga vitamīnu kokteiļa recepti, kas palīdzēs saglabāt stipru veselību laikā, kad šķiet – no vīrusa izvairīties neizdosies.

Lasīt vairāk

Lassi ar medu un kanēli

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lassi ar medu un kanēli dzer pusdienās vai vakariņās ēdienreizes beigās.

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Lassi - sāļais variants

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lassi - sāļais variants, piedzerams pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!