Foto: Valta Klints
Lai rastu atbildi uz jautājumu, ar ko tad Jāņos mieloties vegāniska uztura piekritējiem, kuri izslēguši no ēdienkartes dzīvnieku izcelsmes produktus, pārskatījām "Tasty" krājumus, izvēloties vegānisku ēdienu receptes brangam svētku mielastam. Uzzināsi, kā gatavot sojšliku, sasiet sieru, izcept gardu plātsmaizi, pagatavot vēgānisko majonēzi un ne tikai.

Siera siešana un pīrāgu cepšana ir darbiņi, kas, gatavojoties mielastam, paveicami kā vieni no pirmajiem. Vegāniskais ķimeņu siers pistāciju apvalkā būs lieliska alternatīva tradicionālajam Jāņu sieram. Arī no pīrādziņiem nebūs jāatsakās – te atradīsi ātrās pīrāgu mīklas recepti. Pildījumam vari izmantot sautētus kāpostiņus, ar ķiplokiem apceptus spinātus, ar sīpoliem apbrūninātas sēnes vai ko citu pēc savas izvēles. Ja pīrāgu cepšana tev šķiet pārāk piņķerīga padarīšana, tad "Tasty" recepšu kolekcijā ir recepte arī vegāniskajai fokačai ar pīrādziņu garšu no "Augi un draugi" grila sezonas recepšu bukleta.

Ko likt uz grila

Foto: Shutterstock

Grilēt var ne tikai gaļu – sojšliks, dažādās marinādēs apviļāti dārzeņi vai sēnes, folijā cepti kartupeļi – variantu ir daudz. Vēl gardākam rezultātam no grila noceltos labumus pasniedz ar aromātisku zaļumu mērci vai krēmīgu humusu (te atradīsi trīs kārdinošas receptes). Vari jau iepriekš sagatavot zeltainas falafeles, tās atliks vien uz grila uzsildīt, ļaujot kraukšķīgajiem turku zirņu plācenīšiem piesūkties ar kārdinošu dūmu aromātu. Falafeles labi garšos gan ar svaigiem salātiem, gan dažādām mērcītēm, bet vari tās izmantot arī kā pildījumu vegāniskajiem burgeriem.

Salāti, mērces un uzkodas

Foto: Shutterstock

Kad ar grilēšanas lietām tikts skaidrībā, jāpadomā par piedevām – salātiem, mērcēm un uzkodām. Cel galdā tādus salātus, kas izdabās katra jāņabērna gaumei – garšīgi būs kā svaigie lapu salāti, tā sātīgi jauno kartupeļu salāti ar avokado mērci vai vegānisko majonēzi (recepti maklē te). Arī itāliešu iecienītie svaigie maizes salāti "panzanella" vai arābu spirdzinošie tabulē salāti ar bulguru, svaigiem vai grilētiem dārzeņiem un zaļumiem lieliski iederēsies Jāņu galdā. Neaizmirsti arī par veco labo vinegretu - šie kreftīgie salāti lieliski piesies dūšu pēc alus baudīšanas un nākamajā dienā, kad garšas būs "saprecējušās", garšos vēl labāk.

Domājot par uzkodām, dažādu dārzeņu stienīšus papildini ar ķiploku grauzdiņiem. Uzkodu iemērcēšana lieti noderēs gardā cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce kā arī jau pieminētais humuss un gardais avokado krēms (recepte te).

Nav deserta, nav svētku

Foto: Shutterstock

Nevieni svētki nebūtu pilnīgi, ja maltīti nebeigtu ar ko saldu. Kārdinoša rabarberu plātsmaize vai svaigā siera kūka ar avenēm īpaši uzmundrinās ēdāju garšas kārpiņas. Tāpat neaizmirsti par zemenēm, ķiršiem un citām dabas veltēm, kas šobrīd ir pilnbriedā. Pilnai laimei vari jau iepriekš sakult lielu bļodu rabarberu debesmannas, ko noglabāt ledusskapī, lai, gaismiņai austot, celtu galdā, pārlejot ar aukstu mandeļu vai rīsu pienu.

Droši liec uz grila arī ananasa, melones vai arbūza šķēles – karstuma ietekmē augļos esošie cukuri karamelizēsies un augļi atklāsies jaunā gaismā. Augļus vari vērt uz iesmiņiem pamīšus ar "marshmallows" pastilām. Grilētos augļu pasniegšanai tradicionālo putukrējumu no saldā krējuma aizstāj ar saputotu kokosriekstu pienu, Lai to pagatavotu, nolej lieko šķidrumu, bet kokosriekstu piena balto, cieto daļu liec bļodiņā, pievieno cukuru pēc garšas un sakul gaisīgās putās.

Aukstās zupas Jāņu dienas rītam

Foto: Shutterstock

Lai nākamajā rītā jāņabērni varētu atveldzēties pēc trakulīgiem dančiem ap ugunskuru, aukstā biešu zupa vai pikanta tomātu aukstā gaspačo zupa būs īsti laikā, turklāt tās gatavošana tev aizņems ne vairāk kā 10 minūtes.

Lai lustīga un garšīga līgošana!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!