Foto: Shutterstock

Grēcīgi gardais un kārdinošais saldums šokolādes brūnītis jeb braunijs jau vairākus gadus izkarojis atsevišķu atzīmējamo dienu. Šokoholiķi šo gardumu iemīlējuši tik ļoti, ka 8. decembris ik gadu ir diena, kad Amerikas Savienotajās valstīs un daudzviet citur pasaulē tiek atzīmēta Brūnīša diena (Brownie day). Tāpēc tai par godu arī Tasty.lv esam apkopojuši piecas nepieklājīgi kārdinošas un gardas receptes saldākai otrdienai.

Kas tad īsti ir brauniji jeb brūnīši? Tā ir bagātīgas šokolādes garšas kūka, kas sagriezta kvadrātiņos – brūnīšos. To var saukt arī par kūkas un cepumu krustojumu neparastās un ļoti patīkamās garšas dēļ. Brūnīšus klasiski gatavo no miltiem, cukura, tumšās šokolādes vai kakao pulvera un olām.

Brūnīši var atgādināt kā sulīgu biskvītkūku, tā mīkstu šokolādes konfekti. Kad pamata recepte apgūta, šokolādes brūnīšus var papildināt ar visdažādākajām garšām un piedevām – šokolādes gabaliņiem, riekstiem, putukrējuma vai šokolādes krēma virskārtu, piparmētrām un daudz ko citu.

Pirmie brauniji, kā vēsta Anydayguide.com, tika radīti 19. gadsimta beigās, bet vārds "braunijs" – 1896. gadā. Pēc dažiem gadiem jau tika publicētas pirmās brūnīšu receptes, kas plašākai publikai kļuva pieejamas 20. gadsimta sākumā.

Lai kā arī būtu, šokolādes brūnīši ir katra šokoholiķa sapnis – bagātīga šokolādes garša, kas panākta, šokolādi lietojot receptē dāsni. Un vēl jo grūtāk pretoties, ja pa virsu tiek uzziesta maza papildporcija izkausētas tumšās šokolādes, kas apbārstīta ar pūdercukuru vai avenēm.

Samtainie 'Nutella' brūnīši no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Tas šķiet neticami, bet samtaini šokolādīgo un mutē kūstošo "Nutella" brūnīšu pagatavošanai ir nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas! Turklāt ar šo našķi varēs mieloties arī tie, kuriem konstatēta glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Šokolādes brūnīši bez glutēna

Foto: Vida Press

Arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība, var ēst kūkas! Piemēram, šos braunijus jeb brūnīšus, pagatavo un izbaudi.

Lasīt vairāk

Gardākie šokolādes brauniji

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami, mitri un kārdinoši šokolādes brauniji.

Lasīt vairāk

Braunija siera kūka

Foto: Privātais arhīvs

Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā dubultās šokolādes kūka ar putukrējumu un avenēm

Šo kūku pirmo reizi nogaršoju kādā draugu ballītē, kurā kāda no viešņām, vēloties iepriecināt namatēvu, bija atnesusi cienastu – pašas ceptu šokolādes kūku. Viesu bija daudz, kūka – ne pārāk liela, bet ar to mazo gabaliņu, ko man bija iespēja nogaršot, es sapratu – JĀ! Beidzot esmu atradusi izcili šokolādīgu šokolādes kūku, par kādu jau sen sen biju sapņojusi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!