Foto: Shutterstock
Spageti ir garākais no pastas ģimenē, bet vai gardākais? To var noskaidrot tikai vienā veidā – pagatavojot. Un pagatavot šos slaidos itāļus var daudz un dažādi!

Mums, latviešiem ir makaroni, ar, ko apzīmējam jebkuru pastas veidu, izņemot spageti. Šis garais un trauslais pastas veids ir vienīgais, ko saucam viņa dzimtajā vārdā. Pārējie ir makaroni, vienalga, ka tiem pasē rakstīts ferfalle, fusilli vai penne! Labākā gadījumā mēs tos saucam par bantītēm, spirālītēm vai trubiņām. Taču spaghetti ir spageti. Kaut kas maģisks ir šajā pastas veidā un nosaukumā, lai arī to ēšana ir samērā ķēpīga. Tik ķēpīga, ka sagatavotas neskaitāmas pamācības, kā tos pareizi apēst, neatstājot mērces strīpas uz apģērba, speķainu muti un saglabāt pašcieņu.

Arī bērni, ja viņiem ļauj izvēlēties, lielākoties sauc, ka grib spageti – garos makaronus. Un tad pa vienam ar visu spēku sūc iekšā, ka mērce vien šķīst un pēc pusdienām pie galda ir viens netīrs un laimīgs bērns.

Izvārīt spageti, izmaisīt ar pesto un dāsni pārbērt ar parmezānu ir klasiku klasika, kas nenoveco, bet šo pastas veidus var pagatavot dažādos veidos.

Mērces ietērps

Foto: Shutterstock


Spageti, tāpat kā viņa pastas radiniekiem, dikti patīk dažādas mērces – vislabāk, lai tās ir Itālijas karoga krāsās balta (karbonara mērce ar olas, salda krējuma un sviesta pamatu), zaļu (pesto), sarkanu (dažādas tomātu mērces). Viena no slavenākajām mērcēm ir Boloņas mērce, kas ilgi tiek sautēta un tai ir sarkanvīna piešprice.

Bumbu spēks

Foto: Shutterstock


Spageti ar gaļas bumbiņām ir visu mazo gardēžu sapnis (un lielo arī, ja gribam būt atklāti), labāki var būt tikai spageti ar cīsiņiem.

Jūras mošķu salidojums

Foto: Shutterstock


“Labs labu nemaitā,” tā noteikti nodomāja kāds itālis, kad spageti pievienoja jūras mošķus un viņam bija taisnība! Mīdijas, garneles un astoņkāji vienkāršo pastu padara dārgu un izsmalcinātu.

No spageti par lazanju

Foto: Shutterstock


Ja baidies ķerties klāt lazanjas plāksnēm , tad var mēģināt pagatavot spageti lazanju. Kas tā tāda? Garda manta, pagatavota cepeškrāsnī, kur lazanjas plāksnes aizstāj cieši sarindoti spageti. Viss pārējais, kā lazanjā pienākas – gaļa, bešamela mērce un siers!

Vakardienas spageti atdzimšana

Foto: Shutterstock


Ja izvārīji vakariņās pavairāk spageti, tad apsveicu – pusdienās varēsi pagatavot spageti ligzdiņas mafinu pannā!

Salātu iespēja

Foto: Shutterstock


Spageti droši var iemaisīt arī salātos, tāpat kā citus pastas veidus. Ko iemaisīt spageti salātos? Ko vien sirds un vēders kāro! Derēs gan salātlapas ar pesto, ja gribas svaigumu, gan tuncis un ola, ja gribas piesiet dūšu.

Peldošie spageti

Foto: Shutterstock


Neba tikai mērcē spageti peldināmi, nav ne vainas ar tiem bagātināt buljonu! Šādi pagatavoti spageti jau lēnām pretendē kļūt par kādu rāmen tipa zupu.

Bērnības garša

Foto: Shutterstock


Piens, cukurs, makaroni – bladāc un esi atpakaļ bērnībā! Makaronu piena zupai vislabāk, lai piedod itāļi un makaronu dievs, derēs salauzīti spageti.

Brokastu spageti

Foto: Shutterstock


Dūšīgi sakul olas ar piedevām, dāsni pārlej spageti, kas saguldīti uzkarsētā pannā un omlete gatava! Vari arī dēvēt par fritatu, ja tā garšo labāk!

Lai slava Itālijai un spageti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!