Foto: Shutterstock
Kaut, izdzirdot vārdu "spināti", daudziem ataust atmiņā grāmatās lasīti nostāsti par veselīgo, bet atbaidošām garšas īpašībām apveltīto bērnu biedu, tos nogaršojot, nākas secināt, ka rakstnieku fantāzija ir stipri pārspīlēta - spināti ir garšīgi. Lai dabīgi attīrītos no šlakvielām, iekļauj savā ēdienkartē apetelīgi zaļos, veselīgos un sulīgos spinātus, kuri ir pārpilni ar dzelzi un dabīgiem antioksidantiem.

Spināti satur ļoti daudz vitamīnu, tai skaitā tādus, kādi citos dārzeņos un augos ir maz sastopami – E, K, PP, P, vitamīnus, kā arī A, C, B2, B6 vitamīnus, karotīnu, pantotēnskābi un folijskābi. Tie satur ogļhidrātus (fruktozi, glikozi, saharozi), dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju, ievērojamā daudzumā – jodu un virkni citu fizioloģiski aktīvu vielu. Organiskais kālijs ļoti labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.

Spinātu lapās ir ļoti daudz olbaltumvielu. Šajā ziņā tos pārspēj tikai pupas un zirņi. Spināti satur arī vairāk dzelzs nekā pārējie zaļumi.

Tie ir ļoti viegli sagremojami un, ātri uzsūcoties, piegādā novājinātam organismam trūkstošās barības vielas. Spinātos nav nevienas cietas audu daļas, tie nesatur nevienu sīkstu šķiedru, tādēļ barības trakts tos var ātri un viegli pārstrādāt.

Spināti ir ļoti ieteicami pie tādām diagnozēm kā mazasinība, cukura diabēts, plaušu un elpošanas ceļu iekaisumi, hipertonija, tuberkuloze, nervu sistēmas traucējumi, zarnu iekaisumi, vēdera uzpūšanās un aizcietējumi, kā arī gadījumos, ja bērniem ir augšanas traucējumi, jo spināti satur arī D2 vitamīnu un minerālsāļus, kas nepieciešami kaulu augšanai.

Uzmanību! Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar nierakmeņiem, ieteicams ierobežot uzturā lietojamo spinātu daudzumu.

Vienīgais mulsinošais faktors ir savdabīgā, indīgi zaļā krāsa, kas piemīt termiski apstrādātiem spinātiem, savukārt svaigas, jaunas spinātu lapiņas gan pēc izskata, gan garšas atgādina skābenes.

Maigos pavasara un vasaras spinātus parasti izmanto svaigā veidā, piemēram, salātos, savukārt spēcīgākie rudens un ziemas spināti ir piemēroti vārīšanai. Jāteic gan, ka lielākā daļa ražas - ja vien tā nenāk no maza personiskā dārziņa - tiek izmantota saldēšanai. Ziemā saldēti spināti ir lielisks veids, kā dažādot savu ēdienkarti.

Latvijā attieksme pret spinātiem joprojām ir visai rezervēta – par to liecina arī savītušās spinātu lapiņas veikalu plauktos. Iespējams, zināma daļa vainas jāuzņemas arī pārdevējiem, kas nezina ieteikt, ko iesākt ar šīm sulīgajām lapām.

Spinātu gatavošana neprasa ne daudz laika, ne lielas pūles. Tie rūpīgi jānomazgā un jāatbrīvo no kātiem. Ja spināti paredzēti ēšanai svaigā veidā, tos sagriež vai saplucina tāpat kā parastās salātlapas, samaisa ar pārējām piedevām un pārlej ar eļļas un etiķa mērci. Svaigas spinātu lapas salātos labi garšo, papildinātas ar skābenēm, kresēm, lociņiem, savukārt no spinātiem, skābenēm, estragona un pētersīļiem gatavo garšīgu mērci. No garšvielām – bez tradicionālajiem maltajiem pipariem – spinātiem visvairāk pieskaņojas rīvēts muskatrieksts, to reizēm dēvē pat par spinātu garšvielu.

Arī spinātu sautēšanas laiks ir ļoti īss, parasti pietiek 5-7 minūtēm. Vienkāršākais sagatavošanas veids: nomazgātas, mitras lapas ieliek katlā bez šķidruma, katlam uzliek vāku un, ik pa laikam apmaisot, sautē, līdz lapas ir sakritušās. Tad pievieno garšvielas - sāli, maltus piparus, maltu muskatriekstu, ķiplokus, olīveļļu. Šādā veidā vislabāk saglabājas vairums vērtīgo vielu.

Lai iegūtu biezeni, svaigas lapas applaucē ar verdošu ūdeni, pēc tam izspiež šķidrumu. Lapas sakapā un sablendē, ja vēlas, pielej nedaudz izspiestā šķidruma, pēc tam papildina, piemēram, ar apceptiem sīpoliem, kausētu sviestu, krējumu vai kādu mērci.

Spināti lieliski sader ar olām – svaigiem salātiem pievieno vārītu olu, bet sautētus vai biezeni pasniedz kopā ar vēršacīm un ceptiem kartupeļiem.

Ņem vērā, ka uzsildītu spinātu ēdienu nevajadzētu dot maziem bērniem, bet pieaugušajiem nekas ļauns nenotiks. Iemesls šādam uzskatam ir spinātos esošais nitrāts, kas pārveidojas par nitrītu un tālāk – vēl kādās indīgās vielās.

Vēl jāpiebilst, ka spinātu sula ir viena no izteiksmīgākajām dabīgajām krāsvielām, kas tiek izmantota citu produktu, piemēram, makaronu, marcipāna masas, biezeņzupu, omlešu, rīsu iekrāsošanai. Savukārt Lieldienās spinātu sulā vai biezenī vari nokrāsot olas skaisti zaļā krāsā.

Spinātu - siera sacepums

Foto: Shutterstock

Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām

Foto: Vida Press

Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar laša-spinātu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kaneloni ar laša-spinātu pildījumu - īpašam pusdienu baudījumam.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem

Foto: Shutterstock

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem - vienkārši un ātri pagatavojami, laiskām brokastīm saules pielietā verandā.

Lasīt vairāk

Lazanja ar ananasiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem un spinātiem.

Lasīt vairāk

Sāļā siera un spinātu kūka

Foto: Shutterstock

Laiks fantāzijas lidojumam, jo šī ir lieliska recepte eksperimentiem. Tajā var izmantot dārzeņus, sieru un garšvielas, kādas vien vēlies. Tāpat šo kūku var cept arī mafinu pannā (15-20 minūtes) vai mazo mafinu veidnītēs (10-15 minūtes).

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Svaigi salāti, kas piemēroti karstai vasaras dienai

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu, spinātiem un riekstiem

Veikalos nopērkamā gatavā kārtainā mīkla ir glābiņš steidzīgajām vai ne tik pieredzējušajām saimniecēm - vien jāizdomā, kādus pīrāgus vai smalkmaizītes vēlies pagatavot, atlaidini saldēto mīklu un ātri pagatavo, iepriecinot sevi un ģimeni ar svaigi ceptām maizītēm brīvdienu rītā vai uzņemot negaidītus viesus. Šoreiz - kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu un spinātiem, kas būs laba ideja brokastīm kādā no tām dienām, kad šķiet, ka vairs nezini, ko pagatavot.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!