Foto: Shutterstock
Starp Ziemassvētku štovēto kāpostu komu un Jaunā gada rasola divdiennieku ir vajadzīgs kaut kas mazāk izaicinošs, mierinošs un, varētu pat teikt, glābjošs. Un tā ir zupa. Visu ēdienu mamma. Gastronomiskais retrīts starp brīnišķīgām pārmērībām. Iespēja uz brīdi paklusēt un vienkārši ēst, nu, kā jau tādā kārtīgā zupu retrītā piedienas.

Kādu zupiņu ēdīsim? Tas, protams, gaumes jautājums. Kādam varbūt uz kāpostiem un pīrādziņiem kuņģītis tā apslincis un saguris, ka vajag kādu pātadziņu – kādu uzmundrinošu tom yum zupiņu ar garnelēm, čili, ķiplociņu un labi daudz garšvielām asumiņam.

Citam atkal noderēs maigi oderējoša ķirbju krēmzupiņa, dārzeņu biezzupa vai laša zupiņa. Tā teikt – maigums, mīlestība, nekādu asumu un neviena jautājuma!

Ļoti mierinošas, protams, ir visas zupas, ko vārījusi mamma – dārzeņu, frikadeļu, pupiņu zupa, akdies, galu galā, vistas zupiņa dievišķā! Jebkāda, jo mammas vārītās zupas vienmēr sasildīja, nomierināja, ietina tādā kā siltā pledā un uz brīdi ļāva noticēt, ka visas problēmas var apēst pa karotei vien, kamēr mamma mierinoši glauda muguriņu.

Šķiet, ka šajās dienās uz urrā iet tieši dārzeņu zupas, kas, aizdarītas ar kausēto sieru vai dāsnu karoti krējuma, ir gana sātīgas, bet nabaga sagurušo kuņģīti pārāk neapgrūtina. Ja nu kādam tā ir sāpīgā tēma vēl šodien, tad droši var ieteikt piena zupas. Auzu pārslu zupīte, mannā zupīte, makaronu zupīte – visas piena zupas dara brīnumus, silti un maigi, cilvēks drīz vien sāk murrāt kā siltu pienu sadzēries kaķēns.

Lai nu kā – zupas ir īsts burvju eliksīrs, kas nomierina vai, tieši otrādi, uzmundrina, atkarībā no vajadzības. Iedvesmai dalāmies ar zupu receptēm no "Tasty" karstās un lieliskās kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!