Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vīnogas un to žāvētais produkts rozīnes ikvienai maltītei piešķirs krikumu salduma. Tieši tāpēc tās ir tik pateicīgas likšanai dažādās kūkās, kēksos un augļu salātos. Bet pamatēdienos – vistas gaļas maltītēs un sāļajos salātos, tās patīkami atsvaidzinās un piešķirs pretējo, saldo garšas niansi. Un kur nu vēl sulas, vīns, džemi un ievārījumi, kurus pagatavot no vīnogām. Bet no rozīnēm – garšīgu, uz maizītēm smērējamu un mērcēm klāt liekamu čatniju.

Lai vīnogas pēc iespējas ilgāk, pirms pielietošanas kādā ēdienā, uzglabātu svaigas – tās vislabāk nemazgātas plastmasas maisiņā turēt ledusskapī. Bet dzirkstošos dzērienos, kokteiļos un bolēs tās piešķirs vēsumu, ja tiks pievienotas sasaldētas – tā varēs iztikt bez ledus gabaliņiem, kas tikai atšķaida dzērienu.

Līdzīgi kā ar vīnogām, arī rozīnēm ir dažādi veidi – tas ir tikai loģiski, ja jau rozīnes iegūtas, izžāvējot tumšās vai gaišās vīnogas. Tā kā rozīnēs ir daudz dabīgo cukuru, ilgu laiku uzglabājot, to sastāvā esošie cukuri kristalizējas, kas noved pie tā, ka rozīnes no iekšpuses varētu šķist kā miltos saberzts cukurs. Tāpēc, lai tā nenotiktu, par rozīnēm nevajag aizmirst – tās būs lieliska piedeva rīsu putrām, kuskusa salātiem vai kādam gaļas pīrāgam.

Pannā sutināta vista ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Vīnogu un vaniļas krēma kārtainās mīklas smalkmaizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi trauslās kārtainās mīklas gardumi pie tējas. Smalkmaizīšu gardums slēpjas saldajā vaniļas krēmā, uz kura kārtas ogas izkārtotas. Bet aprikožu džems tām piešķirs skaistu, spīdīgu glazūru. Garšos labi tāpat vai ar krūzi tējas vai kafijas!

Lasīt vairāk

'Garibaldi' cepumi ar rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi cepumi ar vidū paslēptām rozīnēm. Ātri pagatavojami un smaržīgi. Īpaši labi garšos kopā ar kādu bumbiņu vaniļas vai plombīra saldējuma.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Kanēļa maize ar rozīnēm bez glutēna

Foto: Vida Press

Garda un aromātiska maize brīvdienām vai īpašai brokastu reizei. Recepte lieti noderēs arī tiem, kuru dzīvi ierobežo celiakija - slimība, kas izpaužas kā glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.

Lasīt vairāk

Svaigie garneļu salāti ar vīnogām un āboliem

Foto: Vida Press

Kraukšķīgi saldskābi un ļoti svaigi - tieši šādi ir šie garneļu salāti, kas patiks gardēžiem, kuri nolēmuši samazināt ikdienā uzņemamo taukvielu daudzumu.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas pīrāgs marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs pīrāgs, kas pagatavots no filo mīklas, sulīga vistas gaļas, rozīņu un pētersīļu pildījuma, kā arī pavisam nedaudz mandeļu skaidiņām kraukšķīgumam. Lieliska maltīte nesteidzīgām pusdienām vai vakariņām, kuru pasniegt kopā ar svaigajiem dārzeņu un zaļumu salātiem.

Lasīt vairāk

Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar rozīnēm un riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kuskuss ir ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kuru tradicionāli pasniedz pie gaļas, zivs vai dārzeņu sautējumiem, vai arī kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu to var izmantot salātiem un desertiem. Piedāvājam kuskusam dienvidnieciski bagātu versiju ar sarkanajiem sīpoliem, rozīnēm un riekstiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti āboli ar mandelēm, rozīnēm un saldējumu

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepti āboli, īpaši gardi ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa

Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!