Foto: Shutterstock
Zoss, gailis, vista vai vērsis – ko liksi galdā Mārtiņdienā? Folkloras zinātāji teic, ka visi varianti ir pareizi, jā, pat vērsis, tā kā – arī vērša gaļas sautējums ir Mārtiņdienas vakara cienīga maltīte. Tātad šovakar ar saimniecisku skatu jāpārlūko kūts, ciema veikals vai jāmēģina iespraukties kādā pārtikas piegādes laikā, lai rīt varētu ķerties pie cepšanas!

Recepšu un cepšanas paņēmienu ir daudz – arī dažādu knifiņu, lai cepetis izdotos sulīgs un maigs iekšpusē, ar brūngani zeltainu un kraukšķīgu ādiņu ārpusē.

Lai nodrošinātu mitrumu cepeša iekšpusē, putnu pilda ar āboliem, plūmēm, dažādiem dārzeņiem. Gardēži runā, ka smalks cepetis sanāk, ja zosi vai pīli piepilda ar olīveļļā svaidītiem mandarīniem, kuros iešpircēts konjaks vai rums. Cepetī mēdz ielikt arī pudeli ar vīnu, alu, sidru, cidoniju salu, lai cepeti visu laiku mitrinātu no iekšpuses, bet pie šī metodes, iespējams, nedaudz jāpiešaujas.

Ja gribas putnu sačurkstināt paša taukos un nav pārliecības par to, vai, cepot visu putnu, tas nebūs pārāk sauss, tad var gatavot pīles vai zoss konfitu – putnu sadala gabalos, ātri apcep uz pannas augstā temperatūrā un pēc tam liek cepeškrāsnī un 2-3 stundas cep zemā temperatūrā, apmēram 160 grādos. Putna gabaliņi sautēsies paši savos taukos un būs ļoti sulīgi.

Runājot par marinādi – te katram sava metode un recepte. Vēlams putnu paturēt marinādē vismaz pāris stundas, bet arī ātrajai marinādei tieši pirms cepšanas nav ne vainas: medus, citronu sula, sāls, pipari ir vienkāršākā kombinācija, kas vienmēr nostrādā. Veidojas garda, kraukšķīga garoziņa, putna āda apcepas kārdinoši brūna un pats cepetis brīnišķīgi aromātisks un sulīgs.

"Tasty" piedāvā idejas gardiem cepešiem, lai Mārtiņdienas vakariņas izdodas godam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!