Foto: Shutterstock
Ticējumi vēsta, ka Sveču dienu 2. februārī musu senči svinēja uz pilnu klapi – dodoties ciemos, lejot sveces, dziedot un dancojot – jo līksmāk, jo labāk, tādējādi ieliekot pamatus nākamā gada ražai. Bet mielastā goda vietu uz galda ieņēma miežu putra. Arī mūsdienās reti kurš latvietis atteiksies nobaudīt bukstiņputru ar zeltaini sačurkstinātiem sīpoliem un cauraudzīša kraukšķīšiem, tādēļ Sveču dienas noskaņās "Tasty" krājumos uzgājām 14 ģeniāli vienkāršu miežu putraimu ēdienu receptes.

Senču gudrība vēsta, ka Sveču dienā (te uzzināsi vairāk par to, kas ir Sveču diena un kā tā svinama) jāizvāra bieza putra un ēdot jāliek svece vidū, lai deg, tad nekrīt veldrē ne lini, ne labība.

Lai izvairītos no tā, ka putra vai zupa ar miežu putraimu piedevu iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas putraimus rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs.

Noskalotos putraimus vari izmantot zupu un sautējumu iebiezināšanai, kā arī putru, pankūku un citu ēdienu pagatavošanai, turklāt iepriekš irdeni novārīti putraimi piešķirs sātīgumu arī svaigajiem salātiem – ne sliktāk kā kuskuss vai bulgurs.

Miežu putraimu putru var pagatavot irdenu vai lipīgu, tas atkarīgs no ūdens proporcijas – irdenu putru vāra ūdenī, bet lipīgu putru vāra pienā vai ūdenī, kas uz pusi atšķaidīts ar pienu.

Kā pagatavot miežu putru divos veidos – irdenu vai krēmīgu


Pagatavošanas princips miežu putraimu putrai ir tāds pats, kā grūbu putrai, tikai uz glāzi putraimu, lai pagatavotu irdenu putru, būs nepieciešamas divas ar pusi glāzes ūdens un putraimus iepriekš nevajag mērcēt.

Lai pagatavotu krēmīgu putru, uz glāzi labi nomazgātu putraimu nepieciešamas četras glāzes piena vai divas glāzes piena un divas glāzes ūdens. Putra uz nelielas liesmas jāvāra apmēram stundu. Gatavu miežu putru var izmantot gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lai labi garšo!

Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem

Foto: Publicitātes attēli

Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Skābētu kāpostu zupa ar putraimiem, āboliem un tomātu pastu

Foto: Shutterstock

Skābētu kāpostu zupa ar putraimiem ziemīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar putraimiem, kukurūzu un ingveru

Foto: Shutterstock

Zupa ar vistu un ingveru būs sātīga pusdienu un vakariņu maltīte.

Lasīt vairāk

Miežu orzotto ar maskarpones sieru

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: skābputra

Foto: Dzintars Leja

Skābputru var dēvēt par auksto zupu suitu gaumē, jo karstajā vasaras darbu cēlienā šis atvēsinošais strebeklis gan atveldzēja, gan sniedza sāta sajūtu. Skābputru var baudīt arī siltu, aizdarot to ar saldo krējumu. Recepti no suitu saimnieces Skaidrītes Nagliņas krājumiem piedāvā biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"".

Lasīt vairāk

'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē

Foto: DELFI

Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar kartupeļiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīga piena zupa ar kartupeļiem un putraimiem.

Lasīt vairāk

Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem

Foto: Shutterstock

Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem pavasarīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Stiprā bukstiņputra

Foto: Shutterstock

Klasiskā bukstiņputra ar miežu un kviešu putraimiem. Lai putra būtu gruntīgāka, pievieno arī pienu. Pasniedz ar ievārījumu vai saceptiem sīpoliem un speķi.

Lasīt vairāk

Kandavas novada svilpene jeb tauku putra

Foto: Antra Gaisa

“Kandavas novads dzīvo ar garšu!" – tā skan Kandavas novada devīze, tāpēc novadā ir izveidojušies kandavniekiem raksturīgi ēdieni un dzērieni, piemēram, svilpene jeb tauku putra, kuru, iepriekš pasūtot, iespējams nobaudīt Kandavas novada muzejā vai Amatniecības centrā.

Lasīt vairāk

Miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli

Foto: Publicitātes foto

Ātri pagatavojama, garšīga un veselīga putra ir viena no labākajām brokastu izvēlēms. Kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" skaidro, kā pagatavot miežu pilngraudu putru ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli.

Lasīt vairāk

Lietuvas garšas: Skābeņu zupa ar olām un miežu putraimiem

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

Tradicionāli Lietuvā pirmo vietu pēc zālaugu lietojuma zupu gatavošanā ieņem skābenes. Silos dzīvojošās dzūku sievas skābeņu zupu brokastīm vārīja jau no agra pavasara līdz vasaras vidum gandrīz katru dienu. Žemaiši un Austrumprūsijas lietuvieši pirmie skābenes sāka audzēt dārzā. Zupu viņi dēvēja par "rūgštynynė". To vārīja gan ar gaļu, gan bez tās, bet galvenā sastāvdaļa zupā bija miežu putraimi vai kartupeļi. Ja skābeņu zupu vārīja bez gaļas, tad pievienoja cieti vārītas olas un skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem

Foto: DELFI

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!