Foto: Shutterstock

"Sviests, kas aug kokos", tā varētu skanēt mīkla par avokado. Avokado ir aligatorbumbieres (Persea americana ) auglis – grubuļains kā krokodils no ārpuses, ar zaļu sviestu un koka sirsniņu iekšpusē. Bezgala veselīgs un ar lielu potenciālu virtuvē – no avokado var pagatavot gan izsmalcinātas uzkodas, leģendāras mērces un satriecoši gardas kūkas.

Kad auglis gatavs?

Vēl viena mīkla par avokado varētu skanēt šādi "Kas ilgi nav gatavs un tad jau ir sapuvis?" Jā, atrast labu avokado – mīkstu, gatavu, bet vēl nesabojājušos – ir veiksmes spēle. Tie, kuri šo grubuļaino augli lieto ikdienā, jau ir atraduši konkrētas šķirnes un iepakojumus, kas sola veiksmi.

Diemžēl avokado gatavību var pārbaudīt, talkā ņemot pirkstus, kas, saprotams, nav diez ko epidemioloģiski pareizi. Tātad, ja avokado kātiņa vietā palikusī koka pumpiņa pakustinot nokrīt – avokado ir gatavs. Ja, piespiežot ar pirkstu, miziņa ir mīksta, tad arī šis avokado gatavs lietošanai (te gan der atcerēties, ka vienu un to pašu avokado var būt izspaidījuši tik daudzi pirksti, ka beigās cietais avokado ir mīksts, jo saspaidīts, nevis gatavs!).

Kā nogatavināt avokado?

Ja nu esi pārnesis mājās akmens cietu avokado, tad vari mēģināt to nogatavināt papīra turzā, kopā ar banāniem, āboliem vai citrusaugļiem.

Kurš ir pats gardākais avokado?

Ja ir iespēja un piedāvājums, tad izvēlies "Hass" šķirnes avokado. Tie tiek dēvēti arī par zilajiem avokado, lai gan patiesībā ir melni. Jo tumšāks "Hass" šķirnes avokado, jo gatavāks tas būs. Arī garšas ziņā tumšais avokado iekabina zaļās krāsas šķirnes radiniekiem.

Tievētāju prieks

Lai arī šis auglis satur daudz kalorijas, tas iekļaujams diētas ēdienkartē visiem svara vērotājiem. Regulāri tos ēdot, aizstājot sviestu un eļļu, rezultāts – kārotais slaidums – būs pamanāms. Avokado vārdu saista ar leptīnu – tievēšanas hormonu, kas atbildīgs par sāta sajūtu. Avokado to sniedz! Vēl zaļo, sviestaino augli iesaka ēst kopā ar dārzeņiem un augļiem, kas satur taukos šķīstošus vitamīnus (piemēram, burkāni), avokado paveic to pašu, ko eļļa, – palīdz uzsūkties organismā vitamīniem.

No suši līdz kūkām

Virtuvē aligatorbumbieres atvase spēj paveikt satriecošas lietas, jāļauj tikai izpausties un iet tālāk par avokado maizītēm un gvakamoli. Avokado izcili spēj aizstāt olas dažādos cepumos, to var blendēt smūtijos un kokteiļos, gatavot svaigēdāju kūkas, satīt suši un vrapos, cept uz pannas, likt salātos.
Tev atliek tikai nopirkt maišeli ar melnajiem augļiem, atrast recepti un piedzīvot garšas simfoniju savā mutē!

Lai vienmēr gatavi avokado!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!