Foto: Shutterstock
Augusts ir klāt, bet nevajag izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, ka visi prieki beigušies. Sekojot laika prognozei, tā vien šķiet, ka tieši augustā vasara beidzot uzņems īstos apgriezienus, dāvājot mums vēl daudzas saulainas dienas, siltus, smaržīgus negaisus, krītošām zvaigznēm pilnas naktis un negaidītus atradumus Latvijas gleznainajos mežos. Sēņotāji jau var sākt asināt savus baraviku nažus, ogotāji – notraust putekļus no skaistākajiem gumijas zābakiem, bet čaklie konservētāji gatavoties spraigam darba cēlienam, sarūpējot burkas un izceļot no plaukta omes mantoto recepšu kladi. Kāda ir tava augusta garša?

"Man augusts asociējas ar smagiem jāņogu ķekariem un pēdējiem ķiršiem augstākajās koku galotnēs. Šis ir mēnesis, kad gribas basām kājām dzīvoties pa laukiem un brist dobē pēc jaunajiem burkāniņiem – izraut kādu, nobraucīt gar brunčiem un uzreiz apēst. Augusts ir arīdzan kapusvētku mēnesis, kad jāceļ galdā sen nesatiktiem radagabaliem arī kāda treknāka kūka, piemēram, "Napoleons". Un, kā nu bez melleņu ķīseļa!", garšīgas un apetīti rosinošas ir "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktores Andras Čudares pārdomas par augustu.

Tiem, kas dzīvo Salacgrīvā vai Carnikavā – arī man –, 1. augusts ir īpašs datums, kas kalendārā teju vai jāapvelk ar sarkanu ripuli, jo tas nozīmē, ka atsākas nēģu zveja un drīz vien varēs doties uz tirgu, lai izmeklētu pašus treknākos, gardākos un smeķīgākos. Tiem, kas šovasar jau noguruši no dažādos veidos grilētas gaļas, iesaku nobaudīt uz oglēm čurkstinātus nēģus, uz ugunskura pagatavot kreptīgu zupīti no pašu ķertām zivīm vai aromātiskā diļļu buljonā "izpeldināt" vēžus, pie viena izbaudot arī Latvijas saulrietus un saullēktus, kas augustā ir īpaši krāšņi.

Kā jau katru gadu, arī šogad, līdztekus atvaļinājuma baudīšanai, peldēm pa pliko un kaismīgiem novusa turnīriem, augustā jādomā arī par to, kā lietderīgi izmantot bagātīgo dārzeņu ražu: jaunie kāposti, ziedkāposti, bietītes un arī kabači – svaigā veidā visu lērumu nekādi neizdosies noēst, tādēļ "Tasty" recepšu pūralādē ir dažādi knifi, kā iekonservēt vasaras garšas. Piemēram, pākšu pupiņas un cūku pupas, ko nejaudāsi nolocīt tradicionālā veidā novārītas un sālī pamērcētas, uzdzerot glāzi kefīra vai rūgušpiena – lieti noderēs saldētavas krājumiem.

Vai tev gurķu sālīšanas un marinēšanas maratons jau galā? Pat, ja tā, nav ko gulēt uz lauriem, šomēnes pienākusi kārta ļauties tomātu trakumam, ne vien baudot saules sasildītos garduļus dažādos superveselīgos un supersulīgos salātos, bet ari pieliekamo piepildot ar bezgala apetītlīga satura burciņām! Lai neaizlaistu postā visos dārza stūros sakuplojušo "zaļbarību" – reibinoši smaržojošo baziliku, koriandru, dilles, pētersīļus u.c., prātīgi būs arī tos ieburkot ziemai, pagatavojot pesto, kas gada aukstajos mēnešos būs teju vai zelta vērtē.

Foto: Shutterstock

Augusta nogalē, kad zilu muti jau būs notiesāti pāris litri melleņu, kārais zobs iecirsts "cukurīšos", nopaukšķinātas pēdējās ērkšķogas un, sulai pāri zodam tekot, nobaudītas plūmes, ienāksies arī pirmie vīnogu ķekari, bet, kamēr vīnogas vēl skābas, liec lietā to lapas, pagatavojot lielu katlu ar armēņu iecienītajām dolmām un uzaicini ciemos sen nesatiktus draugus vai vēl neiepazītus kaimiņus uz draudzīgu pasēdēšanu, lai kopīgi svinētu dzīvi, vasaru un garšīgo augustu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!