Foto: Shutterstock

Kurš gan nepazīst no Vidusjūrai piegulošās Itālijas nākušos spageti stiebriņus, kas izvārīti un papildināti ar mērci, ir viena no vienkāršākajām un gardākajām pusdienu un vakariņu maltītēm, ko pagatavot! Maltīte, kas tradicionāli tiek pasniegta ar Boloņas mērci un apaļām maltās gaļas bumbiņām, iekarojusi ne vienu vien gardēža sirdi.

Izrādās, ik gadu 4. janvārī ASV un citur pasaulē tiek atzīmēta Nacionālā spageti diena, vēsta Nationaldaycalendar.com. Tāpēc vien ir vērts pacelt dakšiņas un ēdamkarotes, un ļauties garo pastas stiebriņu virpināšanas priekiem. Spageti dienu gan nevajadzētu jaukt ar Pasaules pastas dienu, kuru visā pasaulē svin katru gadu 25. oktobrī (līdz tai mums vēl laika diezgan).

Par spageti dzimteni tiek uzskatīta Itālija, kurā garo pastu gatavo no miltiem un ūdens. Dažādās spageti receptes iegūst savus nosaukumus pēc tā, kādas mērces tām tiek pievienotas. Piemēram, Boloņas spageti pievieno Boloņas mērci. Spageti "alla Carbonara" tiek pievienotas olas un šķiņķis. Bet izsmalcinātāku garšu baudītāji novērtēs spageti ar gliemeņu mērci.

Kas jāņem vērā, gatavojot spageti? Smalkajiem spageti piemērotākās būs vieglās mērces, kas pateicīgi sajauksies maltītē (piemēram, pesto), bet lielākajām spageti stērbelēm nepieciešamas treknākas un biezākas mērces, norāda Ilovepasta.org. Aptuveni 225 gramu ar neizvārītiem spageti pietiks četrām nelielām porcijām vai divām kārtīgām maltītēm. Bet, lai spageti pēc nokāšanas nesaliptu, eļļu vai mērci pievieno vēl karstiem makaroniem, nevis vārīšanas laikā ūdenim.

Izvēlies sirdij tuvāko spageti recepti no Tasty.lv recepšu krājumiem!

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.

Lasīt vairāk

Spageti ligzdiņas ar sieru un ķirštomātiem

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var izcept atraktīvas spageti ligzdiņas, katru rotājot ar ķiršu tomātiņu un baziliku. Šādu spageti ligzdiņu var pasniegt gan kā silto pamatēdienu kopā ar salātiem, gan kā auksto uzkodu izbraukumā. No šī produktu daudzuma varēs izcept 12 ligzdiņas.

Lasīt vairāk

Spageti ar lēcu mērci

Foto: DELFI

Sātīga maltīte ar šķietami neierastu papildinājumu iecienītajiem spageti.

Lasīt vairāk

Spageti ar brokoļu pesto un čorizo desas gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs vakariņu ēdiens, kurš garšos ikvienam, arī gaļēdājiem, bet veģetārieši gaļu var nepievienot. Pesto pagatavošanai būs vajadzīgs viens liels brokolis bez cietā kāta. Toties jo vairāk tam lapu, jo pesto būs aromātiskāks. Gaļas sastāvdaļai izmanto gabaliņos sagrieztu jebkuru svaigi gatavoto, jēlo desa, kas tev garšo, vai lielisko čorizo desiņu. Ļoti ērti un ātri desu nelielos gabaliņos, apmēram frikadeles lielumā, var sagriezt ar šķērēm. Ļauj, lai nogrieztie desas gabaliņi uzreiz krīt karstajā pannā.

Lasīt vairāk

'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.

Lasīt vairāk

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Makaroni ar gailenēm

Foto: Shutterstock

Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.

Lasīt vairāk

Pasta ar tunci, citronu un dillēm

Foto: mosfood

Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!