Foto: Shutterstock

Biezputra ir lielisks ēdiens gan brokastīs, gan pusdienās, sniedzot enerģiju un sātu ilgam laikam. Dažādu graudaugu putraimi ir salīdzinoši lēts produkts, tādēļ eksperimentē un atrodi savu iecienītāko biezputru. Putru lielākā priekšrocība ir to dažādība. Tās var būt saldas un sāļas, tās līdz ar to var kombinēt ar augļiem un gaļu. Putra var būt ne tikai no auzām un rīsiem, bet gardas putras izvārīsi, izmantojot arī griķus, grūbas, kvinoju un prosu.

Putra, kas pagatavota no graudaugiem, ir lēns organisma "kurināmais". Pēc ēšanas cukura līmenis asinīs paaugstinās pakāpeniski, tieši tāpēc sāta sajūta saglabājas ilgāk.

Lai arī šķiet, ka putra ir mīksta un ātri sagremojama, tomēr visas putras ir kārtīgi jāsakošļā, jo ogļhidrāti sāk šķelties jau mutē. Ja biezputru kārtīgi nesakošļā, tad vēderā veidojas smagumus un pēc laika tas sāk uzpūsties un burkšķēt.

Ar šķiedrvielām bagāts uzturs samazina risku saslimt ar sirds slimībām, tādēļ ēdot biezputras, smadzenēs veidojas serotonīns – viela, kas izraisa labu noskaņojumu un mazina ēstgribu.

'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu

Foto: Shutterstock

Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press

Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Rīsu - aprikožu putra

Foto: Shutterstock

Sātīgām brokastīm, gardam launagam rīsu - aprikožu putra.

Lasīt vairāk

Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem

Foto: keepitsimpleandfit.com

Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press

Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Gaisīgs mannas buberts

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gaisīgs un ļoti garšīgs mannas deserts, ko parasti pasniedz ar dzērveņu ķīseli.

Lasīt vairāk

Vjetnamiešu rīsu putra ar vistas gabaliņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no interesantākajām "ātrajām" maltītēm, kas tiek pasniegta Vjetnamā. Lai gan atsevišķo sastāvdaļu pagatavošana prasa kādu brīdi, Vjetnamā šo ēdienu var itin viegli dabūt no ielu tirgotājiem, tāpēc tur šo maltīti pasniedz pavisam ātri pagatavotu. Jasmīnu rīsu putrai īpašu garšu piešķir novārītais ingvers.

Lasīt vairāk

Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Grūbu putra ar speķi

Foto: Shutterstock

Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Pienā vārīta kukurūzas putra

Foto: Shutterstock

Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.

Lasīt vairāk

Sviestā sautētas sēnes ar polentu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte – sviestā sautētas sēnes, ar ķiršu tomātiem, kukurūzas miltu putru polentu un Parmezānu pikantumam. Maltīte būs garšām bagātīga un maiga. Pasniedz kā pamatēdienu pusdienās vai pirmo ēdienu bagātīgās vakariņās.

Lasīt vairāk

Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta

Foto: Shutterstock

Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'

Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Video: Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums

Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!