Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiramisu - pat šis vārds jau skan kā salds solījums. To reiz pagaršojot, gaidas apstiprinās - maigs un gaisīgs kā mākonis, tas samtaini čaukstot burtiski kūst mutē. Vārds "tiramisu" itāļu valodā nozīmē "ņem mani" vai "noplūc mani". Ja var ticēt leģendai, tiramisu kūka esot bijusi 19.gadsimta Venēcijas kurtizāņu mīļākais saldais ēdiens. Rūpējoties par tavu brīvdienu baudījumu, esam sagatavojuši septiņas grēcīgi gardas receptes.

Runā, ka šī leģendārā itāļu deserta pirmsākumi meklējami jau 17.gadsimtā, kad tas skaitījies Toskānas lielhercoga mīļākais ēdiens.

Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes - Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas.

Klasiskajā tiramisu receptē izmanto vistu olas. Ja baidies lietot termiski neapstrādātas olas, varat aizstāt tās ar paipalu olām, jo tās neapdraud salmoneloze.

Tiramisu pildījumam paredzēto putukrējumu labāk kul "pa vecai modei" - ar putojamo slotiņu. Šādi labāk varēsi kontrolēt putu gaisīgumu, jo tās nekādā gadījumā nedrīkst pārkult, turklāt tavu roku siltums šim izsmalcinātajam desertam piešķirs krietnu devu mīlestības, kas, mūsuprāt, ir viena no svarīgākajām šī leģendārā deserta sastāvdaļām.

Tiramisu ar banāniem

Foto: Shutterstock
Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.

Lasīt vairāk

Medus tiramisu

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojama medus tiramisu no gatavas biskvīta ripas.

Lasīt vairāk

Klasiskais tiramisu

Foto: Shutterstock
Īpašām viesībām gardais un tradicionālais itāļu deserts - tiramisu.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar zemenēm, banāniem un šokolādi

Foto: Privātais arhīvs
"Šī ir mana mīļākā recepte, pirmo reizi tiramisu ar zemenēm un banāniem pagaršoju kādā Milānas restorānā un pašai izdevies atkārtot šo recepti vēl labāk (bet pašpikojot recepti no slavenās Lindas Douzeras un viņas pavārgrāmatas "Italy. The Food and The Lifestyle"). Jaunajā gadā šis ir mūsu kuplās saimes mīļākais deserts, kas tiek apēsts vēl pirms pusnakts, jo ne tikai mazie, bet arī pieaugušie nevar nociesties. Gatavoju vienmēr divas veidnes, lai pietiek pa gabaliņam vismaz 20 cilvēkiem," stāsta Karīna Oborune, atsūtot savu ideālā tiramisu recepti.

Lasīt vairāk

Adventes laika tiramisu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Adventes laika tiramisu - iebildumi, ka klasiskajā tiramisu nekādu putukrējumu un biezpienu, kur nu vēl augļus neliek, šai gadījumā netiek ņemti vērā. Daudz briesmīgāk man šķiet par tiramisu nosaukt kaut ko, kam pievienots saputots sviests, kura garšu nomāc ar rumu...

Lasīt vairāk

Maigais tiramisu bez olām

Foto: iStock
Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais citronu tiramisu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Atsvaidzinoša tiramisu variācija ar izteiksmīgu citronu garšu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!