Foto: Shutterstock kolāža
Daudzi dārzeņi kļūst baudāmāki, tiekot termiski apstrādāti, savukārt tomātu aromātu vislabāk var sajust, tieši baudot tos svaigā veidā. Kurš gan nezina, cik debešķīgi garšo tikko siltumnīcā noplūkts, saulē sasilis tomātiņš, kas sagriezts šķēlēs un pārkaisīts ar šķipsnu sāls? "Tasty" recepšu krājumos atradām 17 receptes, kas nenodarīs postu tavai figūrai un pierādīs, ka tomātus var pagatavot garšīgi arī bez majonēzes un krējuma aizdara.

Tomātu šķēles izkārtojot pamīšus ar mocarellas siera ripiņām un papildinot ar svaigu baziliku, iegūsi itāliešu iecienītos, ģeniāli vienkāršos, bet ļoti garšīgos "Caprese" salātus, kas atrodami daudzu smalku restorānu ēdienkartēs.

Tomāti lieliski sader teju ar visu veidu sieriem – gan ar maigām mocarellas siera bumbām, gan ar pikantām zilā siera drupatām, krēmīgā brī šķēlītēm vai plānām cietā siera skaidām.

Ja gurķi un dažādi lapu salāti ir ikdienišķi tomātu kompanjoni, ar ko nevienu nepārsteigsi, tad izmēģini tomātu šķēlītes papildināt ar sulīgiem arbūza gabaliņiem, baziliku un fetas siera drumstalām – gan tu, gan tavi viesi būs sajūsmā par šo garšu salikumu.

Svaigos tomātu salātus nevajadzētu sabojāt ar treknām mērcēm. Majonēzi vai treknu skābo krējumu šajā gadījumā prātīgāk būs aizstāt ar pesto, vieglu vinegreta mērci, kam pievienota citrona vai laima sula un kapāti zaļumi, vai mērci uz jogurta bāzes. Arī klasiskie tomātu-gurķu salāti ar lociņiem un dillēm, aizdarīti ar, piemēram, grieķu jogurtu, garšos ne sliktāk, bet tu izvairīsies no liekām kalorijām. Ja palaimējies nopirkt tiešām aromātiskus pašmāju tomātus, pietiks, ja salātu papildināšanai izmantosi vien nedaudz labas kvalitātes olīveļļas un šķipsnu svaigi maltu melno piparu, lai nenomāktu tomātu izcilo garšu.

Šeit vari smelties idejas ātrām un garšīgām mērcēm, ko blenderī vari pagatavot vien pāris minūšu laikā.

Sātīgumu salātiem piešķirs kāda sauja pilngraudu makaronu, kuskuss, vārīti rīsi vai vārīti jaunie kartupelīši. Vari ņemt piemēru no itāliešiem un papildināt svaigos tomātu salātus ar grauzdētas maizes gabaliņiem – nobaudot šādu maltīti, izsalkums neliks par sevi manīt līdz pat nākamajai ēdienreizei.

Lai labi garšo!

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Vienkāršie kāpostu–tomātu salāti

Foto: Shutterstock

Kāpostu–tomātu salāti piedevām un uzkodām.

Lasīt vairāk

Sātīgie tomātu salāti ar sieru, olām un baziliku

Foto: DELFI

Piecu minūšu laikā pagatavojami tomātu salāti, kas ir vasarīgi svaigi, bet vienlaikus arī gana sātīgi un olbaltumvielām bagāti, lai kalpotu kā pilnvērtīga ēdienreize.

Lasīt vairāk

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock

"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Vasarīgi salāti ar persikiem, tomātiem un fetas sieru

Foto: DELFI

Šo salātu nosaukums varētu būt "vasara manā šķīvī" –
krāsains un sulīgi košs dārzeņu salikums, kas īpašam aromātam papildināts ar persika šķēlītēm un garšīgu pesto-čili mērci. Lieliski ir arī tas, ka salātu pagatavošanai būs nepieciešamas vien 5 minūtes.

Lasīt vairāk

Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti

Foto: Shutterstock

Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.

Lasīt vairāk

Ideāla piedeva šašlikam – tomātu salāti ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: DELFI

Sulīgi, ātri pagatavojami tomātu salāti bez treknām mērcēm un eļļas būs lieliska piedeva šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas ēdieniem. Ķiploks salātiem piešķirs patīkamu asumiņu, kinza – svaigumu, bet grauzdētu valriekstu gabaliņi gādās par to, lai salāti neatsulotos.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar tunci, tomātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami, veselīgi un sātīgi salāti, kuros vari izmantot no vakariņām pāri palikušos vārītos rīsus. Nebūs jānopūlas arī ar mērces gatavošanu, atliks vien pārslacīt visas sastāvdaļas ar citronu sulu un gardie salāti būs gatavi.

Lasīt vairāk

Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.

Lasīt vairāk

Pikantie tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Pikanti tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē, kas paredzēti ātrai apēšanai nedēļas laikā. Sulīgie salāti būs deāla piedeva grilētas gaļas vai zivs ēdieniem. Tā kā tie tiek gatavoti un uzglabāti burciņā, tad salāti būs arī varen ērti līdzņemšanai piknikos pie dabas krūts.

Lasīt vairāk

Gardie tomātu salāti ar cūku pupām un baziliku

Foto: Shutterstock

Tomāti un baziliks ir pārbaudīts garšu salikums, vārītas cūku pupas gādās par salātu sātīgumu, bet vieglā mērcīte ļaus izvairīties no liekām kalorijām. Ideāla izvēle vieglai, vasarīgai maltītei!

Lasīt vairāk

Tomātu un avokado salāti ar papriku un kukurūzu

Foto: Shutterstock

Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!