Foto: Shutterstock kolāža
Daudzi dārzeņi kļūst baudāmāki, tiekot termiski apstrādāti, savukārt tomātu aromātu vislabāk var sajust, tieši baudot tos svaigā veidā. Kurš gan nezina, cik debešķīgi garšo tikko siltumnīcā noplūkts, saulē sasilis tomātiņš, kas sagriezts šķēlēs un pārkaisīts ar šķipsnu sāls? "Tasty" recepšu krājumos atradām 17 receptes, kas nenodarīs postu tavai figūrai un pierādīs, ka tomātus var pagatavot garšīgi arī bez majonēzes un krējuma aizdara.

Tomātu šķēles izkārtojot pamīšus ar mocarellas siera ripiņām un papildinot ar svaigu baziliku, iegūsi itāliešu iecienītos, ģeniāli vienkāršos, bet ļoti garšīgos "Caprese" salātus, kas atrodami daudzu smalku restorānu ēdienkartēs.

Tomāti lieliski sader teju ar visu veidu sieriem – gan ar maigām mocarellas siera bumbām, gan ar pikantām zilā siera drupatām, krēmīgā brī šķēlītēm vai plānām cietā siera skaidām.

Ja gurķi un dažādi lapu salāti ir ikdienišķi tomātu kompanjoni, ar ko nevienu nepārsteigsi, tad izmēģini tomātu šķēlītes papildināt ar sulīgiem arbūza gabaliņiem, baziliku un fetas siera drumstalām – gan tu, gan tavi viesi būs sajūsmā par šo garšu salikumu.

Svaigos tomātu salātus nevajadzētu sabojāt ar treknām mērcēm. Majonēzi vai treknu skābo krējumu šajā gadījumā prātīgāk būs aizstāt ar pesto, vieglu vinegreta mērci, kam pievienota citrona vai laima sula un kapāti zaļumi, vai mērci uz jogurta bāzes. Arī klasiskie tomātu-gurķu salāti ar lociņiem un dillēm, aizdarīti ar, piemēram, grieķu jogurtu, garšos ne sliktāk, bet tu izvairīsies no liekām kalorijām. Ja palaimējies nopirkt tiešām aromātiskus pašmāju tomātus, pietiks, ja salātu papildināšanai izmantosi vien nedaudz labas kvalitātes olīveļļas un šķipsnu svaigi maltu melno piparu, lai nenomāktu tomātu izcilo garšu.

Šeit vari smelties idejas ātrām un garšīgām mērcēm, ko blenderī vari pagatavot vien pāris minūšu laikā.

Sātīgumu salātiem piešķirs kāda sauja pilngraudu makaronu, kuskuss, vārīti rīsi vai vārīti jaunie kartupelīši. Vari ņemt piemēru no itāliešiem un papildināt svaigos tomātu salātus ar grauzdētas maizes gabaliņiem – nobaudot šādu maltīti, izsalkums neliks par sevi manīt līdz pat nākamajai ēdienreizei.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!