Foto: Shutterstock
Kā Mārtiņdienas ēdiens parasti tiek daudzināts gailis un vista, pēdējā laikā - arī zoss, kas pildīta ar skābiem kāpostiem un āboliem. Atbilstoši seniem ticējumiem, pirms cepšanas putnam piesien kājas un spārnus, lai tas neaizlido. Mārtiņdienas mielastā neiztikt arī bez cūkgaļas, senākos laikos to vārīja kopā ar putraimiem un kāpostiem. Vēl latvju rakstos minēts, ka Mārtiņos ēd arī taukšķētus zirņus,pīrāgus, putraimdesas, turklāt galdā noteikti jāliek arī medus, rudzu rupjmaize un sāls, ar mizu cepti kartupeļi, burkāni, kāļi un sālsūdenī vārītas pupas. Iedvesmai piedāvājam savu Mārtiņdienas mielasta versiju.

Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock
Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI
Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Rāceņa un sinepju salāti

Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Cāļa cepetis ar citroniem

Foto: Shutterstock
Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar cūku pupām

Cūku pupas un bietes manuprāt ir ļoti laba kombinācija, bet to jau noteikti ikviens zināja - jo biešu salāti ar pupiņām ir klasika. Tik par cūku pupu pielietojumu šādā receptē nez kāpēc daudzi brīnās... Pupas jau paliek pupas. Protams, cūku pupām ir cita garša, un varbūt, ka tās pat labāk sader kopā ar bietēm.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais kartupeļu sacepums

Plānās cepto kartupeļu šķēlītes būs lieliska piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem - tiem, kuriem patīk kreptīgākas maltītes. Tajā pašā laikā sacepums ir tik sātīgs, ka to var ēst arī kā pamatēdienu - ar skābo krējumu un svaigiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem

Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem baltvīna un sīpolu mērcē.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu sautējums

Foto: Vida Press
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!