Foto: Shutterstock
Balts kā pirmais sniegs, trausls un kraukšķīgs kā pirmais plānais ledus, tieši tāds ir bezē - kārums, kurš tik ļoti piestāv ziemai. No bezē vari pagatavot ne tikai gaisīgus cepumus, tas noderēs arī kūku un mafinu izskaistināšanai, jo viegli karamelizējušās bezē putas izskatās neatvairāmi kārdinošas.

Noderīgi padomi

Olas baltumu ir vieglāk sakult, ja tas ir svaigs un atdzesēts. Vecas olas kļūst ūdeņainas, tādēļ tās sakult ir grūti. Lai uzlabotu procesu, vari pievienot sāls šķipsniņu, citronskābes vai etiķa pilienu.

Olas baltumi ir jākuļ emaljētā, keramiskā vai stikla traukā. Traukam jābūt pilnīgi sausam un tīram. Nekādā gadījumā neizvēlies alumīnija trauku, jo baltumi gluži vienkārši nekulsies.

Ja olas baltumam būs klāt kaut nedaudz olas dzeltenuma, bezē sakult neizdosies.

Baltumu sakulšanai nederēs koteiļu blenderis.

Ja baltumi ir sakulti nepietiekami labi, tajos cepšanas laikā veidosies lieli gaisa burbuļi un izstrādājumi neizdosies gaisīgi.

Ja baltumi ir sakulti pārāk stipri, tie satur sīkus gaisa burbulīšus ar plānām sieniņām. Cepšanas laikā tie sprāgst un biskvīti saplok.

Labi sakultiem baltumiem ir jāpalielinās apjomā 4-5 reizes un jāsaglabā forma. Tie nedrīkst izplūst un putām jābūt stingrām.

Cukurs olbaltumiem ir jāpievieno tad, kad tie jau ir pietiekami labi sakulti, pakāpeniski, nesteidzoties. Ja pievienosi visu cukuru uzreiz, baltumi var palikt šķidri. Pēc cukura pievienošanas baltumus jāsakuļ līdz viendabīgai. spīdīgai masai.

Pēc sakulšanas baltumi jāizliek uz krēma vai mīklas un uzmanīgi, vienā virzienā jāmaisa līdz viendabīgas masas iegūšanai. Baltumus nedrīkst iespiest, jo zudīs to gaisīguma efekts.

Biezpiena kūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu

Foto: Shutterstock
Garda jo garda un ģeniāli vienkārši pagatavojama biezpienkūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu no Mušmiru ielas recepšu krājumiem.

Lasīt vairāk

Kūka 'Pavlova' ar putukrējumu un ogām

Foto: Privātais arhīvs
Balerīnas Pavlovas kūka mazām un lielām balerīnām. Uz šo kūku aci jau biju uzlikusi sen, bet kaut kā vienmēr likās, ka tās pagatavošana ir grūts un piņķerīgs pasākums un tādēļ es to reizi no reizes atliku un atliku. Taču pienāca diena, kad sapratu, nē... nu tak vajag pamēģināt!

Lasīt vairāk

Bezē cepumi ar rīvētu šokolādi

Foto: mosfood
Ak, kraukšķīgie un gaisīgie putotā olbaltuma cepumiņi! Bezē, kas paši kūst uz mēles. Patiesībā pievienotā šokolāde cepumu garšu gandrīz neietekmē, toties ļoti atsvaidzina to izskatu!

Lasīt vairāk

Bezē saldējuma kūka 'Aļaska'

Foto: Shutterstock
Saldais ar pārsteigumu - bezē saldējuma kūka.

Lasīt vairāk

Bezē cepumiņi

Foto: Shutterstock
Kraukšķīgie un saldie bezē cepumiņi.

Lasīt vairāk

Bērnības ābolu kūka 'Sapnis'

Foto: Shutterstock
Pati gardākā kūka - bērnības ābolu kūka 'Sapnis'

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar iebiezinātā piena un piparmētru krēmu

Foto: Vida Press
Saldi kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu iebiezinātā piena krēma pildījumu, turklāt šo jau tā bagātīgo garšu buķeti papildina arī rīvēta piparmētru šokolāde. Īsti svētki! Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!