Vai zināji, ka avokado patiesībā ir auglis? Uzturā tos parasti izmantojam kā dārzeņus, bet tehniski tie ir uzskatāmi par augļiem. Tādēļ nevajadzētu baidīties avokado izmantot ne vien uz maizītes un salātos, bet arī desertu gatavošanā kopā ar mango, granātāboliem un bumbieriem.

Avokado ir viens no veselīgākajiem produktiem - to ieteicams ēst svaigu, tādējādi uzņemot daudz nepiesātināto tauku, kas veselībai ir ļoti noderīgi. 

Avokado satur lielu daudzumu glutationa jeb vielas, kas veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, neļaujot tiem uzkrāties.

Avokado dod sāta sajūtu

Pusīte avokado satur 3,4 gramus šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu, kas veicina gremošanas sistēmas darbību. Turklāt šķīstošās šķiedrvielas palēnina ogļhidrātu sašķelšanos, kas ļauj ilgāk justies paēdušam un samazina vēlmi našķoties starp ēdienreizēm.

Lai gan avokado augļi kaloriju daudzuma ziņā pārspēj olas un gaļu, ir labā ziņa - avokado kalorijas nav tās, kuras veicina liekā svara rašanos! Vairāki pētījumi pat rāda - cilvēkiem, kas uzturā regulāri lieto avokado, parasti ir zemāks ķermeņa masas indekss nekā tiem, kas šo augli savā ēdienkartē neiekļauj.

Avokado ir veselīgs

Izpētīts, ka avokado lietošana uzturā normalizē vielmaiņu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, vairo noturību pret stresu, uzlabo atmiņu, samazina sirds un asinsvadu slimību risku, palīdz novērst saslimšanu ar vēzi, pazemina holesterīna līmeni un palēnina ādas novecošanos.

Avokado satur līdz 30% vērtīgu augu eļļu, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu — kāliju, kalciju, fosforu, magniju, kā arī maz cukura — tikai līdz 1,6%, tāpēc tos var ēst arī diabēta slimnieki.

Avokado ir garšīgs

Avokado - tā ir lieliska iespēja tavām maltītēm piešķirt īpaši izsmalcinātu garšu un tekstūru. Iegādājies veikalā nogatavinātu augli un izmēģini kādu no veselīgu ēdienu receptēm, kuru sastāvā ir avokado. Lai tavā garšu pasaulē kopā ar avokado ienāk vēl nebijušas sajūtas un jauni atklājumi!

No avokado var pagatavot arī daudz citu ēdienu - dažādus salātus, uzkodas un mērcītes, kā arī izmantot to sviesta vietā.

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock
Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Avokado, laša un olas salāti

Foto: Shutterstock
Avokado - laša un olas salāti viesībām un svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Avokado un bumbieru kūka

Foto: Publicitātes foto
Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda - gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado

Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Avokado, olu un kukurūzas salāti

Foto: Privātais arhīvs
Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!