Foto: Shutterstock

Ungāru virtuve mums ierasti saistās ar ugunīgajiem paprikas ēdieniem, kas sasaucas ar tautas temperamentu. Varētu piebilst, ka šis stereotips nemaz nav tik tālu no patiesības, jo sarkanā paprika – gan svaiga, gan kaltēta un malta - ir neatņemama sastāvdaļa lielākajā daļā ungāru ēdienu. Ar ko īpaša ungāru virtuve, stāsta portāla Gotohungary.com autori.

Sarkanā paprika, kura ienāca šajā zemē līdz ar turkiem jau 16. un 17. gadsimtā, ir kļuvusi par visungāriskāko no visām garšvielām. Turklāt tiek izmantota gan saldā, gan asā paprika.

Tradicionālā ungāru virtuve galvenokārt balstās gaļas ēdienos, un varētu teikt, ka ungāri ir gaļas ēdāju tauta. Ļoti populāra ir cūkgaļa. Kurš gan reizi mūžā nav pagaršojis ungāru gulašu? Tā kā Ungārija atrodas iekšzemē, tad iecienītas ir saldūdens zivis, piemēram, līdaka un zandarts. Protams, zivju zupa tiek vārīta ar neiztrūkstošu paprikas piedevu.

Svaigie salāti, par pārsteigumu, lai arī Ungārijā tiek audzēti ļoti daudzi un dažādi dārzeņi, ir ļoti vienveidīgi - visbiežāk gurķi ar tomātiem. Tomēr tas nenozīmē, ka ungāri neēd zaļumus. Tie tiek izmantoti ļoti bagātīgi un daudzveidīgi, pievienojot tos zupām, sautējumiem, mērcēm un putrām.

Ļoti nozīmīgs un ungāru iecienīts garšaugs ir arī ķiploks. Tas piešķir īpašo un atpazīstamo garšu ugunīgajai ungāru desai, kura tiek pasniegta kopā ar lielāko daļu dārzeņu ēdienu. Gaļas ēdieni un mērces, tāpat kā visi ungāru ēdieni, nav pilnvērtīgi bez piciņas krējuma, kas garšas ziņā atgādina mums ierasto skābo krējumu.

No desertiem būtu jāatzīmē plānās pankūkas ar riekstu - šokolādes krēmu un magoņu rulete. Bet visiecienītākie augļi ir ķirši, kas tiek izmantoti visdažādākajos veidos - kūkās, cepumos, ķīseļos, pildīti pankūkās un pasniegti ar putukrējumu.

Piedāvājam Tasty.lv pavārgrāmatas ungāru virtuves recepšu kolekciju - pagatavo ungāriem raksturīgos un tik dažādos paprikas ēdienus, pankūkas un ķiršu desertus. Lai garšīga nedēļas nogale!

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Sātīgā ungāru gulašzupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas smalkmaizītes ar papriku, kazas sieru un tomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalkmaizītēm ne vienmēr jābūt saldām. Šīs sirds formas sāļās maizītes piestāvēs kādai īpašai reizei. No malas skatoties pat nesaprast, ka uz garduma izlikti tomāti, konservēta paprika un ķiplociņš, bet vidū paslēpies maigs fetas siers.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un konservētu tomātu sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sautējums, kurā lielisku garšu veido ne vien konservētie tomāti un vista, bet arī druska karija pastas, svaigie čili pipari un kurkuma. No čili klātbūtnes šķīvī nevajag baidīties – maltīte nebūs pārmērīgi asa, ja čili tiks pienācīgi iztīrīts no sēkliņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gulašs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.

Lasīt vairāk

Spageti sacepums ar kūpinātu gaļu un papriku

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamai un sātīgai maltītei - spageti sacepums ar kūpinātu gaļu un papriku.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti makaroni ar dārzeņu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar papriku un cukīni pildīti lielie gliemežvāku formas makaroni veģetārām pusdienām vai vakariņām. Cepeškrāsnī apceptos makaronus baudi kopā ar karstu balto mērci (tā paslēpusies zem gliemežvāciņiem) un aromātisko baziliku.

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar papriku un tomātiem

Foto: Shutterstock

Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar vistas fileju

Foto: Shutterstock

Pildīta paprika ar vistas fileju, sautēta tomātu sulā.

Lasīt vairāk

Marinētas grilētas paprikas

Foto: Shutterstock

Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.

Lasīt vairāk

Gardā magoņu rulete

Foto: Shutterstock

Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu ir tik garšīgas, ka nozūd no šķīvja, pirms kāds ir paspējis pieteikties uz papildporciju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!