Uzputeņa renesanse pēc noputējušu pavārgrāmatu ieteikumiem
Foto: Shutterstock

Ja ir dārzs un ja ir mājās manna, cukurs un piens, tad pavisam noteikti ir jāpagatavo viens no vienkāršākajiem, bet tajā pašā laikā garšīgākajiem desertiem – uzputenis. Turklāt – jāpagatavo dažnedažādi uzputeņi, ne tikai ābolu! Tamdēļ ielūkojāmies noputējušās, senāk izdotās grāmatās, kurās atsevišķi ieteikumi pārsteigumu radīja pat tiem, kas dzīvojuši tajos gados, piemēram, "Tasty.lv" uzticīgajai lasītājai, vecmāmiņai Litai. Viņa mājās pieturoties pie jau pārbaudītām, pavisam vienkāršām metodēm! Bet kas par uzputeņu gatavošanu rakstīts šajās grāmatās, ko mēs pāršķirstījām?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Uzputeni gatavo no augļiem, ogām vai to sulām, pievienojot cukuru, medu vai cietes sīrupu. Lai šķidrumu sabiezinātu un saputotu, lieto mannu vai rudzu miltus, želatīnu, olas baltumu.

Sasmalcinātus augļus vai ogas ar ūdeni vāra, līdz tie ir sašķīduši, izberž caur sietu. Iegūto biezeni lej katlā, pievieno cukuru, mannu vai miltus un uzbriedina. Pēc tam lej bļodā, atdzesē līdz 35 grādiem un ar putu slotiņu puto stingrās putās – uzputenī.

Gatavojot uzputeni no olas baltuma, augļu un ogu biezeņiem pieliek cukuru, izmaisa, atdzesē, tad pievieno olas baltumu un puto, līdz masa gaiša un čaugana (gaisīga). Ābolus vēlams cept cepeškrāsnī un izberzt caur sietiņu; ogas (zemenes, avenes, jāņogas, dzērvenes, brūklenes – mīkstās ogas) svaigas izberzt caur sietiņu. Lai uzputenim būtu stingrāka konsistence, putojamai masai pievieno uzbriedinātu, izšķīdinātu želatīnu. Šāda veida uzputeņus ātri var pagatavot no ievārījuma, džemiem (ērkšķogu, zemeņu, brūkleņu un citiem).

Gatavojot uzputeni tikai ar želatīnu, augļu vai ogu masai pievieno cukuru, uzbriedinātu, izšķīdinātu želatīnu. Pēc tam atdzesē līdz 30-35 grādiem un puto, līdz iegūst vienmērīgas, biezas putas. Saputoto masu lej saldēdiena traukos, atstāj vēsumā, lai sarec, un pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

Uzputeņa maisījumu, kurš gatavots ar želatīnu, pirms putošanas jāatdzesē līdz istabas temperatūrai, pēc tam trauku, kurā atrodas maisījums, ieliek bļodā ar aukstu ūdeni, ledu, sniegu vai vienkārši noliek aukstā vietā un saputo.

Labam uzputenim jābūt gaišā krāsā, porainam, pietiekami stingram, ar atspirdzinošu, saldskābu garšu.

Uzputenim sagatavoto masu nedrīkst putot alumīnija traukā, no tā tie iegūst nepatīkamu pelēku krāsu un metāla piegaršu! Vismaz tā savulaik grāmatās mācīja saimniecēm. Tagad gan alumīnija traukus grūti atrast, tādēļ šo padomu var tikai ielāgot kā tēmu virtuves sarunām.

Uzputeņa renesanse pēc noputējušu pavārgrāmatu ieteikumiem
Foto: Shutterstock

Padomju laika grāmatās sarežģītāk aprakstīta uzputeņu gatavošana

Pēc aprakstītā no izdotajām grāmatām, skaidrs, ka šie ieteikumi sniedz dažādību, proti, ka var arī šādi. Un, iespējams, kāds, tos izlasot, vēlēsies izmēģināt. Tomēr lielākā daļa pieturas pie jau pārbaudītām vērtībām.

Omīte Lita pēc lasītā par ābolu cepšanu cepeškrāsnī atminas, kā viņas vecmāmiņa laukos agri no rīta devās uz dārzu salasīt ābolus, lai pagatavotu kādu desertu pusdienām. Un, ņemot vērā, ka katru rītu plīti kurināja, tad tos tur lika iekšā. "Viņa uz cepešpannas salika ābolus ar kātiņiem uz augšu, iešāva krāsnī, lai tie tur cepas. Pēc tam varēja apēst tāpat ar cukuriņu, izberzt caur sietiņu un ēst ar baltmaizi un pienu, bet varēja arī, kā grāmatā aprakstīts, ceptos branguļus izmantot uzputeņa gatavošanā. Ceptiem āboliem i smarža, i garša ir ļoti piesātina. Notika arī tā, ka aizmirsās, ka āboli plīti ir iebāzti, jo laukos darbs dzen darbu un neviens nesēž un neskatās, kad nu būs gatavs. Bet tad jau pēc deguma smakas viss bija skaidrs. Un ko tālāk? Ja sadega, izmeta ārā un gāja lasīt nākamo partiju ar āboliem un atkal lika iekšā. Nekāda traģēdija, lielākā skāde, ka panna jāattīra," stāsta omīte Lita.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Kas secināms par grāmatās aprakstīto? Tajās sarežģītāk aprakstīta uzputeņu gatavošana, lai gan ir pamestas visādas idejas (kāda saimniece noteikti vēl aizvien tā gatavo), bet mājās tomēr pieturas pie vienkāršām metodēm. Jā, savulaik saimnieces ēst gatavošanai piegāja nopietnāk un viss process noritēja ilgstošāk, bet tagad steidzīgajos laikos, kad visu vajag pēc iespējas ātrāk, cilvēki izvēlas, lai pēc iespējas mazāks laiks tiktu ieguldīts.

"... Uzputenis ir vismierīgākais, visjaukākais no visām putrām. Varbūt tikai putukrējums ir tik maigs un jauks..." uzputeni slavē Bļodiņa Imanta Ziedoņa "Uzpasakā".

Un, lūk, arī "Tasty.lv" piedāvā dažādas uzpūteņu receptes, kas gatavotas pa vienkāršo un parasto! Izvēlies kādu un pagatavo debešķīgu vasaras ogu sezonas desertu. Lai labi garšo!

Raksta tapšanā izmantota informācija no E. Jurjānes, E. Vulfsones grāmatas "Mūsu ģimenei" un J. Magidova grāmatas "Saldie ēdieni".

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.