Vakariņās forele: no krāsnī ceptas līdz sildošā zupā peldošai
Foto: Shutterstock

Lasis, protams, ir klasika, bet nevajag aizmirst par tai līdzvērtīgo un reizēm pat maciņam draudzīgāko foreli, it īpaši, ja tā atpeldējusi aukstajā zivju vitrīnā brīdī, kad prātā iešāvies tik svarīgais jautājums "ko mēs šodien ēdīsim?". Var izcept veselu cepeškrāsnī, izfilēt un padarīt raibāku, uzlikt uz maizītēm vai izpeldināt kādā gardā zivju zupā – variantu ir daudz!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ja izdevies tikt pie veselas foreles, kas vēl nav izfilēta, tad lieti noderēs šī te pamācība. Turklāt foreles galvu, asti un izgriezto vēdera daļu vari sasaldēt un izmantot zivju buljona pagatavošanai.

Kādas garšas sapārot ar foreli?

Tie, kuri ar zivīm ir uz jūs, noteikti nenošaus greizi, ja foreles pagatavošanai zivi pirms tam vienkārši apbērs kaut ar visvienkāršāko citronpiparu garšvielu maisījumu. Tīrākai garšai labi piestāvēs melnie pipari, jūras sāls, dažas citrona šķēlītes un olīveļļa.

Ja rokas vēlas paeksperimentēt, forelei piestāvēs kraukšķīga virskārtiņa, kas filejas gabaliņus padarīs interesantākus. Tam var izmantot sasmalcinātas mandeles, pekanriekstus, valriekstus vai ciedru riekstus, kas sajaukti kopā ar sarīvētu cieto sieru un mazliet sviesta istabas temperatūrā. Krāsnī ceptu zivi var papildināt ar svaigajiem salātiem, kuros sagriezts ābols, selerija un burkāni. Vēl šai zivij ļoti piestāv apelsīni un šalotes sīpoli, zina teikt foreles garšu pazinēji no izdevuma "Game & Fish".

Svarīgākais – zivi nepārcept vai nepārvārīt

Neatkarīgi no tā – foreli cep cepeškrāsnī, uz pannas vai vāra zupā, svarīgākais ir zivi nepārgatavot, un šis padoms attiecas uz jebkura veida zivīm. Ja cepeškrāsnī cep veselu foreli, tai pietiks vien ar 20 minūtēm, ja to gatavosi 220 grādu temperatūrā (200 grādu temperatūrā, ja izmanto režīmu ar ventilatoru). Gatavai zivij acis būs kļuvušas baltas, bet fileja mīksta.

Ja veselu mazāku (ap 700 gramu smagu) foreli cep pannā, jārēķinās, ka cepšanai būs nepieciešams līdz 15 minūtēm – zivi vispirms apcep 7 minūtes no vienas puses, tad tikpat ilgu laiku no otras puses. Zivs resnākajā daļā, kur tā visgaļīgākā, ar asu nazi var veikt slīpus iegriezumus – tas palīdzēs foreli pagatavot vienmērīgāk, iesaka "BBC Good Food" virtuves pazinēji.

Vakariņās forele: no krāsnī ceptas līdz sildošā zupā peldošai
Foto: Shutterstock

Saglabāt mitrumu, cepot foreli vai, piemēram, lasi, var ar ietīšanu folijā vai cepampapīrā. Šo metodi kulinārijā no franču valodas dēvē par "en papilotte". "Paciņā" zivi pārlej ar šļuku baltvīna, citronu sulas vai uzber sauju garšaugu, aiztaisa ciet un ļauj zivij sutināties savās sulās.

Visvienkāršākā ir foreles filejas gabaliņu pagatavošana – krāsnī tas ir pavisam ātri, bet uz pannas vēl ātrāk. Cepeškrāsnī 100–150 gramus lielus filejas gabaliņus vai šķērsām sagrieztos steika gabalus cep uz pusi īsākā laikā nekā veselu foreli, vien 8–10 minūtes. Šī iemesla dēļ foreli necep reizē ar sakņu dārzeņiem vai citām piedevām, kurus nepieciešams gatavot krietni ilgāku laiku. Uz pannas cepti foreles gabaliņi būs gatavi 5–7 minūtēs, pamatā cepot no vienas puses, bet otrādi apgriežot vien pēdējo gatavošanas minūti.

Kas attiecas uz foreles pievienošanu zupai, ja vien iespējams, to pagatavo atsevišķi un zupas katlā saplucinātos zivs filejas gabaliņus liek pēdējā brīdī. Tāpat zivs buljona vārīšanai nekad neizmanto visu lielo lomu, bet gan nogrieztu galvu, vēdera daļu bez asakām un citus vērtīgos atgriezumus.

Ja līdz tavai virtuvei atpeldējusi forele, atliek vien izdomāt, ko kārojas pagatavot visvairāk – ceptu foreli, zupu vai mazsālītas vai svaigas foreles maizītes. Vari izvēlēties klasiskās garšu kombinācijas ar sāli, pipariem un citronu, pamēģināt foreli sapārot ar dzērvenēm vai biešu sulu, pagatavot sātīgu un krēmīgu zupu. Zemāk atradīsi lērumu recepšu, no kurām iedvesmoties saviem virtuves meistardarbiem, jāapsien vien priekšauts un jāķeras pie darba!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.